Μετά την ένταση στην Κάσο, την περασμένη εβδομάδα, όπου η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία και δικαιοδοσία στην περιοχή, τώρα η Αθήνα προχωρά σε νέα δέσμευση περιοχής νοτιοανατολικά της Κρήτης σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, που όμως ενδέχεται να προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας.
Η λειτουργία των διαύλων επικοινωνίας αποσυμφόρησε την ένταση τότε, και σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των εργασιών του ερευνητικού σκάφους δόθηκε η εντύπωση πως δεν πρόκειται για το προσεχές διάστημα να υπάρξει άλλη.
Οι Τούρκοι ωστόσο δε χάνουν ευκαιρία όχι μόνο να προκαλέσουν αλλά και να αμφισβητήσουν. Η νέα NAVTEX που εξέδωσε η Ελλάδα αφορά σκάφος το οποίο ήδη πλησιάζει την περιοχή που δεσμεύτηκε και πρόκειται να ποντίσει καλώδιο σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Η Άγκυρα από την πλευρά της παραλογίζεται ξανά, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή, που είναι εντός του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου, είναι στη δικαιοδοσία της τουρκικής ΑΟΖ.
Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει κινηθεί και δεν έχει εκδοθεί κάποια NAVTEX που να λέει πως η περιοχή είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, προχώρησε σε μία ανάρτηση στην οποία έλεγε:
«Ο ελληνικός λαός δικαιούται μια ξεκάθαρη απάντηση από την κυβέρνησή του: Είχε συζήτηση ο ΥΠΕΞ Γεραπετρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του για να δοθεί και από μεριάς τους άδεια έρευνας στο ιταλικό πλοίο; Για ποιο λόγο η Τουρκία ευχαρίστησε την Ελλάδα -και την Ιταλία- για την συνεργασία;».
Σε όλα αυτά απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στη Βουλή.
«Αυτή τη στιγμή δυστυχώς υπάρχει σαφέστατη παραπληροφόρηση. Το ζήτημα είναι απλό. Υπήρξε ένας προγραμματισμότς του ιταλικού πλοίου στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται όχι μόνο εντός χωρικών υδάτων αλλά και στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική ζώνη. Το πρόγραμμα αυτό έρευνας ολοκληρώθηκε απολύτως», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.