Σε 22 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα πανώλης που έχουν εντοπιστεί σε Θεσσαλία και Κορινθία.
Με ταχείς ρυθμούς μεταδίδεται σε όλη την Ελλάδα ο ιός της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, αποδεκατίζοντας κτηνοτροφικές μονάδες και επιφέροντας τεράστια οικονομική καταστροφή για τους παραγωγούς.
Μέχρι σήμερα περισσότερα από 230.000 ζώα έχουν ελεγχθεί στη Θεσσαλία ενώ θανατώθηκαν περισσότερα από 7.000 καθώς ήδη ΚΑΡΤΑ έχουν εντοπιστεί 22 κρούσματα πανώλης σε κοπάδια στη Θεσσαλία, ένα στην Κορινθία και ένα στον Ασπρόπυργο Αττικής το οποίο εντοπίστηκε μετά από στοχευμένη ιχνηλάτηση.
Μιλώντας στο MEGA ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων εκτιμά ότι ο ιός είναι… εισαγόμενος από τη Ρουμανία και καταγγέλλει ελλιπείς ελέγχους κατά την εισαγωγή αμνοεριφίων που θα έπρεπε να οδηγηθούν σε σφαγεία, αλλά αντί αυτού μεταφέρονται ζωντανά σε κτηνοτροφικές μονάδες
«Έρχονταν για σφαγεία αυτά τα ζώα. Αλλά αυτοί που τα έφεραν, οι έμποροι, τα διοχέτευσαν ζωντανά σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Δεν ξέρουν που τα έχουν πάει, γι’ αυτό ζητήσαμε να ανακατευτεί και η δικαιοσύνη και να κάνει έλεγχο», είπε.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά και τον εντοπισμό του κρούσματος στην Πελοπόννησο, αναβάθμισε τα μέτρα κατά της μετάδοσης της ασθένειας
«Μετά τον εντοπισμό κρούσματος πανώλης μικρών μηρυκαστικών σε κτηνοτροφική μονάδα στην ορεινή Κορινθία, προχωράμε στην αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας. Από σήμερα απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια», ανέφερε ο Κώστας Τσιάρας, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι κτηνίατροι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στο καταναλωτικό κοινό, καθώς η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, πρόκειται, όμως για ουσιώδες ζήτημα προστασίας της ελληνικής κτηνοτροφίας.