Με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μοιάζει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, από πυραυλική επίθεση ενώ βρισκόταν στο Ιράν.
Το Ιράν κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση η οποία, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας έγινε με «έξυπνο» τηλεκατευθυνόμενο πύραυλο. Το χτύπημα βάζει «φωτιά» στο ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή ενώ έρχεται να προστεθεί σε ένα μπαράζ στοχευμένων επιθέσεων του Ισραήλ τόσο προς τη Χαμάς, όσο και προς τη Χεζμπολάχ.
Ο αραβικός κόσμος «βράζει» καθώς το Ισραήλ χτύπησε και τη Βηρυτό, με αποτέλεσμα τρεις άμαχοι να σκοτωθούν και δεκάδες να τραυματιστούν.
Ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό
Υπό τον ήχο ασθενοφόρων, άνθρωποι τρέχουν να απομακρυνθούν από το σημείο που έπεσε πύραυλος στη συνοικία Χαρέτ Χρέιτ, στον νότιο Λίβανο.
Ένα σύννεφο καπνού έχει καλύψει την περιοχή, ενώ σπίτια και αυτοκίνητα έχουν καταστραφεί.
Ο ισραηλινός στρατός χτύπησε στη Βηρυτό σε αντίποινα για την επίθεση στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, όπου σκοτώθηκαν δώδεκα παιδιά. Λιβανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η ισραηλινή πυραυλική επίθεση είχε στόχο περιοχή που βρίσκονται τα γραφεία της Χεζμπολάχ.
Τουλάχιστον τρεις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν.
Τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι στόχος των Ισραηλινών ήταν ο στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, τον οποίο το Τελ Αβίβ θεωρεί υπεύθυνο για την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι ο στενός συνεργάτης του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε από την επίθεση.
Σε ανακοίνωσή της, η φιλοϊρανική οργάνωση αναφέρει ότι ο Σουκρ βρισκόταν στο κτίριο όταν έγινε το χτύπημα, όμως δεν επιβεβαιώνει αν σκοτώθηκε.
Κάτοικοι της περιοχής βγήκαν στους δρόμους και ορκίστηκαν εκδίκηση.
Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς
Λίγες ώρες αργότερα, ιρανικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σκοτώθηκε στην Τεχεράνη.
Ο Χανίγια βρισκόταν στην πρωτεύουσα του Ιράν όπου παρευρέθη στην ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας πύραυλος χτύπησε το σπίτι που διέμενε, σκοτώνοντας τον ίδιο και έναν σωματοφύλακά του.
«Ο αδελφός, ο ηγέτης Ισμαήλ Χανίγια, ο αρχηγός του κινήματος, σκοτώθηκε σε ύπουλη σιωνιστική επιδρομή εναντίον του γραφείου του στην Τεχεράνη, αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου», αναφέρει η ανακοίνωση της Χαμάς.
Σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας, το χτύπημα έγινε με κατευθυνόμενο πύραυλο.
Αναλυτές εκφράζουν φόβους για κλιμάκωση του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.
«Αυτό καθιστά το διακύβευμα πολύ υψηλό, όχι μόνο για τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, όχι μόνο για το Ιράν, αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής. Αυτό είναι ανησυχητικό γιατί μπορεί να υπάρξει κάτι μεγαλύτερο από αυτό που συμβαίνει. Πριν από λίγους μήνες, όταν το Ισραήλ χτύπησε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, η περιοχή μπήκε σε πόλεμο για λίγες ημέρες».
Ακροδεξιοί Ισραηλινοί υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, λέγοντας πως «ο θάνατος του Χανίγια κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο».
Πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα πληρώσει βαρύ τίμημα για τη δολοφονία του Χανίγια, ενώ και ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε ότι η χώρα του «θα υπερασπισθεί την εδαφική της ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την τιμή και την υπερηφάνεια της και θα κάνει τις τρομοκρατικές δυνάμεις κατοχής να μετανιώσουν για την άνανδρη αυτή ενέργεια».
Στο ίδιο κλίμα και ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε «αυστηρή τιμωρία» στο Ισραήλ.
Ποιος ήταν ο Ισμαήλ Χανίγια
Στις 6 Μαΐου 2017, η Χαμάς, το παλαιστινιακό πολιτικό κίνημα που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, εξέλεξε τον Ismail Abdulsalam Ahmed Haniya, 54 ετών, ως επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της ομάδας, αντικαθιστώντας τον Khaled Meshaal.
Γεννημένος στον προσφυγικό καταυλισμό Shati στη Γάζα από γονείς που διέφυγαν από την πόλη Asqalan μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948, ο Haniya σπούδασε στο Ινστιτούτο al-Azhar στη Γάζα και αποφοίτησε με πτυχίο στην αραβική λογοτεχνία από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας.
Ενώ φοιτούσε στο πανεπιστήμιο το 1983, ο Haniya εντάχθηκε στο Ισλαμικό Φοιτητικό Μπλοκ, πρόδρομο της Χαμάς. Ο Haniya φυλακίστηκε από τις ισραηλινές Αρχές πολλές φορές στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και έχει επιβιώσει από πολλαπλές ισραηλινές απόπειρες δολοφονίας αφού ανέβηκε στις τάξεις της Χαμάς.
Ο ρόλος του ως πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης ήταν κυρίως συμβολικός στο εσωτερικό της παλαιστινιακής παράταξης. Η πραγματική δύναμη, σύμφωνα με τους αναλυτές, εξακολουθεί να βρίσκεται στους στρατιωτικούς ηγέτες της οργάνωσης που εδρεύουν στη Γάζα, τον Yahya Sinwar και τον Mohammed Deif.