Ο Γιάννης Οικονόμου, βουλευτής ΝΔ, ο Κώστας Μπάρκας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, και ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, γραμματέας ΠΑΣΟΚ, μίλησαν στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις υποκλοπές.
Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μπει στο αρχείο η υπόθεση για το κομμάτι που αφορά στην ΕΥΠ καθώς δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο που να συνδέει το κακόβουλο λογισμικό predator με τη συγκεκριμένη υπηρεσία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς, και Πλεύσης Ελευθερίας, ζητούν τη σύγκληση Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου θα πρέπει να διαβιβαστούν σε αυτήν όλα τα έγγραφα της προκαταρκτικής εξέτασης μαζί με το πόρισμα της υπόθεσης των υποκλοπών.
Επιπλέον, ζητούν την κλήση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, στη Βουλή ώστε να μιλήσει για το πόρισμα.
Ο Κώστας Μπάρκας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για αυτήν τη κίνηση.
«Δεν θέλουμε να κριθεί η κ. Αδειλίνη. Ο κανονισμός της Βουλής λέει πως μπορούν να κληθούν ανώτατοι δικαστές στην αρμόδια επιτροπή, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα 2/5 της σύνθεσης. Ζητάμε να έρθει η κ. Αδειλίνη στη Βουλή και να μας δοθεί το πόρισμα 300 σελίδων. Ζητάμε να μην κλείσει η Βουλή, να συνεδριάσει άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να δοθεί το πόρισμα για να μπορέσουμε να το διαβάσουμε».
Ωστόσο, δεν κατάφεραν να συνυπογράψουν το κοινό αίτημα.
«Δεν γνωρίζω τον λόγο που δεν κατατέθηκε κοινό πόρισμα. Κατατέθηκαν όμως, 5 ίδια πορίσματα. Θα έπρεπε να κατατεθεί κοινό πόρισμα κατά την άποψή μου. Έγιναν προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν είναι ίδιες».
«Πρέπει να απαντήσουν γιατί παρακολουθούσαν τον αρχηγό του στρατού; Άμα ήταν για εθνικό λόγο τότε γιατί ανανέωσε την θητεία του; Γιατί η κ. Αδειλίνη, της πήρε δύο χρόνια να βγάλει ένα πόρισμα και βγήκε τώρα που είδαν το φως της δημοσιεύματα που έλεγαν για κοινούς στόχους. Θα πρέπει να μας πει γιατί ανέλαβε αυτόν τον ρόλο η κ. Αδειλίνη, γιατί δεν είναι η οποιαδήποτε. Να θυμίσω πως τοποθετήθηκε επικεφαλής του Αρείου Πάγου, όταν ‘βούτηξε’ η ΝΔ στην επετηρίδα των δικαστών και την τσίμπησε από την 17η θέση».
Ο Γιάννης Οικονόμου, βουλευτής ΝΔ, απάντησε πως αυτή είναι μία άποψη της αντιπολίτευσης, που εμμονικά προσπαθεί όλο το προηγούμενο διάστημα να συνδέσει τις επισυνδέσεις με ένα κέντρο και να αποδώσει ενοχή στον πρωθυπουργό.
«Μετά από μία πολύμηνη έρευνα έχουμε ένα πόρισμα που είναι πολύ σημαντικό. Πρώτος, η υπόθεση αυτή δεν έχει κλείσει, γιατί επιχειρείται από κύκλους της αντιπολίτευσης η εντύπωση πως έγινε κουκούλωμα. Το πόρισμα μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην αλήθεια γιατί θα συνεχίσει η έρευνα για τα πρόσωπα που συνδέονται με τα παράνομα λογισμικά. Οι πολιτικοί δεν είναι εισαγγελείς και οι δικαστές δεν είναι πολιτικοί. Αυτός ο διαχωρισμός είναι πολύ σημαντικός για τη Δημοκρατία. Άκουσα τον κ. Μπάρκα να λέει πως η ΝΔ άρπαξε την κ. Αδειλίνη. Δεν είπε όμως πως κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, η κ. Αδειλίνη με θετική εισήγηση υπερψηφίστηκε από παραπάνω από 1 κόμμα. Είπε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πως οι επισυνδέσεις που έγιναν από την ΕΥΠ ήταν νόμιμες με ένα θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε. Μάλιστα, ο πρωθυπουργούς άλλαξε κάποιες σημαντικές ασφαλιστικές δικλείδες».
Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, γραμματέας ΠΑΣΟΚ, ανέφερε πως υπάρχει μία μεγάλη προσπάθεια από τη ΝΔ να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια συγκάλυψης.
«Υπάρχει μεγάλη αγωνία να μην συσχετιστούν οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ με το predator. Επειδή πέρα από τον κ. Οικονόμου, άκουσα και τον κ. Φλωρίδη ειρωνικό απέναντι στην αντιπολίτευση, θέλω να του πω ότι ιδιαίτερα στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη έγινε 2-3 φορές προσπάθεια να παρακολουθεί μέσω predator και αφού απέτυχε αυτή η προσπάθεια, έγινε η επισύνδεση μέσα από την ΕΥΠ. Και αυτό έγινε σε πολλά που παρακολουθήθηκαν από την ΕΥΠ και το Predator. Είναι προφανή τα στοιχεία. Δεύτερον, λειτουργεί στην Ελλάδα ένα δίκτυο παρακολουθήσεων, ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη από πού εκπορεύεται αυτό το δίκτυο που παρακολουθεί το μισό υπουργικό συμβούλιο; Δεχόμαστε πως ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα παρακολουθείται από κάποιους, και δεν ξέρουμε ποιοι είναι και κατηγορούνται για πλημμέλημα;».