Με κομμένη την ανάσα η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν να ετοιμάζει σφοδρό χτύπημα στο Ισραήλ.
Το Ιράν κάνει επίδειξη ισχύος με προπαγανδιστικό βίντεο. Πύραυλοι σε υπόγειες εγκαταστάσεις, αλλά και σε πεδίο βολής, έτοιμοι να εκτοξευτούν, με στόχο το Ισραήλ.
Η ιρανική ηγεσία και οι σύμμαχοί της ορκίζονται εκδίκηση για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη και του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, στη Βηρυτό.
«Η επίθεση μπορεί να γίνει από πολλές κατευθύνσεις. Από το Ιράν, πιθανώς από την Χεζμπολάχ και τους Χούθι στην Υεμένη. Αυτή η συντονισμένη επίθεση, από διάφορα σημεία, θα δημιουργήσει ένα πολύπλοκο πρόβλημα, στην αντιμετώπισή της», αναφέρει το δίκτυο του TRT.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως η Τεχεράνη εξέδωσε NOTAM, προειδοποίηση προς τα αεροσκάφη να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο στα κεντρικά, και τα βορειοδυτικά του Ιράν, εντείνοντας τους φόβους για επικείμενο χτύπημα εναντίον του Ισραήλ.
«Το Ιράν αναμφισβήτητα θα προχωρήσει σε σοβαρές αποτρεπτικές ενέργειες με ισχύ, αποφασιστικότητα και πυγμή, για την ασφάλειά του και για να τιμωρήσει τον επιτιθέμενο», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Ιράν .
Στον Λίβανο, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε, για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, δεκάδες ρουκέτες με στόχο το βόρειο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο Ισραηλινοί στρατιωτικοί σε κιμπούτζ.
«Χθες το βράδυ η Χεζμπολάχ εκτόξευσε τουλάχιστον 30 ρουκέτες προς το βόρειο Ισραήλ. Ήταν αντίποινα για τον θάνατο ενός μαχητή της Χεζμπολάχ από τον ισραηλινό στρατό και μετά από τα πλήγματα σε περιοχές αμάχων στο νότιο Λίβανο» λέει το Sky News.
Το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι μέσα στη νύχτα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν αποθήκες με όπλα και πυρομαχικά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.
«Το μήνυμα από το Ιράν είναι πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Το ζήτημα είναι, τι είδους αντίποινα θα κάνει το Ιράν και αντίστοιχα, τι είδους αντίποινα θα κάνει η Χεζμπολάχ. Αυτό που είναι σαφές, είναι ότι πρέπει να απαντήσουν. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, σε επίπεδο φόβητρου», αναφέρει ρεπορτάζ του Al Jazeera.
Στο Ισραήλ, τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως κατά τη συνάντηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τους επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας, συζητήθηκε το ενδεχόμενο, οι ισραηλινές δυνάμεις να εξαπολύσουν ακόμη κι ένα προληπτικό χτύπημα για να αποτρέψουν το Ιράν, από το να επιτεθεί.
«Το Ιράν και τα τσιράκια του έχουν στόχο να μας περικυκλώσουν, σε ένα κλοιό τρομοκρατίας, από πολλές πλευρές. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη σε κάθε μέτωπο, σε κάθε περιοχή, κοντά ή μακριά από εμάς», σημείωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
ΗΠΑ: Ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή
Στην Ουάσιγκτον, ο Τζο Μπάιντεν συγκαλεί σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε με του ομολόγους του, των χωρών G7, εκτιμώντας πως η ιρανική επίθεση είναι θέμα 24ωρων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή, στέλνοντας πολεμικά πλοία και επιπλέον μία μοίρα μαχητικών.
«Λειτουργούμε με απόλυτη συνέπεια, αποδεικνύοντας, όχι μόνο με λόγια αλλά με έργα, πως θα στηρίξουμε και θα υπερασπιστούμε το Ισραήλ», δήλωσε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσιγκτον, Πέτρος Κασφίκης, μέσα στον διπλωματικό μαραθώνιο που είναι σε εξέλιξη ο Αμερικανός πρόεδρος ολοκλήρωσε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βασιλιά της Ιορδανίας.
Μέσα στο ίδιο πλαίσιο και σε μία προσπάθεια να μεταπειστεί η ιρανική ηγεσία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, επισκέφτηκε την Τεχεράνη, στην πρώτη επίσκεψη Ιορδανού αξιωματούχου στο Ιράν, τα τελευταία 20 χρόνια. Όμως έλαβε σαφή απάντηση, πως οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να τιμωρήσουν το Ισραήλ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι εξελίξεις έχουν επηρεάσει και τα διεθνή χρηματιστήρια.
Ταξιδιωτική οδηγία από τουλάχιστον 20 χώρες για το Λίβανο
Την ίδια ώρα, στον Λίβανο, χιλιάδες ταξιδιώτες σχηματίζουν ουρές στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, για να φύγουν από την χώρα, με τον φόβο γενίκευσης του πολέμου.
Τουλάχιστον 20 χώρες έχουν καλέσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό τον Λίβανο, με σύσταση να αποφεύγουν τα ταξίδια στην περιοχή.