Η κάμερα του MEGA καταγράφει λεπτό προς λεπτό την επιχείρηση ανέλκυσης των τριών θαλαμηγών που βυθίστηκαν με την πυρκαγιά στην Μαρίνα Ζέας.
Βυθίστηκαν σε λίγα λεπτά, αλλά για να ξαναβγούν στην επιφάνεια, θα περάσουν ίσως και μήνες. Τα σκάφη που κάηκαν στη Μαρίνα Ζέας θα χρειαστεί καιρός για να ανελκυστούν από τον λασπώδη βυθό.
Δύτες με ειδικό εξοπλισμό δένουν τους ιμάντες στην Θαλαμηγό Οριάννα για να ξεκινήσει η ανέλκυση από τον γερανό. Οι κινήσεις τους είναι χειρουργικές.
Η επιχείρηση απομάκρυνσης του βυθισμένου πολυτελούς γιοτ, που «λαμπάδιασε» στην Μαρίνα Ζέας με γεμάτες τις δεξαμενές καυσίμων, είναι δύσκολη και επικίνδυνη.
«Ο λόγος της καθυστέρησης της ανέλκυσης του σκάφους Οριάννα στη Μαρίνα Ζέας γίνεται για το λόγο ότι το σκάφος η κατασκευή του είναι φτιαγμένη από πολυεστέρα δηλαδή από πλαστικό και φοβούνται καθώς γίνεται η ανέλκυση μη κοπεί το σκάφος στη μέση και έχουμε περαιτέρω ρύπανση στην Μαρίνα στις δεξαμενές στο σκάφους», εξήγησε ο Γιώργος Βαλλής, πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης πληρωμάτων ιδιωτικών & επαγγελματικών θαλαμηγών.
Γι’ αυτό τον λόγο οι μηχανικοί με την βοήθεια δυτών τοποθέτησαν ξύλινα δοκάρια στην θαλαμηγό για να περιορίσουν τις πιθανότητες το σκάφος να κοπεί στη μέση.
Από το πρωί ειδικά κλιμάκια συνέχισαν τις εργασίες αντιρύπανσης στην επιφάνεια της θάλασσας.
«Οποιαδήποτε ατυχήματα συμβούν στην θάλασσα, πόσο μάλλον σε ένα περιορισμένο χώρο όπως είναι μια μαρίνα εγκυμονούν κάποιους κινδύνους ρύπανσης κυρίως από τα καύσιμα τα οποία περιέχουν οι δεξαμενές των σκαφών» σημείωσε ο Άρης Καραγιώργης, διευθυντής ινστιτούτο ωκεανογραφίας ΕΛΚΕΘΕ .
Οι απαραίτητοι έλεγχοι έγιναν με υποβρύχια κάμερα και στα άλλα δύο βυθισμένα σκάφη στη Μαρίνα. Ο δύτης κατέγραψε το βάθος, χαρτογράφησε τον πυθμένα και έλεγξε για τυχόν διαρροή καυσίμων από τις δεξαμενές πετρελαίου, των θαλαμηγών.
«Έχουν κάποια ποσότητα καυσίμων στις δεξαμενές τους και προφανώς σε μια προσπάθεια ανέλκυσης και απομάκρυνσής τους από τον χώρο του ατυχήματος θα πρέπει να παρθούν σοβαρά μέτρα για την αποφυγή οποιουδήποτε κινδύνου και περίπτωσης διαφυγής των καυσίμων», συμπλήρωσε ο κ. Καραγιώργης.
Άλλος πλωτός γερανός έχει αναλάβει να βγάλει από τον βυθό τις επόμενες ημέρες τα άλλα δύο βυθισμένα γιοτ.