Εξήντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου στην Επίδαυρο, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζουν την εμβληματική τραγωδία του Αισχύλου «Ικέτιδες», με τη σκηνοθετική υπογραφή της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Θεάτρου Τέχνης, Μαριάννας Κάλμπαρη.
Μια παράσταση για τις βαθιές ρίζες της πατριαρχίας και τον τρόπο με τον οποίο καθόρισαν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα.
«Είναι οι Ικέτιδες του Αισχύλου που σπάνια παίζονται αλλά ήρθε η στιγμή γιατί αυτό το έργο θίγει θέματα που τα συζητάμε καθημερινά όλοι μας, όπως η βία κατά του ανθρώπου, η βία κατά των γυναικών κυρίως, ο βιασμός, το άσυλο, οι πρόσφυγες. Είναι ‘καυτά’ θέματα που μας απασχολούν και θα μας απασχολούν ακόμα περισσότερο όσο οξύνονται τα προβλήματα στον πλανήτη μας», λέει μία εκ των πρωταγωνιστριών του έργου, η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου.
Λένα Παπαληγούρα και Λουκία Μιχαλοπούλου μαζί με τους Γιάννη Τσορτέκη και Άκη Σακελλαρίου, συνθέτουν το εξαιρετικό πρωταγωνιστικό σύνολο μιας παράστασης που σηματοδοτείται από την επιστροφή της κορυφαίας Ελληνίδας τραγωδού Λυδίας Κονιόρδου.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που παίζω στο θέατρο ανδρικό ρόλο, αλλά στην Επίδαυρο μετά του Γουίλσον τον Οιδίποδα, όπου ήταν ένας ρόλος χωρίς φύλο στην πραγματικότητα, τώρα μου εμπιστεύτηκε η Μαριάννα Κάλμπαρη αυτόν το ρόλο του Πελασγού, γιατί ο Πελασγός ανήκει σε έναν πρωτοελληνικό πολιτισμό όπου η μητριαρχία είχε μεγαλύτερη ισχύ και οι άνθρωποι τιμούσαν και σεβόντουσαν τις γυναίκες. Γι’ αυτό και σκέφτηκε να είναι γυναικεία η παρουσία που θα υποστηρίξει τον ρόλο του Πελασγού».
Στις παραστάσεις της Επιδαύρου, η Μαρίνα Σάττι εμφανίζεται ως σολίστ, μαζί με τις χορωδούς από το δικό της γυναικείο χορωδιακό σχήμα CHÓRES, που παίρνουν μέρος στον εντυπωσιακό πενηνταμελή Χορό.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 23 και 24 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024.
«Αυτή η παράσταση από το ξεκίνημά της στους Δελφούς, το κοινό την υποδέχτηκε με μεγάλο ενθουσιασμό, πραγματικά μας συγκίνησε πάρα πολύ η αποδοχή του κόσμου και το πώς παρακολουθεί το έργο», σημειώνει η κα Κονιόρδου.