O Κωνσταντίνος Κεσεντές, πρόεδρος ΔΣ της Πρωτοβουλίας BrainReGain – Ελληνισμός Εν Δράσει, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» για τους λόγους που οι Έλληνες του εξωτερικού θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat είναι αισιοδοξία σε σχέση με τους Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, περίπου 350.000 Έλληνες από τους 592.000 που έφυγαν την περίοδο 2010-2021 έχουν ήδη επιστρέψει στην Ελλάδα.
Το «brain drain» ήταν ένα έντονο φαινόμενο εκείνης της εποχής, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, το οποίο οδήγησε χιλιάδες νέους Έλληνες στο εξωτερικό σε αναζήτηση ευκαιριών και εργασίας.
Πλέον όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και γίνεται το λεγόμενο brain gain, η επιστροφή δηλαδή εκείνων που έφυγαν.
O Κωνσταντίνος Κεσεντές, πρόεδρος ΔΣ της Πρωτοβουλίας BrainReGain – Ελληνισμός Εν Δράσει, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» για τους λόγους που οι Έλληνες του εξωτερικού θέλουν να επιστρέψουν.
«Ο πληθυσμός που βρίσκεται εκτός Ελλάδος είναι πάνω από 35 χρονών και με πάνω από 6 χρόνια στο εξωτερικό. Το δυσάρεστο είναι ότι το 70% όσων βρίσκονται έξω είναι επιστήμονες με μεταπτυχιακούς τίτλους ενώ πολλοί έχουν και διδακτορικό. Ένας στους δύο δηλώνει πως θέλει να επιστρέψει. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία μεταστροφή στην χώρα καθώς υπάρχουν θέσεις εργασίας ελκυστικές στους Έλληνες του εξωτερικού. Αυτά σε συνδυασμό με κίνητρα, κυρίως στα φορολογικά, είναι τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που διευκολύνουν. Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θέτουν για να επιστρέψουν είναι το θέμα της αξιοκρατίας, την απονομής δικαιοσύνης αλλά και των συνθηκών εργασίας».
Και πρόσθεσε:
«Το προφίλ των ανθρώπων που θέλουν να επιστρέψουν είναι άτομα από τον τομέα τη τεχνολογίας, τον ακαδημαϊκό, και τον χώρο της υγείας. Ακολουθεί ο κλάδος των μηχανικών εκτός πληροφορικής. Το μεγαλύτερο ρεύμα έχει η Μεγάλη Βρετανία αλλά ακολουθούν και οι άλλες χώρες, όπως η Γερμανία. Η πλειοψηφία θέλει να απασχοληθεί σε μία πολυεθνική εταιρεία, η δεύτερη είναι να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση και η τρίτη επιλογή είναι το Δημόσιο».