Ήρωες το καλοκαίρι, ξεχασμένοι τον χειμώνα. 1η Νοεμβρίου οι εποχικοί πυροσβέστες βγαίνουν από τη ζοφερή κατάσταση των πυρκαγιών και μπαίνουν στο… ταμείο ανεργίας
«Ξεχασμένοι τον χειμώνα, στα αζήτητα. 1η Νοεμβρίου δε σε ξέρω δε με ξέρεις. Τα χειροκροτήματα και τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη και οι υποσχέσεις, είναι πλέον παρελθόν», λέει ο πρόεδρος του πανελλήνιου σωματείου συμβασιούχων πυροσβεστών, Θανάσης Ψαρόπουλος.
Ο αγώνας των εποχικών πυροσβεστών
Κι όμως είναι αυτοί που με αυτοθυσία παλεύουν με τις φλόγες αλλά έχουν το σθένος και την ευαισθησία να ζητούν «συγγνώμη» από τον κόσμο για ό,τι δεν κατάφεραν.
Είναι οι ίδιοι που, όπως λένε, έμειναν χωρίς νερό και φαγητό για πάνω από 24 ώρες, την ώρα που έδιναν τιτάνια μάχη για να σώσουν ανθρώπους και περιουσίες.
«Περάσανε 36 ώρες και το μόνο που είχε δοθεί είναι ένα μπουκαλάκι ζεστό νερό που δεν μπορούσε να καταναλώσει κανείς. Αφού ανέβηκε η ανάρτηση αυτή στη σελίδα, μετά από μια ώρα ξεκίνησαν μερίδες φαγητού και κάποια νερά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολίτες που κάλυψαν για ακόμα μια φορά το κενό του υπουργείου και του αρχηγείου μας. Το νούμερο των 700 πυροσβεστών που αναφέρει ο κύριος υπουργός ότι επιχείρησαν, στην ουσία είναι πλασματικό. Από τη βόρειο Ελλάδα αργά το ξημέρωμα ειδοποιήθηκαν αυτοκίνητα να κατέβουν στην Αθήνα, βάλτε και 10 ώρες δρόμο να κατέβει ένα πυροσβεστικό, οπότε όταν είχαν φτάσει η φωτιά έκαιγε ήδη αστικό ιστό. Τις πρώτες κρίσιμες ώρες επιχειρούσαν γύρω στα 200 άτομα», λέει ο εποχικός πυροσβέστης Γιώργος Τζελέπης.
Ζητούν το αυτονόητο. Μια συνάντηση με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, για να του εκφράσουν τα προβλήματά τους.
«Χαθήκανε σ΄ ένα πολύ μεγάλο συμβάν, χάθηκε η μπάλα. Οι θερμοκρασίες φανταστείτε είναι τεράστιες, η κόπωση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Φανταστείτε με όλο αυτό να μην έχεις ένα μπουκάλι νερό. Εμείς ζητάμε πρώτα πρώτα να μας δει ο κ. Κικίλιας, γιατί έχει να μας δει έναν χρόνο, έχει να μας δει από πέρυσι τον Ιούνιο, δεν ξέρει τα προβλήματά μας. Ζητάμε να βγει μια προκήρυξη και να μας μοριοδοτήσει την εξειδικευμένη εμπειρία μας χωρίς ηλικιακούς φραγμούς» συμπληρώνει ο κ. Ψαρόπουλος.
Με την κλιματική αλλαγή να είναι πια μέρος της ζωής μας, ζητούν, μεταξύ άλλων, επιμήκυνση της αντιπυρικής περιόδου κατά δύο μήνες.