Η Ειδική Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας Ηπείρου Αρετή Στασινού, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις ομορφιές της Ηπείρου.
Η γέφυρα της Πλάκας είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Η Ειδική Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας Ηπείρου Αρετή Στασινού, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις ομορφιές της Ηπείρου.
«Η Ήπειρος και το καλοκαίρι ζει σε πολύ ωραίους ρυθμούς, γιορτινούς, με πολλούς επισκέπτες. Δίπλα στο ποτάμι υπάρχει μία μοναδική ηρεμία, μία δροσιά ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες. Πίσω μας είναι το γεφύρι της Πλάκας. Με δεδομένη την ξηρασία που έχουμε και τις υψηλές θερμοκρασίες είμαστε καλά, σχετικά με το νερό και την στάθμη. Προτρέπουμε τους επισκέπτες να απολαμβάνουν το μπάνιο τους. μπορεί κάποιος να κολυμπήσει στον Άραχθο. Οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές», ανέφερε η κ. Στασινού.
«Βλέπουμε μια τάση του κόσμου να επιλέγει τις ορεινές περιοχές για τις διακοπές του το καλοκαίρι. Ο Αύγουστος είναι ένας μήνας που δίνει πληρότητα στις ορεινές περιοχές περίπου στο 85%. Οι τιμές ξεκινούν από 50 ευρώ για ένα κατάλυμα. Το γεφύρι είναι σημείο αναφοράς για την περιοχή», συμπλήρωσε.
Λίγα λόγια για το πέτρινο γεφύρι της Πλάκας
Είναι πέτρινο τοξωτό γεφύρι στον Άραχθο ποταμό.
Βρίσκεται στους πρώην Δήμους Πραμάντων και Κατσανοχωρίων σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα και συνδέει τα Τζουμέρκα με τα Κατσανοχώρια και κατ’ επέκταση τα Ιωαννίνα με την Άρτα. Χτισμένο το 1866 και επανακατασκευασμένο το 2019, είναι μονότοξο, με άνοιγμα κάμαρας 40 μέτρα, ύψος 21 μέτρα και με άνοιγμα στην κορυφή 3,2 μέτρα.
Θεωρείται το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
Κατέρρευσε τρεις φορές, το 1860, το 1863 και το 2015, την τελευταία φορά έπειτα από βροχόπτωση.
Μετά την κατάρρευση του 2015 η ανακατασκευή του δρομολογήθηκε αμέσως μετά και το κυριότερο μέρος του έργου ολοκληρώθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2019.