Ο κτηνοτρόφος, Κώστας Δουνάκης μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την ευλογιά στα πρόβατα.
Για την ευλογιά στα πρόβατα μίλησε ο κ. Δουνάκης.
«Να ανησυχούμε ως προς την μετάδοσή της. Χθες που διαπιστώθηκαν τα κρούσματα μετά από τους ελέγχους, ξεκινάμε να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Ο Έβρος είναι ένας πολύπαθος νομός είναι η 5η φορά που έχουμε να κάνουμε με ευλογιά, χώρια ό,τι έχουμε περάσει με τα αιγοπρόβατα όλα αυτά τα χρόνια», είπε αρχικά.
«Αυτού του είδους τα νοσήματα έρχονται από την Τουρκία, γιατί βλέπουμε να αναπτύσσονται αυτές οι ασθένειες από τις ασιατικές και αφρικανικές χώρες. Κάθε 7-8 χρόνια φτάνουμε σε σημεία να θανατώνουμε μεγάλο ποσοστό της κτηνοτροφίας του Έβρου. Το ότι δεν εξαλείφεται είναι γιατί η ΕΕ δεν μπορεί να επιβάλλει στην Τουρκία έναν σωστό εμβολιασμό, γιατί σε εμάς στην ΕΕ και στην Ελλάδα απαγορεύεται ο εμβολιασμός αυτών των νοσημάτων και έχουν αναλάβει αυτή την «υποχρέωση» οι τούρκοι να εμβολιάζουν τα δικά τους ζώα και να δημιουργείται αυτή η ζώνη δίπλα από την ΕΕ. Εισαγωγές από την Τουρκία δεν γίνονται ποτέ. Η βόσκηση των ζώων είναι ότι εμείς από τον Έβρο είμαστε στην ελληνική πλευρά και οι Τούρκοι στην δική τους πλευρά. Δεν έρχονται σε επαφή τα ζώα μεταξύ τους. η κάθε ασθένεια μεταφέρεται διαφορετικά. Η ευλογιά μεταφέρεται με την επαφή ενός άγριου ζώου για παράδειγμα», συνέχισε ο κ. Δουνάκης.
«Αρχίζουν από σήμερα οι θανατώσεις ζώων, θα θανατωθούν περίπου 800-1000 από τα 4 κρούσματα που έχουν προκύψει, από εκεί και πέρα ελπίζουμε να το σταματήσουμε αυτό. Ο έλεγχος των ζώων γίνεται από τις ιατρικές υπηρεσίες. Κτηνίατροι κάνουν επισκέψεις στ6ις εκτροφές, πλησίον αυτών των εκτροφών που διαπιστώνεται το πρόβλημα. Έτσι δημιουργείται μια ακτίνα, που ξεκινάει από τις κοντινές περιοχές που έχει διαπιστωθεί το πρόβλημα και σιγά σιγά εκτείνεται σε απόσταση 3 χλμ. αργότερα πάμε στην ακτίνα των 10 χλμ. Υπάρχουν κτηνίατροι που ξεχωρίζουν τι δουλειά θα κάνει ο καθένας, με τα καθαρά ζώα και τα κλιμάκια με τις θανατώσεις των ζώων. Τα σφαγεία έχουν διακόψει την σφαγή μικρών μηρυκαστικών αιγοπροβάτων, λόγω της πανώλης. Για την ευλογιά δεν υπάρχει ακόμη απαγόρευση και αν θα υπάρξει», συμπλήρωσε.
Για τις οικονομικές επιπτώσεις:
«Οικονομικά δεν είναι μόνο ό,τι θα χάσουμε από την θανάτωση των ζώων είναι ότι ξεκληρίζεται η κτηνοτροφία μας. ο κτηνοτρόφος χάνει το κοπάδι του, είναι άνεργος, επίσης η οικονομική δραστηριότητα πέρα από τα ζώα που εκτρέφονται είναι μεγάλη. Κάναμε σύσκεψη στην οποία ειπώθηκαν τα προβλήματα που έχουμε. Θα δοθούν αποζημιώσεις αλλά δεν είπαν ξεκάθαρα σε ποιο βαθμό θα δοθούν, και αν θα μπορούν να ανταποκριθούν στο 100% της αξίας, για να γίνει η ανανέωση του κοπαδιού», κατέληξε.