Ολοκληρώνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των 6 αγνοουμένων του πολυτελούς γιοτ ανοιχτά του Παλέρμο με τους ειδικούς δύτες να ανασύρουν ακόμη ένα πτώμα που βρίσκεται μέσα στο βυθισμένο σκάφος. Οι αρχικές εκτιμήσεις για τα αίτια του ναυαγίου ανατρέπονται καθώς οι δύτες ανέφεραν πως το κατάρτι του σκάφους δεν έχει σπάσει, κάτι που θεωρήθηκε αρχικά ως η αιτία της ανατροπής του πολυτελούς γιοτ.
Ένας – ένας ανασύρονται οι νεκροί από το ναυάγιο του υπερπολυτελούς γιοτ Μπαέζιαν ανοιχτά του Παλέρμο.
Οι δύτες έχουν εντοπίσει και ανασύρει μέχρι στιγμής πέντε νεκρούς και οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε ακόμη ένα πτώμα που εντοπίστηκε μέσα στο σκάφος.
Η κρουαζιέρα του μεγιστάνα Μάικ Λιντς στη Μεσόγειο εξελίχθηκε σε τραγωδία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νεκροί που αναγνωρίστηκαν εξ όψεως, αφού η πραγματική ταυτοποίηση γίνεται μόνο από συγγενείς, είναι ο μεγιστάνας Μάικ Λιντς, ο πρόεδρος της Morgan Stanley, Τζόναθαν Μπλούμερ και η σύζυγός του Τζούντιθ και ο δικηγόρος Κρις Μορβίλο και η σύζυγος του, Νέντα
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο τελευταίος νεκρός που ανασύρθηκε είναι η κόρη του Λιντς, Χάνα.
Από την πρώτη ημέρα του ναυαγίου οι ιταλικές αρχές είχαν περισυλλέξει και αναγνωρίσει τη σορό του Ρεκάλντο Τόμας ο οποίος ήταν ο σεφ του σκάφους.
Σε βάθος 50 μέτρων βρίσκεται το κουφάρι του «Μπαέζιαν»
Το κουφάρι του Μπαέζιαν βρίσκεται σε βάθος 50 μέτρων που δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό τις έρευνες.
«(Οι δύτες έχουν) περίπου 10 με 15 λεπτά που είναι ο πραγματικός χρόνος που έχουν στον βυθό. Θα πρέπει να αναφέρουμε πως για κάθε λεπτό που κάποιος μπαίνει στο σκάφος χρειάζεται ένα λεπτό για να βγει από αυτό οπότε ο αρχικός χρόνος διαιρείται στα δύο στην πραγματικότητα», δήλωσε ο δύτης Μπέρτραντ Σιμπόζ.
Στις έρευνες μετέχουν από χθες ειδικά τηλεχειριζόμενα βαθυσκάφη τα οποία και εντόπισαν τους νεκρούς αφού έδωσαν εικόνα από το εσωτερικό του σκάφους.
Το φαινόμενο «Μαύρος Κύκνος» υπεύθυνο για το ναυάγιο στη Σικελία
Οι Βρετανοί ερευνητές μιλούν για το φαινόμενο του «Μαύρου Κύκνου», την εκδήλωση δηλαδή ενός ακραίου γεγονότος με μεγάλη ισχύ σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
«Βλέποντας τις ακραίες καιρικές συνθήκες, αν μιλάμε για υδροστρόβιλο, που φαίνεται να είναι, θα το θεωρούσα σαν εκδήλωση του φαινομένου του “μαύρου κύκνου”. Έτσι, έχουμε αυτό το γεγονός υψηλής επίδρασης, αλλά χαμηλής πιθανότητας. Και ακόμη και εκτός της ναυτιλιακής βιομηχανίας, όλες οι βιομηχανίες αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή το σενάριο του “Μαύρου Κύκνου”», υπογράμμισε ο επικεφαλής θαλάσσιων ερευνών και διάσωσης, Μαθιου Σανκ.
Οι αρχικές μαρτυρίες έκαναν λόγο ότι το σούπερ γιοτ βρέθηκε στο «μάτι» υδροσίφωνα και, κατόπιν περιδίνησης, έσπασε το τεράστιο κατάρτι του και άρχισε να βυθίζεται.
Ωστόσο, δύτες που κατόρθωσαν να φτάσουν στο ναυάγιο, σε βάθος 50 μέτρων, ανέφεραν ότι το κύτος του πλοίου είναι πεσμένο στο πλάι άθικτο, μαζί με το κατάρτι.
Η εισαγγελία του Τέρμινι Ιμερέσε άνοιξε δικαστική έρευνα για το ναυάγιο.