Ο δικηγόρος Θεόδωρος Καραγιάννης μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το δυστύχημα στο λούνα παρκ με θύμα έναν 19χρονο.
Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος Γιάννης, όταν έσπασε μέρος παιχνιδιού με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστεί και να τραυματιστεί θανάσιμα.
Όπως προκύπτει ενώ το λούνα παρκ ήταν ανοιχτό από τις 15 Μαΐου χωρίς γνωστοποίηση για τρεις μήνες, μέχρι τις 19 Αυγούστου, δεν είχαν κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ καταγγέλλεται ότι οι έλεγχοι ήταν επιδερμικοί. Τα περισσότερα μηχανήματα που καθημερινά έπαιζαν δεκάδες παιδιά ήταν μεταχειρισμένα από το εξωτερικό, τουλάχιστον 15ετίας.
«Ο Δήμος δεν έχει ευθύνη για το λουκέτο στο λούνα παρκ, μόνο να επιβάλει πρόστιμο»
Ο δικηγόρος, Θεόδωρος Καραγιάννης, που έχει εκπροσωπήσει κατά το παρελθόν τον δήμο Κασσάνδρας, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το δυστύχημα στο λούνα παρκ για την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο 21χρονος χειριστής.
«Η απόφαση είναι σωστή σε νομικό επίπεδο, από την στιγμή που η δίωξη ή προκαταρκτική που παραγγέλθηκε αφορά πλημμέλημα – ανθρωποκτονία από αμέλεια – έτσι και αλλιώς δεν επιτρέπεται προσωρινή κράτηση. Ο μόνος τρόπος στην ανθρωποκτονία από αμέλεια για να επιτραπεί η προσωρινή κράτηση είναι να είναι κατά πολλών προσώπων. Από την στιγμή που μιλάμε για πλημμέλημα, το μόνο που θα μπορούσε να επιβληθεί θα ήταν περιοριστικοί όροι σε επίπεδο ανάκρισης. Αν αναβαθμιστεί η δίωξη θα μπορούσε να υπάρχει προσωρινή κράτηση», είπε αρχικά.
«Επίσης, αντιλαμβάνομαι ότι ο συναρμόδιος εισαγγελέας παρήγγειλε συμπληρωματική προκαταρτική, και καλά έκανε γιατί τα στοιχεία δεν είναι πλήρη. Άρα δεν μπήκε στην διαδικασία να παραγγείλει ανάκριση, να κινήσει την δίωξη και να κληθούν πάραυτα σε απολογία αυτοί που φέρονται ως κατηγορούμενοι. Χρειάζονται και αλλά στοιχεία, η δίωξη μπορεί να διευρυνθεί, όλα σε δικονομικό επίπεδο», συνέχισε ο κ. Καραγιάννης.
«Διέρρευσαν πληροφορίες που είχαν πολιτική σκοπιμότητα εναντίον του δήμου Κασσάνδρας»
Για το μπαλάκι ευθυνών για το δυστύχημα, και το για το λουκέτο και τα πρόστιμα στην επιχείρηση, ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε: «η μόνη ανεξάρτητη αρχή η οποία σίγουρα έχει ευθύνη, και είναι αυτή όπου ελέγχει τους υπόλοιπους σε πρώιμο στάδιο είναι η Αρχή Διαφάνειας – και που την τελική την αποδίδει ο εισαγγελέας. Ο δήμος δεν έχει ξεκάθαρα ευθύνη. Βρήκαν κάποιοι άνθρωποι με πολιτικά κίνητρα, τον χρόνο να εκμεταλλευτούν πολιτικά μια κατάσταση, να διαρρεύσουν κάποιες πληροφορίες, ψευδείς ή μισές και αποδόθηκε μια γρήγορη ευθύνη σε έναν άνθρωπο που δεν έχει κάποια ευθύνη. Μπορεί να είναι το υπουργείο, μπορεί να είναι η αντιπολίτευση του Δήμου, υπάρχουν πολλοί που μπλέκονται σε έναν Δήμο. Διέρρευσαν πληροφορίες που είχαν πολιτικά κίνητρα. Θα αποδειχθεί ότι δεν έχει κάποια ευθύνη η δήμαρχος. Η νομοθεσία έχει σίγουρα μία πολυδιάσπαση, που δημιουργεί μία σωρεία προβλημάτων. Όταν βγαίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας και λέει ότι ο Δήμος δεν έχει ευθύνη, ενώ ένα μέρος της νομοθεσίας αφορά στον Δήμο, γίνεται ξεκάθαρο ότι η νομοθεσία έχει πρόβλημα».
Δεν πρέπει ο δήμος να πρωτοβουλία να ελέγξει τις άδειες;
Σύμφωνα με τον δικηγόρο κ. Καραγιάννη, «ο Δήμος εκ των πραγμάτων και οι άδειες που δίνει, αφορούν πιστοποιητικά που λαμβάνει, και απλά πιστοποιεί ότι υπάρχουν. Δεν έχει δικαίωμα να ελέγξει εάν αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο Δήμος για να ελέγξει θα πρέπει να έχει ελεγκτικό μηχανισμό. Ένας Δήμος που έχει εγκριθεί εδώ και 1,5-2 χρόνια από το υπουργείο Εσωτερικών σε πολύ γρήγορη διαδικασία από το υπουργείο, άνθρωποι να ελέγχουν και ακόμα να μην έχει πάει ούτε ένας, δεν μπορεί να έχει ευθύνη. Ο μόνος που μένει και μπορεί να ελέγξει εάν υπάρχει μία επιχείρηση και λειτουργεί, είναι η αστυνομία. Η αστυνομία, με βάση την έκθεση που έκανε, το μόνο που μπορούσε να κάνει ο Δήμος ήταν να επιβάλει πρόστιμο. Και αν ισχύει αυτό που διέρρευσε ότι είχε πραγματοποιηθεί μία μέρα πριν τεχνικός έλεγχος δυνάμει όλης της διαδικασίας που προβλέπει το υπ. Ανάπτυξης, και βεβαίωσε ότι τα μηχανήματα είναι όλα καλά, εκεί νομίζω η ευθύνη είναι ξεκάθαρη σε ποιους αποδίδεται».
«Εκτός από πρόστιμο, επιβάλλεται και προσωρινή διακοπή λειτουργίας στην περίπτωση που διαπιστώνεται κίνδυνος για την ασφάλεια των θεατών» – Τι λέει στο MEGA δικηγόρος
Ο ποινικολογος Νίκος Βιτώρος, μίλησε στο MEGA για το δυστύχημα στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.
Το πρόβλημα της πολυνομίας, της πολυδιάσπασης της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά στην αδειοδότηση επιχειρήσεων, είναι γνωστό στην Ελλάδα. είναι ένα πρόβλημα εγγενές της δημόσιας διοίκησης. Από την μελέτη της νομοθεσίας, στο πλαίσιο της γενικής ενημέρωσης που οφείλει να έχει το κοινό, πρέπει να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα:
Η αρμοδιότητα για την έγκριση λειτουργίας – χωρίς τυπολατρία και λεπτομέρειες – και την αδειοδότηση λειτουργίας μιας τέτοιας συνολική ανήκει στον Δήμο εντός της χωρικής αρμοδιότητας του οποίου πρόκειται να εγκατασταθεί. Όταν μιλάμε για χωρική αρμοδιότητα του Δήμου, η επιχείρηση οφείλει να έχει εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας. Η άδεια λειτουργίας δίνεται από τον Δήμο. Με την προϋπόθεση να υπάρχουν πιστοποιητικά, και τεχνικά μεταξύ άλλων, ορθής και ασφαλούς λειτουργίας του εξοπλισμού», είπε αρχικά ο κ. Βιτώρος.
Εάν η επιχείρηση εγκατασταθεί «ετσιθελικά», τι μπορεί να κάνει ο Δήμος;
Σύμφωνα με τον κ. Βιτώρο:
«Από την 1η στιγμή – εφόσον ο φορέας που αδειοδοτεί και συνεπώς ελέγχει την αδειοδότηση – που εγκαθίσταται επιχείρηση χωρίς την άδεια, μπορεί να γίνει αυτοψία ανά πάσα στιγμή από τα όργανα του Δήμου.
Εάν ο Δήμος δεν έχει το κατάλληλο προσωπικό, δεν έχει στελεχωμένη την τεχνική του υπηρεσία, οφείλει ιεραρχικά να απευθυνθεί στην Δημόσια Διοίκηση και να πει ότι «έχω μία επικείμενη εγκατάσταση αλλά δεν έχω το προσωπικό να ελέγξω». Εάν διαπιστωθεί τέτοιο έλλειμμα, προφανώς το μπαλάκι πέφτει στην Κεντρική Διοίκηση για να εξασφαλίσει αυτόν τον έλεγχο μέσω της αστυνομίας ή άλλων οργάνων.
Το γεγονός ότι μία τέτοια εγκατάσταση λειτουργεί έστω και μία ώρα, χωρίς τα αντίστοιχα απαιτούμενα πιστοποιητικά καλής λειτουργίας, αυτό αποτελεί παρανομία. Είναι σαφές ότι σωρευτικά με την επιβολή προστίμων επιβάλλεται και προσωρινή διακοπή λειτουργίας, στην περίπτωση που διαπιστώνεται κίνδυνος για την ασφάλεια των θεατών, επισκεπτών και προσωπικού»