Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα από τις πρώτες δοκιμές, ενός εμβολίου για την αντιμετώπιση του καρκίνου, που σχεδιάστηκε με βάση την τεχνολογία mRNA, η οποία αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Αυτό είναι για τον Τζάνους Ρας MRN416.
Το πειραματικό εμβόλιο με την τεχνολογία mRNA που σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση του covid μπαίνει στη «μάχη» για να σταματήσει τον καρκίνο του πνεύμονα.
Ο Τζάνους Ρας είναι ο πρώτος ασθενής που το λαμβάνει στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Λονδίνου.
Ο 67χρονος διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα σε μια τυχαία εξέταση τον περασμένο Μάιο, και έχει ήδη υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.
«Νιώθω πολύ καλά δεν πόνεσα», δήλωσε ο ασθενής Τζάνους Ρας.
Ο 67χρονος είχε προγραμματίσει να κάνει εξετάσεις τον Σεπτέμβριο για να ελέγξει αν ο καρκίνος του αυξανόταν ή εξαπλωνόταν, όταν του πρότεινε ομάδα επιστημόνων να λάβει μέρος στη δοκιμή που δίνει ελπίδες σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Ο Τζάνους Ρας είπε το «ναι» χωρίς δεύτερη σκέψη.
Αλώστε και ο ίδιος είναι επιστήμονας στην τεχνητή νοημοσύνη ενώ είναι και δεινός μαραθωνοδρόμος που μάλιστα είχε τρέξει και στον μαραθώνιο της Αθήνας το 2016.
«Πιστεύω θα με βοηθήσει και θα βοηθήσει κι άλλους ανθρώπους αν τον εμβόλιο βγει γρηγορότερα στην παραγωγή», συνέχισε ο Ρας.
Σε συνδυασμό με τις στοχευμένες θεραπείες των τελευταίων πέντε ετών οι επιστήμονες ελπίζουν σε άλλη μια μεγάλη νίκη για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.
Στόχος του εμβολίου, η καταστροφή μόνο των καρκινικών κυττάρων.
Αθανάσιος Δημόπουλος: «Κάθε εμβόλιο παρασκευάζεται για έναν συγκεκριμένο ασθενή με βάση τα χαρακτηριστικά του όγκου του»
Ο καθηγητής Αθανάσιος Δημόπουλος, εξηγεί στο MEGA πώς θα δημιουργείται στο μέλλον αυτό το εμβόλιο με ιστό από τον όγκο του ίδιου του ασθενή και θα είναι διαφορετικό για τον καθένα.
Θα χρειαστεί ωστόσο χρόνος ακόμα όπως φαίνεται, μέχρι να βγει στην παραγωγή.
«Κάθε εμβόλιο παρασκευάζεται για έναν συγκεκριμένο ασθενή με βάση τα χαρακτηριστικά του όγκου του ούτως ώστε να αποτραπεί η υποτροπή της νόσου. Εάν οι ασθενείς οι οποίοι μπαίνουν σε αυτή τη μελέτη είναι ασθενείς για τους οποίους θέλουμε να προλάβουμε την υποτροπή ή να μειώσουμε την πιθανότητα υποτροπής αυτό απαιτεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να έχουμε κάποια αποτελέσματα και σίγουρα στο μέλλον θα χρειαστούν και τυχαιοποιημένες μελέτες», υπογράμμισε ο κ. Αθανάσιος Δημόπουλος, Καθηγητής θεραπευτικής Ογκολογίας – Αιματολογίας.
Περίπου 34 ερευνητικά κέντρα σε επτά χώρες, θα δοκιμάσουν το εμβόλιο σε 130 ασθενείς.
Ο Τζάνους Ρας πάντως είναι αισιόδοξος και ετοιμάζεται να συμμετάσχει και σε επόμενους μαραθώνιους.