Χωρίς αποτέλεσμα έληξαν εχθές Κυριακή 25/08, οι συνομιλίες με σκοπό την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ούτε η Χαμάς ούτε το Ισραήλ δέχθηκαν τη νέα πρόταση που τους υπέβαλαν οι μεσολαβητές.
Το «αγκάθι» σε μια ενδεχόμενη συμφωνία φαίνεται πως είναι οι Διάδρομοι της Φιλαδέλφειας και του Νετζαρίμ, δύο σημεία που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ δε θα αποχωρήσει από αυτά.
Η Χαμάς από την πλευρά της έχει απορρίψει την ισραηλινή απαίτηση για την παραμονή στρατευμάτων στους δύο αυτούς Διαδρόμους, καταγγέλλοντας τον Νετανιάχου για σαμποτάζ τις διαπραγματεύσεις.
Κλιμάκωση
Σε αυτό το κλίμα, οι επιθέσεις τόσο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όσο και της Χαμάς στο Ισραήλ, συνεχίζονται.
Το βράδυ της Κυριακής η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτα προς τη Ρισόν Λε Ζιόν, περιοχή λίγα χιλιόμετρα έξω από το Τελ Αβίβ, από την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του ισραηλινού στρατού, τραυματίστηκε μία 26χρονη.
Στον αντίποδα, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιους στην πόλη της Γάζας, όπως μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν επίσης πολλοί τραυματίες.
«Είχαν δημιουργηθεί πολλές προσδοκίες»
Αναφερόμενος στο «ναυάγιο» των συνομιλιών για πιθανή εκεχειρία στη Γάζα, ο αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς πολιτικής, Σωτήρης Σέρμπος, λέει:
«Για άλλη μια φορά γίναμε στο ίδιο έργο θεατές. Είχαν δημιουργηθεί ίσως πολλές προσδοκίες, κυρίως από την αμερικάνικη διπλωματία πως αυτήν τη φορά μπορεί να βγει λευκός καπνός. Για μία σειρά από λόγους, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς δεν αποδέχονται αυτό το πλαίσιο».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Υπάρχουν μια σειρά από εξωτερικούς παίκτες που για τους δικούς τους λόγους δε θέλουν αυτός ο πόλεμος να αποκτήσει περιφερειακά χαρακτηριστικά, με πρώτους από τη Δύση τους Αμερικανούς, η Αίγυπτος, το Κατάρ, μπορώ να σας πω και το ίδιο το Ιράν και ενδεχομένως η Χεζμπολάχ. (…) Η νέα ηγεσία της Χαμάς θεωρεί ότι μήπως με συμφέρει εμένα να ανοίξει όλο αυτό, να γίνει περιφερειακός πόλεμος, διότι θα αποσυμφορηθεί και δε θα έχω όλη την πίεση που δέχομαι. Από την πλευρά Νετανιάχου, λαμβάνοντας υπόψιν και το προηγούμενο της δολοφονίας του Χανίγια που είχε έναν βασικό ρόλο, ήταν ο κύριος διαπραγματευτής από το πολιτικό σκέλος της Χαμάς, δείχνει ότι και εκεί δεν είναι κάτι που επιθυμεί το Ισραήλ».
Σύμφωνα με τον καθηγητή:
«Μετά την 7η Οκτωβρίου και την κτηνώδη επίθεση της Χαμάς, πέρα από τους εσωτερικούς πολιτικούς λόγους που έχει ο Νετανιάχου για να κρατά ανοιχτό τον πόλεμο γιατί είναι και το δικό του το πολιτικό μέλλον αργότερα, υπάρχει και μια ιδεολογία που είναι πλειοψηφική αυτήν την στιγμή στο Ισραήλ, δηλαδή η κοινή γνώμη την ενδιαφέρει να γυρίσουν οι όμηροι, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που θεωρεί ότι πλέον το Ισραήλ, και εδώ είναι το επικίνδυνο, υπάρχει μια λευκή επιταγή απέναντι στους Παλαιστίνιους να κάνω ό,τι θέλω, που μπορεί να ξεπεράσει κάθε όρο και διάταξη διεθνούς δικαίου, ηθικής».