Ο φαρμακοποιός & Εκλέκτορας ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Κακονίκος, η Θάλεια Σταθά, Δ/ντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος, Πρ. Επιστημονικού Συμβουλίου Γεν. Νοσοκομείου Σάμου & Γραμ. Ιατρικού Συλλόγου και ο πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το ΕΣΥ, τις ελλείψεις και την τραγική κατάσταση που επικρατεί αλλά και για τις αυξήσεις στα φάρμακα.
Ο κ. Κακονίκος μίλησε αρχικά για τις αυξήσεις στα φάρμακα, καθώς από χθες, σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων οι τιμές εκτοξεύονται.
«Χθες ανακοινώθηκε ένα νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο είναι το πρώτο αυξητικό δελτίο που έχει ανακοινωθεί από το 2008. Από το 2010 περίπου 2-3 φορές τον χρόνο ανακοινωθήκαν πολλές μειώσεις φαρμάκων, και αυτό είχε οδηγήσει πολλά φάρμακα να έχουν πάρα πολύ χαμηλή τιμή, πολλές φορές στο όριο βιωσιμότητάς τους. το δελτίο τιμών περιλαμβάνει αυξήσεις σε περίπου 850 κωδικούς. Από αυτά τα 850 φάρμακα, τα 445 είχαν τιμή κάτω από 1 ευρώ. Το σύνολο των φαρμάκων που πήραν αύξηση και είναι μέχρι 3 ευρώ, είναι περίπου 690», είπε αρχικά.
«Ένας λόγος για τον οποίο θεωρώ τι είναι καλοδεχούμενη η αύξηση, με την έννοια ότι θα συνεχίσουν να διατίθενται αυτά τα φάρμακα, φθηνά, είναι να έχουν μια τιμή που να είναι συνετή και να επιτρέπουν σε όλους τους εμπλεκόμενους να τα κυκλοφορούν με όλους τους κανόνες ασφάλειας που ορίζονται. Ένας από τους λόγους που υπάρχουν ελλείψεις είναι οι παράλληλες εξαγωγές, με αυτό είναι εξακριβωμένο. Είναι ξεκάθαρο το κίνητρο που έχουν όσοι κάνουν χονδρεμπόριο φαρμάκων», συμπλήρωσε ο κ. Κακονίκος.
Για τις τεράστιες αυξήσεις στα φάρμακα: «Μπορεί για κάποια φάρμακα αυτή η αύξηση να είναι και δικαιολογημένη. Είναι πολλά τα παραδείγματα φαρμάκων που έχουν σταματήσει να διατίθενται στην αγορά. Μπορεί να μην υπήρχε εμπορικό κίνητρο για να συνεχίζουν να κυκλοφορούν. Και είναι φάρμακα φθηνά, ασφαλή και δοκιμασμένα. Κατά την γνώμη μου, ακόμα και το 0,01 ευρώ είναι σημαντικό στην εποχή που ζούμε, και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτά τα θέματα. Διαισθητικά, είναι σημαντικό να υπάρχουν τα φάρμακα σε σωστές συνετές τιμές. Τα σημαντικά κρίσιμα φάρμακα, είναι σημαντικό να τα βρίσκουμε. Αν δεν βρίσκεται, υπάρχουν τα μονοπάτια της υποκατάστασης. Τα γενόσημα φάρμακα είναι καλοδεχούμενα, ωστόσο πολλές φορές έχουμε ελλείψεις και στα γενόσημα. Όταν ένα φάρμακο σταματά να διατίθεται, η υποκατάσταση γίνεται από ένα θεραπευτικά παρόμοιο φάρμακο, το οποίο συνήθως έχει πολύ μεγαλύτερη τιμή ή περνά από την αρνητική λίστα και δεν αποζημιώνεται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, όπως έγινε πρόσφατα με ένα πολύ καλό παυσίπονο».
Υπό κατάρρευση η Υγεία – Τραγική η κατάσταση
Γιαννάκος: «Αν δεν δώσουν χρήματα για την δημόσια υγεία, δεν πρόκειται να επιλυθούν τα κενά»
Ο κ. Γιαννάκος με την σειρά του, μίλησε στο MEGA για το ΕΣΥ και την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, αλλά και στην Υγεία.
«Δυστυχώς κάθε αύριο και χειρότερα με την στελέχωση των νοσοκομείων της χώρας, ειδικά των περιφερειακών της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας. Το καλοκαίρι με κάποιες μετακινήσεις – «μπαλώματα», προσπαθούν να καλύψουν τα κενά. Όμως τον χειμώνα που οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες, και οι διακομιδές είναι επικίνδυνες ή δεν γίνονται λόγω των καιρικών συνθηκών, είναι επικίνδυνο για την υγεια των νόμιμων κάτοικων. Αν δεν αποφασίσουμε να επενδύσουμε στην δημόσια υγεία, να δώσουμε κίνητρα στο υγειονομικό προσωπικό, δεν πρόκειται να επιλυθεί το πρόβλημα. Οι νέοι γιατροί με 1.800 ευρώ τον μήνα και λιγότερο, οι νοσηλευτές και οι διασώστες με 800 ευρώ τον μήνα, οι τραυματιοφορείς με 690 ευρώ ον μήνα, δεν πρόκειται να αναζητήσουν δουλειά στο ΕΣΥ. Θα πρέπει να αλλάξει η πολιτική στην υγεια, να αυξήσουμε τις δημόσιες δαπάνες, από 5,5% που είναι σήμερα στον μέσο όρο στην Ευρώπη, στο 7,5% δεν θα μπορούμε να καλύψουμε τα κενά. Στα νησιά μας έχουμε μεγάλο πρόβλημα με γιατρούς. Μην ρίχνουμε στάχτη στα μάτια με μετακινήσεις γιατρών. Στην Σάμο έχουμε σοβαρά προβλήματα στην ΜΕΘ Παιδιατρικής», υπογράμμισε.
«Με αυτά τα λεφτά που δίνουν, η υγεία δεν φτιάχνεται
Και συνέχισε: «Πολλά από τα νοσοκομεία της Περιφέρειας έχουν απωλέσει τον δευτεροβάθμιο χαρακτήρα τους. Γιατί απουσιάζουν βασικές ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτών αλά και άλλες ειδικότητες υγειονομικού προσωπικού. Και λειτουργούν ως Κέντρα Διακομιδών. Αν θα πάτε στα μεγάλα νοσοκομεία της Περιφέρειας και του Κέντρου, εκεί γίνεται πραγματικά κόλαση. Υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία στα επείγοντα για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς και 10 ώρες, κα μετά γεμίζουν επεμβατικές κλινικές με παθολογικά περιστατικά, με μεγάλο κίνδυνο ανάπτυξης νοσοκομειακών λοιμώξεων. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε θανάτους και σε ποσοστό προσβολής ασθενών με νοσοκομειακές λοιμώξεις. Αυτό δείχνει και την ποιότητα του συστήματος. Είναι σαφές πια: αν δεν δώσουν χρήματα για την δημόσια υγεία, δεν πρόκειται να επιλυθούν τα κενά. Έχουμε 45.000 κενές οργανικές θέσεις τα νοσοκομεία, υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι, άρα τα κενά είναι μεγαλύτερα».
«Έχει ξεκινήσει ένας κατήφορος από την 1η μέρα των μνημονίων. Έχουν περικοπεί μισθοί, προσωπικό, λόγω των δημοσιονομικών πολιτικών που ακολουθήθηκαν. Εάν οι δημόσιες δαπάνες υγείας παραμείνουν στο τριτοκοσμικό 5,5%, η Υγεία δεν φτιάχνει. Μαγική συνταγή δεν υπάρχει. Έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη και οι υπηρεσίες υγείας θα υποβαθμίζονται. Με αυτά τα λεφτά που δίνουν, η υγεία δεν φτιάχνεται», συνέχισε ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
«Μόλις φέτος καταφέραμε να πάρουμε τις άδειες του 2022 – Έχουμε φτάσει στα όριά μας»
Η Θάλεια Σταθά, Δ/ντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος, Πρ. Επιστημονικού Συμβουλίου Γεν. Νοσοκομείου Σάμου & Γραμ. Ιατρικού Συλλόγου αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Σάμου, όπου τα πράγματα έχουν ξεφύγει, με τους εργαζόμενους να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
«Αυτό για τις άδειες, κάποιοι από εμάς καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις άδειες του 2022. Το νοσοκομείο έχει σοβαρές ελλείψεις. Ξεκινώντας από την Παιδιατρική, παράδειγμα πιο πρόσφατο, δεν υπάρχει μόνιμος παιδίατρος γιατί η παιδίατρος που υπήρχε νοσηλεύεται στην Αθήνα, και έχει υποβάλλει αίτηση παραίτησης. Η Παθολογική επίσης έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, μία παθολόγος που είχαμε είναι «εκτός» νοσοκομείου. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 2 παθολόγοι, και η μια τελεί υπό παραίτηση. Το Ακτινολογικό, ένα σημαντικό κομμάτι, λειτουργεί με μία μόνιμη ακτινολόγο, με έναν ακτινολόγο από το Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου που μας βοηθάει και έρχεται και κάνει καμία φορά εφημερίες, και την διευθύντρια, που είναι σε προχωρημένη ηλικία και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει εκ των πραγμάτων. Το Αναισθησιολογικό, λειτουργεί εδώ και πάρα πολύ καιρό με δύο αναισθησιολόγους, εγώ και άλλος ένας συνάδελφος, ο οποίος έχει υποβάλει τα χαρτιά του για μετακίνηση όπως δικαιούνται από τον νόμο εφόσον έχει κλείσει 5ετία», σημείωσε.
Και συμπλήρωσε η κ. Σταθά: «Έχω κάνει αίτημα για να προκηρυχθούν κενές θέσεις για αναισθησιολόγους – και το οργανόγραμμα προβλέπει 3 θέσεις – και δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη. Κάποια στιγμή προκηρύχθηκε θέση επικουρικού αναισθησιολόγου για την Σάμο. Και ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί η θέση του γιατρού. Εξυπηρετούμε και άλλα νησιά εκτός της Σάμου. Δυο αναισθησιολόγοι και το μεγαλύτερο διάστημα με δυο χειρουργούς, βγάλανε πάνω από 600 τακτικά χειρουργεία, εκτός από τα μικροχειρουργεία. Έχουμε φτάσει στα όριά μας, πραγματοποιούμε 15-16 εφημερίες τον μήνα. δεν μπορεί να υφίσταται νοσοκομείο χωρίς αναισθησιολόγο, καρδιολόγο, ακτινολόγο»
«Για να μην μιλήσω για άλλες ειδικότητες πχ ΩΡΛ, νευροχειρουργό, ο οποίος μετακινήθηκε με διοικητική απόφαση επ΄ αορίστου. Οι παιδίατροι παραιτήθηκαν, ο ΩΡΛ παραιτήθηκε και έφυγε, νόσησε με φυματίωση. Αν δεν έχει καλό καιρό ο ασθενής δεν μπορεί να μετακινηθεί, είναι διαφορετικό στην νησιωτική Ελλάδα. Δουλεύουμε με αγροτικούς γιατρούς και έναν μόνο ειδικευόμενο στο Κέντρο Υγείας στο Βαθύ. Δεν είναι μόνο οι μισθοί, είναι και οι συνθηκες. Πρέπει να καλύπτονται τα κενά που υπάρχουν», κατέληξε.