Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κλαουδάτος, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την εμφάνιση νεκρών ψαριών στον Παγασητικό.
Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν από χθες Κυριακή οι εικόνες που έρχονται από το λιμάνι του Βόλου, το οποίο έχει κατακλυστεί από νεκρά ψάρια.
Τα συνεργεία του Δήμου μαζεύουν τα νεκρά ψάρια σε μαύρες σακούλες και τα φορτώνουν σε απορριμματοφόρα, ωστόσο αυτό δεν φτάνει.
Το φαινόμενο, λένε οι ειδικοί, αν και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και δεν είναι νέο, οφείλεται στους χιλιάδες τόνους νερού από την Κάρλα και τις γύρω περιοχές που χύνονται καθημερινά μέσω του χειμάρρου Ξηριά στον Παγασητικό κόλπο.
Μαζί τους παρασύρουν και χιλιάδες ψάρια του γλυκού νερού, τα οποία μόλις έρθουν σε επαφή με το θαλασσινό νερό, πεθαίνουν.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κλαουδάτος, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την εμφάνιση νεκρών ψαριών στον Παγασητικό.
«Τα ψάρια είναι γλυκού νερού, προέρχονται από τις πλημμυρισμένες περιοχές εκατέρωθεν της Κάρλας. Ο πρώτος λόγος θανάτωσής τους είναι ότι όταν ένα ψαρί του γλυκού νερού, εισέλθει σε θαλάσσιο νερό εξαιτίας της διαφοράς αλατότητας, ψοφάει από αυτό. Αλλά επειδή προέρχονται από πλημμυρισμένες περιοχές, όσο ο κάμπος αποστραγγίζεται και μειώνεται ο όγκος του νερού, είναι αυξημένες οι θερμοκρασίες, μειώνεται το οξυγόνο και έτσι πολλά από αυτά τα ψάρια, ψοφάνε σε εκείνη την περιοχή, και έρχονται μέσω του θυροφράγματος της Κάρλας και καταλήγουν ψόφια στον Παγασητικό» υπογράμμισε.
Ελλοχεύει κίνδυνος για την υγεία;
Σύμφωνα με τον κ. Κλαουδάτο, «δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα και στον τουριστικό κλάδο, και στον αλιευτικό. Προφανώς μένοντας εκεί τα ψάρια, υπάρχει πρόβλημα. Συνεργεία έχουν βρεθεί στο σημείο για να απομακρύνουν τα ψάρια. Θεωρώ πως σταδιακά το πρόβλημα θα εκλείψει. Αυτά τα ψάρια δεν προέρχονται από την Κάρλα αλλά από τις πλημμυρισμένες περιοχές».