Δύσκολη ημέρα ξημέρωσε για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, υπήρξε ένταση, αντεγκλήσεις και ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Ο Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε αλλαγή του προέδρου της ΚΟ και πλέον έπειτα από ψηφοφορία και με οριακή πλειοψηφία, νέος πρόεδρος είναι ο Νίκος Παππάς που πήρε τη θέση του Σωκράτη Φάμελλου.
Στα δυο διαιρέθηκε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση για την καρατόμηση του Σωκράτη Φάμελλου από τη θέση του προέδρου και την αντικατάστασή του από τον Νίκο Παππά.
Η εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη έγινε απομακρυσμένα καθώς ο ίδιος βρίσκεται στα Χανιά για τις προετοιμασίες του γάμου.
«Πρέπει να προχωρήσουμε στον ανασχηματισμό για να συνεργαστούμε καλύτερα, πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη και σας ζήτω να υπερψηφίσετε την πρόταση», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Η εισήγηση πέρασε με οριακή πλειοψηφία 17 βουλευτών στους 33 παρόντες με τον Σωκράτη Φάμελλο να βραχυκυκλώνει τη διαδικασία δηλώνοντας ότι δεν παραιτείται και ζητώντας να προηγηθεί μομφή στο πρόσωπό του.
«Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Αυτή η κατάσταση στο κόμμα μας επιτρέπει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να αλωνίζει και να κατεδαφίζει, ενώ αφήνει χώρο και στο ΠΑΣΟΚ να σφετερίζεται τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκμεταλλευόμενο την εκλογή προέδρου του», σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Κατά της πρότασης Κασσελάκη ψήφισαν 12 βουλευτές με τους 87 να βγαίνουν αισθητά ενισχυμένοι από την νέα εσωκομματική κρίση καθώς μέχρι χθες μετρούσαν 7 βουλευτές.
Αμφισβητούν την πλειοψηφία Κασσελάκη οι «87»
«Πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην Κ.Ο. ο Κασσελάκης. Έχει 17 από 35 βουλευτές», αναφέρουν πηγές των «87».
«Ο πρόεδρος έχει τεράστια πλειοψηφία στην βάση. Μόνο αυτή η πλειοψηφία μετρά. Αν επιθυμεί η ομάδα των 87 – ή όσων είναι τέλος πάντων – ας τον προκαλέσουν στην ΚΕ», τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Από αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία σημασία το τι ψήφισε ο κάθε βουλευτής. Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενωμένοι μπορούμε να φέρουμε θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία», ανέφερε ο νέος πρόεδρος της ΚΟ, Νίκος Παππάς.
Ο διχασμός παίρνει πλέον διαστάσεις διάσπασης, με ορατό το ενδεχόμενο αυτή να συντελεστεί ακόμη και πριν το Συνέδριο.
«Ποτέ το λάθος δεν διορθώνεται με λάθος. Μετά τις ευρωεκλογές μόνο λάθη πάνω σε προηγούμενα λάθη. Ξεκινώντας από την ιστορία που άρχισε από τον Στέφανο Κασσελάκη για τα μαύρα. Όσα δεν τόλμησε ούτε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο να πει. Κατασκευή εσωτερικών εχθρών με κύριο στόχο πλέον τον Αλέξη Τσίπρα», υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η συμμαχία Κασσελάκη Παππά γέρνει την εσωκομματική ζυγαριά υπέρ του προέδρου του ενόψει της μομφής που θα καταθέσει ο κ. Πολάκης στην ΚΕ.
Η βάση είναι ταλαιπωρημένη για νέες κάλπες αλλαγής ηγεσίας σημειώνει η ηγετική ομάδα κάτι όμως κανείς δεν μπορεί ακόμη να αποκλείσει.
«Έχει πει ότι δεν θέλει να ταλαιπωρεί τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό όμως μπορεί να μην μπορεί να αποφευχθεί», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά.
Ο κ. Φάμελλος σε πρώτο χρόνο επιχείρησε να κλείσει τη συζήτηση για τυχόν διεκδίκηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν θα είμαι ούτε αντίπαλος. Είμαι ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που θα τιμήσω οπωσδήποτε την τιμή των πολιτών αλλά και την απόφαση του κόμματός μου που επέλεξε Κασσελάκη», σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Η Βουλή ανακοίνωσε την παραίτηση του κ. Ηλιόπουλου και την Παρασκευή θα ορκιστεί στη θέση η πρώτη επιλαχούσα του Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου.
Όλο το παρασκήνιο της ΚΟ
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι ο κ. Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ, βγαίνουν πληγωμένοι από αυτή την διαδικασία. Ο κ. Κασσελάκης είδε την δύναμή του μέσα στην ΚΟ να μειώνεται αισθητά, καθώς μέτρησε 17 βουλευτές στους 33 και 35 στο σύνολο.
Σε αυτό το κλίμα η ομάδα των «87» αύξησε τις δυνάμεις της. η επόμενη μέρα είναι η ΚΕ όπου θα κατατεθεί και η πρόταση μομφής του Παύλου Πολάκη, προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη.
Ο κ. Κασσελάκης «ποντάρει» στην επιρροή του Νίκου Παππά ώστε να μην περάσει η πρόταση μομφής του Π.Πολάκη.
Κρίσιμη θα είναι και η πειθαρχική επιτροπή για τον Χρήστο Σπίρτζη καθώς όπως φαίνεται είναι με το ένα πόδι “εκτός” ΣΥΡΙΖΑ.