Η 9η έκδοση του Beyond Borders – Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου φέρνει συναρπαστικές ταινίες και πολλές πρεμιέρες απ’ όλον τον κόσμο, ενισχυμένα βραβεία για τη στήριξη των κινηματογραφιστών, συνεργασίες, δράσεις και νέα προγράμματα.
Η άκρη του Αιγαίου, το ακριτικό Καστελόριζο, θα είναι για άλλη μια χρονιά το πανέμορφο σκηνικό που θα φιλοξενήσει διεθνώς καταξιωμένους δημιουργούς σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα και αγαπημένα κινηματογραφικά φεστιβάλ της χώρας!
Το Beyond Borders εστιάζει σε ταινίες τεκμηρίωσης που ασχολούνται με ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες και κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.
Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου, που θα πραγματοποιηθεί 25 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου 2024, έλαβε φέτος 763 ντοκιμαντέρ από 95 χώρες, πολλά από τα οποία έχουν ταξιδέψει στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου όπως οι Κάννες, το Βερολίνο, η Βενετία, το Λοκάρνο, το Κάρλοβι Βάρι, το Άμστερνταμ (IDFA), η Κοπεγχάγη (CPX DOX), κ.ά. Στο πρόγραμμα προβολών του, το φεστιβάλ συμπεριέλαβε 37 παγκόσμιες, διεθνείς και ελληνικές πρεμιέρες. Φορέας διοργάνωσης είναι το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes (Παρίσι), ενώ πολύτιμη είναι η συνδρομή φορέων παγκόσμιου βεληνεκούς (ZDF,ARTE, BBC, RAI TV, Movies that Matter, IDF Prague, PHOENIX, FIPRESCI, Ecrans des Mondes κ.ά.).
Κορυφαία ονόματα από το χώρο του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου τιμούν και φέτος το 9ο Beyond Borders με τη συμμετοχή τους στις κριτικές επιτροπές.
H καλλιτεχνική Διευθύντρια Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου, Ειρήνη Σαρίογλου, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το φεστιβάλ.
«Ξεκινήσαμε με μια υπέροχη τελετή έναρξης. Πάνω από 200 ονόματα των Γραμμάτων και των Τεχνών την παρακολούθησαν. Βρίσκονται εδώ σπουδαίοι σκηνοθέτες και παραγωγοί. Φέτος λάβαμε 763 ταινίες από 95 διαφορετικές χώρες. Εδώ στο Καστελόριζο διαγωνίζονται 18 μεγάλου μήκους, 24 μικρού μήκους και άλλες 24 στο πανόραμα. Είναι τιμή μας να έχουμε στο φεστιβάλ την πρέσβειρα της Αυστραλίας, γιατί φέτος είναι η τιμώμενη χώρα. Είναι μια γιορτή του πολιτισμού», ανέφερε η κ. Σαρίογλου.