Άμεσα εξαρτημένες από τις καιρικές συνθήκες, την προσφορά και τη ζήτηση είναι οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων, σύμφωνα με τους εμπόρους.
«Εξαρτώνται απόλυτα από τις καιρικές συνθήκες», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο Γιάννης Σιδέρης, έμπορος στη λαχαναγορά του Ρέντη.
«Φέτος η χρονιά ήταν καταστροφική από πλευράς καιρού, είχαμε δύο μήνες συνεχούς καύσωνα, με αποτέλεσμα οι παραγωγές να είναι πάρα πολύ μειωμένες και να γίνεται μεγάλη προσπάθεια και από τους παραγωγούς και από τους εμπόρους να έχουμε μια επάρκεια για να πουλάμε στον κόσμο».
«Οι τιμές πιστεύω ότι για τα δεδομένα, είναι αρκετά φυσιολογικές. Είναι τα οπωρολαχανικά, τα φρούτα, οι πατάτες, τα μόνα είδη που ανεβοκατεβαίνουν. Αυτό σημαίνει ότι είναι θέμα επάρκειας. Όταν υπάρχει επάρκεια προϊόντος, οι τιμές θα είναι χαμηλές, όταν υπάρχει ανεπάρκεια οι τιμές θα είναι ακριβές», λέει ο ίδιος, τονίζοντας πως στα ράφια των αγορών υπάρχουν εισαγόμενα προϊόντα για να καλύψουν τη ζήτηση.
«Εννοείται ότι δεν είναι όλα εγχώρια τα προϊόντα. Αν δεν υπήρχαν εισαγωγής αυτήν την στιγμή, θα υπήρχε πλήρης ανεπάρκεια. Αυτήν την στιγμή, λεμόνι η Ελλάδα δεν έχει ούτε ένα κιλό εγχώριο. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε σταφύλια, σε λαχανικά. (…) Όλα αυτά έχουν συνεπακόλουθο να ανεβαίνουν οι τιμές».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ένωσης εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολος Ραυτόπουλος, εντοπίζει το πρόβλημα της αύξησης των τιμών σε 4 άξονες: «ακαρπία, μικροκαρπία, ανομβρία, λειψυδρία».
«Αυτό τα λέει όλα».
«Το πρόβλημα είναι ότι αυξάνονται οι τιμές συνολικά»
Μιλώντας για το θέμα των τιμών, ο εκπρόσωπος του ΝΕΟΥ ΙΝΚΑ, Παναγιώτης Γεωργιάδης, αναφέρει:
«Το πρόβλημα είναι ότι αυξάνονται οι τιμές συνολικά, είτε είναι ελληνικά είτε είναι εισαγόμενα. Έχουμε τις ελλείψεις στα ελληνικά, έχουμε προβλήματα, όλοι το γνωρίζουμε, αλλά συνολικά αυξάνονται οι τιμές με αφορμή τη λειψυδρία, την παρατεταμένη ξηρασία και συνολικά ο καταναλωτής πληρώνει περισσότερα. Αυτό είναι μια πραγματικότητα».
Ο ίδιος σημειώνει:
«Κάθε χρόνο επικεντρώνουμε στο κόστος της αγοράς της πρώτης ύλης για τους μαθητές. Δεν είναι μόνο αυτό το κόστος που επιβαρύνει μια μέση ελληνική οικογένεια. Είναι το κόστος για τα φροντιστήρια, για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, για αθλητικές δραστηριότητες, το κόστος για φοιτητές που μένουν σε άλλες πόλεις, όλα αυτά τα αντιμετωπίζει η μέση ελληνική οικογένεια κάθε φθινόπωρο και δυστυχώς είναι ένα μικρό κλάσμα το αν θα αγοράσουν σε αυτήν την τιμή ή στην άλλη τα μολύβια. Κατά μέσο όρο, 1 στα 2 νοικοκυριά δίνουν 500 ευρώ τον μήνα για έξοδα εκπαίδευσης συνολικά. Όλα αυτά τα έξοδα, αθροιστικά με τις πιέσεις που δέχονται οι καταναλωτές, καθιστούν πολύ δύσκολη την επιβίωση των περισσοτέρων».