Μέχρι και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος προβλέπεται πλέον, σε περίπτωση που κάποιος μαθητής βιντεοσκοπεί με το κινητό του, κάποιον συμμαθητή του, ενώ όποιος μαθητής χρησιμοποιεί το κινητό του στην αίθουσα ο καθηγητής μπορεί να του δώσει ακόμη και μονοήμερη αποβολή.
Τα κινητά τηλέφωνα αποβάλλονται φέτος από τα σχολεία και τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς, εμφανίζονται θετικοί απέναντι στο νέο μέτρο.
Όσοι δεν συμμορφώνονται, μάλιστα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αποβολή έως τρεις ημέρες, ακόμη και με οριστική απομάκρυνση από το σχολείο, με το υπουργείο Παιδείας να ζητά από τους εκπαιδευτικούς να τιμωρούν ακόμη κι εκείνους που απλώς θα βγάλουν τα κινητά τους από την τσάντα.
Οι εκπαιδευτικοί προβληματίζονται πάντως για το πώς θα επιβάλουν εκείνοι αυτές τις ποινές μέσα σε σχολεία με υπεράριθμα τμήματα.
«Δεν έχει καν την ικανότητα (ο εκπαιδευτικός) να δει ποιος μαθητής έβγαλε κινητό, δεν έχει καν την ικανότητα να έχει οπτική επαφή με το τελευταίο θρανίο. Αλλά τώρα μας ρίχνει την ευθύνη σε εμάς το Υπουργείο ότι εμείς θα πρέπει να τσακωνόμαστε με τα παιδιά. Αντί να έχουμε παιδαγωγικό ρόλο, να κάνουμε το χωροφύλακα», ανέφερε εκπαιδευτικός.
Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα στα χέρια ανηλίκων έχουν συνδεθεί με πολλά περιστατικά σχολικού εκφοβισμού αλλά και με τη διάσπαση προσοχής στη διάρκεια των μαθημάτων.
Είναι ερώτημα αν οι ποινές θα δώσουν τέλος σε αυτά.
Ο Πέτρος Παππάς, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Αν θες να βάλεις μία ποινή, κράτα τους τέσσερις ώρες μετά το σχολικό μάθημα και βάλτους να διαβάσουν. Το να τους διώξεις από το σχολικό περιβάλλον, ενδεχομένως τους διώχνεις προς την παραβατικότητα».
Πρώτο κουδούνι στις 11 Σεπτεμβρίου και θα φανεί αν το σύνθημα «κινητά στην τσάντα» θα εφαρμοστεί ή θα μείνει στα λόγια.