Περισσότερους από 160 τόνους νεκρών ψαριών, έχουν ανασύρει τα ειδικά συνεργεία από τη θάλασσα αλλά και τα ποτάμια που εκβάλουν στον Παγασητικό τη στιγμή που η τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή είναι ανυπολόγιστη.
Εικόνες απόλυτου χάους για μία ακόμη ημέρα. Τόνοι νεκρών ψαριών επιπλέουν στο νερό, το νερό έχει βαφτεί κόκκινο.
Με κάθε μέσο, συνεργεία της περιφέρειας και ψαράδες παλεύουν να καθαρίσουν τα νερά του Παγασητικού.
Τοποθετούν ένα ακόμη δίχτυ στις εκβολές του Ξηριά. Συνεργεία απομακρύνουν τα νεκρά ψάρια με βαριά μηχανήματα και ψαράδες συμμετέχουν στην προσπάθεια.
Πάνω από 160 τόνοι νεκρών ψαριών, που οδηγήθηκαν από τη λίμνη Κάρλα μέσω του Ξηριά στο λιμάνι του Βόλου και σε άλλα ανοίγματα που οδηγούν στον Παγασητικό, έχουν ήδη περισυλλεγεί.
«Συναγερμός» για θηρευτές
Κι ενώ ακόμη κανείς δεν μπορεί να αποτιμήσει το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που συντελείται το τελευταίο διάστημα στη Μαγνησία, επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για προσέλκυση επικίνδυνων θηρευτών από τα νεκρά ψάρια.
«Αφού βρεθήκαν ήδη νεκρά ψάρια, και δεν είναι λίγα, αυτή τη στιγμή επόμενο που θα δούμε είναι φυσικοί θηρευτές που τρώνε τα νεκρά ψάρια. Λίγα είδη καρχαριών, όπως ο Μακ, ο λευκός καρχαρίας και θέλουμε να αποφύγουμε να δούμε επίθεση σε άνθρωπο», είπε ο θαλάσσιος βιολόγος Χρήστος Τακλής.
Τα νεκρά ψάρια αποτελούν πρόκληση για τους καρχαρίες, υποστηρίζουν.
Οι παραλίες που απαγορεύτηκε το κολύμπι
Δεδομένου ότι σε κάποια σημεία το νερό έχει βαφτεί κόκκινο από το αίμα των νεκρών ψαριών υπάρχουν παραλίες στις οποίες έχει βγει σύσταση να αποφεύγουν οι λουόμενοι το κολύμπι.
Πρόκειται για τις παραλίες: Σουτραλί Αγριάς, Πλάκες, Άναυρος, Ξενία, Πευκάκια-Δημοτική ακτή Βόλου (πλαζ Αλυκών), Αλυκές, Αμφανών και Αμαρυλλίς.
Εκπέμπουν SOS οι επιχειρηματίες
Οι επιχειρηματίες της περιοχής είναι σε απόγνωση. Οι επισκέπτες εγκαταλείπουν άρον-άρον την περιοχή, οι κρατήσεις έως τον Οκτώβριο ακυρώνονται.
Το απόγευμα οι επιχειρηματίες μετέβησαν ομαδικά από τον Βόλο στη Λάρισα, προκειμένου να συναντηθούν με τον Περιφερειάρχη.
Στα «μαχαίρια»
Με φόντο την υγειονομική βόμβα, από τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, Περιφέρεια και δήμος βρίσκονται στα μαχαίρια.
Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Εισαγγελία Βόλου με πόρισμά της, δικαιώνει την απόφαση να μην κλείσει το θυρόφραγμα, μέσω του οποίου ωστόσο κατέληξαν τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό.
Ο δήμος Βόλου θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα προς την Περιφέρεια, ζητώντας να προχωρήσει άμεσα στον καθαρισμό του Ξηριά.
«Καλούμε τον “νεκροθάφτη των ψαριών” Κουρέτα να ασκήσει στοιχειωδώς, έστω, τα καθήκοντά του και να μεριμνήσει για τον καθαρισμό από τα ψάρια στον Ξηριά, από Κάρλα μέχρις τις εκβολές του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται ειδικά μηχανήματα από την Αθήνα, μέσα στα οποία θα γίνεται η καύση των ψαριών που συλλέγονται.