Συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες κρύβονται πίσω από κάθε συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Τα τρία χθεσινά μετάλλια για την Ελλάδα κρύβουν πόνο, αλλά και απίστευτη θέληση.
Λήδα Μανθοπούλου
Ένα τεράστιο χαμόγελο φωτίζει το πρόσωπο της Λήδας Μαρίας Μανθοπούλου, την ώρα που ανεβαίνει στο βάθρο.
Η Ελληνίδα σπρίντερ κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 100μ της κατηγορίας Τ38 στην πρώτη της συμμετοχή σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Η Μανθοπούλου τερμάτισε 2η γράφοντας νέο ατομικό ρεκόρ με 12.49, πίσω από τη Μορένο που κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ με 12.26.
Το 2023 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τη 19χρονη πρωταθλήτρια. Διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ τον Οκτώβριο έχασε τον πατέρα της, ηθοποιό, Αίαντα Μανθόπουλο και δύο μήνες μετά τη γιαγιά της. Και όμως, δεν το έβαλε κάτω. Η αγάπη της για τον αθλητισμό, έχοντας καταγράψει αρκετές διακρίσεις, την έστρεψε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Θανάσης Κωνσταντινίδης
Ακόμα μία τεράστια διάκριση στην καριέρα του έγραψε ο Θανάσης Κωνσταντινίδης.
Ο πολύπειρος αθλητής κατάφερε στην τελευταία του προσπάθεια να μπει στα μετάλλια. Στον τελικό της κορίνας F32 είχε βολή στα 38μ και 65εκ, έκανε νέο ατομικό ρεκόρ και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο.
Η χθεσινή του επιτυχία στο Παρίσι προστίθεται σε μια μακρά λίστα επιτευγμάτων, όπως είναι τα ασημένια στο ίδιο άθλημα σε Ρίο και Τόκιο, αλλά και το χρυσό στη σφαιροβολία το 2016.
Παραμένει πρότυπο έμπνευσης και επιμονής, στέλνοντας μήνυμα δύναμης και ελπίδας σε όλους τους αθλητές με αναπηρία.
Ελένη Παπασταματοπούλου
Το Τάε Κβο Ντο συνεχίζει να χαρίζει επιτυχίες στα ελληνικά χρώματα.
Η Ελένη Παπασταματοπούλου πήρε την σκυτάλη από τη Χριστίνα Γκέντζου και κρέμασε στο στήθος της το χάλκινο μετάλλιο. Η Ελληνίδα αθλήτρια κυριάρχησε στο ρεπεσάζ της Μεξικανής Βάργκας Φερνάντες με 36 – 9 και μαζί με τον προπονητή της Βασίλη Ζήκο έκαναν τον γύρο του θριάμβου κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία.
Η 22χρονη αθλήτρια από το Αιτωλικό γεννήθηκε με ανατομικό πρόβλημα στο δεξί άνω άκρο, όμως αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο, καθώς βρήκε διέξοδο από πολύ μικρή ηλικία στο Τάε Κβο Ντο, φέρνοντας πολλά χρυσά μετάλλια αγωνιζόμενη ακόμα και με αρτιμελείς αθλήτριες.
Στόχος της είναι να γίνει γιατρός και φοιτά στο 5ο έτος της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων.
Κύπρος
Στον χορό των μεταλλίων μπήκε και η Κύπρος.
Η Καρολίνα Πελενδρίτου πρόσθεσε ακόμα ένα μετάλλιο στην πλούσια συλλογή της, τερματίζοντας 2η στα 50μ. ελεύθερο της κατηγορίας S11 σε μία κούρσα όπου η Κινέζα Μα αναδείχθηκε χρυσή Παραολυμπιονίκης με παγκόσμιο ρεκόρ.