Τις επόμενες μέρες αναμένεται η τελική απόφαση για το κατά πόσο οι παραλίες στον δήμο Βόλου θα είναι προσβάσιμες για τους κολυμβητές, μετά την οικολογική καταστροφή στον Παγασητικό με τα νεκρά ψάρια.
Στα 9 από τα 10 σημεία οι μικροβιακοί δείκτες βρέθηκαν εντός ορίων, την ώρα που ειδικά συνεργεία με γερανούς έχουν απομακρύνει μέχρι στιγμής τον μεγαλύτερο όγκο των νεκρών ψαριών, με την εικόνα να βελτιώνεται.
Η απόφαση ωστόσο για την υγειονομική ταφή νεκρών ψαριών, σε ανενεργό λατομείο της περιοχής, προκαλεί αντιδράσεις.
Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες
Οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση. Στο 30% έφτασαν οι ακυρώσεις στα ξενοδοχεία της Μαγνησίας, ενώ 90% ακυρώσεις έχουν οι πληγείσες περιοχές στον Βόλο, τη Νέα Αγχίαλο και τις Αλυκές.
Έως 70% είναι η μείωση στην εστίαση συγκριτικά με τον περασμένο Αύγουστο και έως 100% η μείωση σε σύγκριση με το τελευταίο 10ημερο του περσινού Αυγούστου.
Στις αρχές της εβδομάδας ξενοδόχοι και επαγγελματίες της εστίασης καταθέτουν ομαδικές μηνύσεις και αγωγές για διαφυγόντα κέρδη, ενώ τα πρώτα μέτρα στήριξης έχουν ανακοινωθεί:
– Επιχορήγηση επιχειρήσεων με απώλεια στον κύκλο εργασιών
– Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων
– Ενεργοποίηση του σχήματος στήριξης «Thessaly Pass» και την επόμενη χρονιά
– Χρηματοδότηση για πρόγραμμα προβολής του Παγασητικού και την επόμενη περίοδο
Στην περιοχή βρέθηκε και ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
Από το πέλαγος λαμβάνονται διαρκώς δείγματα και ελέγχεται η ποιότητα του νερού. Στα 9 από τα 10 σημεία στον δήμο Βόλου, σύμφωνα με την Περιφέρεια, οι μικροβιακοί δείκτες βρέθηκαν εντός ορίων και τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί εάν οι παραλίες θα είναι προσβάσιμες για τους κολυμβητές.