Η Αστυνομία έδωσε έκθεση στην δημοσιότητα όπου παρουσιάζει την ανθρωπογεωγραφία του εγκλήματος.
Η συγκεκριμένη έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. υπήρχε αναρτημένη στο διαδίκτυο και ήταν προσβάσιμη σε όλους.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έκθεσης αυτής ήταν ότι το 86% των Ελλήνων που ενεπλάκησαν σε κλοπές και διαρρήξεις το 2021 ήταν Ρομά. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται διαρκώς.
Από το 2017 έως το 2022 οι συμμορίες Ρομά που εμπλέκονται σε διαρρήξεις έχουν αυξηθεί κατά 30%.
Μόνο το 2022 εξαρθρώθηκαν 342 εγκληματικές οργανώσεις με 2.549 μέλη, 3 στις 10 από αυτές να αποτελούνται αμιγώς από αλλοδαπούς.
Έκθεση ΕΛ.ΑΣ: Ανθρωπογεωγραφία εγκλήματος έτος 2022
86% κλοπών και διαρρήξεων από Ρομά
342 εγκληματικές ομάδες με 2.549 μέλη
3 στις 10 συμμορίες είναι αμιγές αλλοδαποί
Αύξηση 17,5% σε κλοπές & διαρρήξεις
Αύξηση 17,4% σε ληστείες
Αύξηση 23,4% σε κλοπές τροχοφόρων
Παράνομο κέρδος 158.000.000
«Μεγάλο ποσοστό παραβατικότητας»
«Υπάρχει ειδική επεξεργασία από υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. για να φτάσουμε να δώσουμε αυτά τα δεδομένα στους πολίτες», λέει στο MEGA η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου.
«Θα ανακοινωθεί και η έκθεση του 2023. Δε σημαίνει ότι όλοι οι Ρομά είναι εγκληματίες, δεν πρέπει να το γενικεύουμε. Βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό παραβατικότητας γι’ αυτό η δράση της ΕΛ.ΑΣ. είναι κοντά σε καταυλισμούς Ρομά. Γίνονται προληπτικοί έλεγχοι και αρκετές συλλήψεις. Δε σημαίνει ότι όσοι συλλαμβάνονται καταλήγουν στη φυλακή».
«Υπάρχει ζήτημα»
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καλλιακμάνης, επίτιμος πρόεδρος ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, σημειώνει:
«Πέρα από την Αστυνομία πρέπει να ασχοληθεί η πολιτεία που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με αυτήν την κοινωνική ομάδα. Να πάρει μέτρα ώστε τα παιδιά τους να τα πηγαίνουν υποχρεωτικά σχολείο. Αυτή, η κατά τα άλλα συμπαθής ομάδα, αν τους δώσεις τη δυνατότητα να κάνουν και άλλες δουλειές από το παραεμπόριο και τις κλοπές, ίσως να μπορέσει να αποτραπεί αυτό το πράγμα. Η Αστυνομία κάνει αυτό που πρέπει, προληπτικούς ελέγχους, επεμβαίνει σε καταυλισμούς, αλλά θα πρέπει η πολιτεία να ασχοληθεί τώρα για να δούμε τα αποτελέσματα μετά».
Όπως λέει ο ίδιος:
Τα τσαντίρια είναι γεμάτα ναρκωτικά, οι χρήστες εκεί πάνε και αγοράζουν, στους καταυλισμούς μέσα. Τα κρύβουν όπου μπορείτε να φανταστείτε. Όσον αφορά την είσοδο της Αστυνομίας σε καταυλισμούς, η Αστυνομία μπαίνει. Πολλές φορές επιλέγει να μην μπαίνει για να μην έχουμε περισσότερα προβλήματα, κάνει αλλιώς τη δουλειά».