Ρεπορτάζ του MEGA κατέγραψε τις μεγάλες καθυστερήσεις, την αναμονή που ξεπερνά και τις 7 ώρες στα νοσοκομεία, παρά την εικόνα που επιχειρεί να παρουσιάσει το υπουργείο Υγείας.
-Χάος, χάος. Το παιδί μου διαβητικό πήγαμε με 30 υπογλυκαιμία και μου λένε περίμενε.
-Και περιμένατε 7 ώρες;
-Επτά ώρες, λέω το παιδί μου, και πήγα να τσακωθώ με όλους.
«Είχε έρθει ο άνδρας μου εδώ για να νοσηλευτεί και έκανε αναμονή από το απόγευμα και έφυγε το πρωί στις πέντε η ώρα. Μεγάλη ταλαιπωρία από το βράδυ μέχρι το πρωί».
«Η υγεία είναι σε τραγική κατάσταση, έχει γίνει απλησίαστη για κάποιον που έχει ανάγκη όταν θέλεις να κλείσεις ένα ραντεβού και σου λένε τον επόμενο χρόνο όταν θέλεις να κάνεις μια επέμβαση και περιμένεις δύο χρόνια».
«Ταλαιπωρία και πόνο γιατί; Πόση ώρα περιμένατε; Τρείς ώρες. Δεν περιμέναμε. Ο άνδρας μου πονάει και δεν μπορεί άρα τι πρέπει να κάνω εγώ να πάω αύριο να ψάξω άλλον γιατρό; Τι θα κάνω;».
Ασθενείς και συνοδοί αντιμέτωποι με έναν Γολγοθά…
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας καταγράφονται 8.500 κενά σε γιατρούς, σε νοσοκομεία, Κέντρα υγείας και ΕΚΑΒ.
Η αναμονή για πρώτη εξέταση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών μπορεί να ξεπεράσει τις 6 ώρες με τους ασθενείς που απευθύνονται ετησίως στα επείγοντα να υπολογίζονται πάνω από τέσσερα εκατομμύρια.
Το ΕΣΥ αιμορραγεί
Την ίδια ώρα, τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία νοσούν βαριά, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 60% των θέσεων ιατρικού προσωπικού στα κέντρα υγείας της περιφέρειας είναι κενές με το ποσοστό για το υπόλοιπο προσωπικό να αγγίζει το 70%.
«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη αφού με ρωτάτε είναι πολύ καλύτερο από πριν. Ο κανόνας του ΕΣΥ είναι η εξυπηρέτηση εάν όμως πάει κάτι στραβά θα γίνει πρώτο θέμα. Τριακόσια πενήντα επτά κέντρα υγείας εφημερεύουν. Τα περιφερειακά ιατρεία δεν φτιάχτηκαν για να εφημερεύουν, τα περιφερειακά ιατρεία φτιάχτηκαν για να γράφουν φάρμακα συνταγές και να παίρνουν την πίεση, τα περιφερειακά ιατρεία είναι 1471», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Γιάννενα
Η Όλγα Στέφου περιέγραψε στην ιστοσελίδα in.gr την εμπειρία που είχε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο στο οποίο μέσα σε δύο εβδομάδες χρειάστηκε να νοσηλευτεί δύο φορές.
«Στην πρώτη περίπτωση ήταν από μήνες χαλασμένος ο μαστογράφος, μια εξέταση απαραίτητη, κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας για τις γυναίκες.
Στην δεύτερη περίπτωση και είχε χαλάσει, αλλά και δεν υπήρχε ούτως ή άλλως ραντεβού για το μαγνητικό τομογράφο. Θα πρέπει να αντιληφθούν πως ένα συνολικό κόστος των 200 ευρώ, είναι απαγορευτικό για πολλούς πολίτες».
Ο Γιώργος Πρέντζας, μέλος ΔΣ εργαζομένων πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων ανέφερε:
«Τα κενά που υπάρχουν είναι τεράστια. Λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού δύο από τις οκτώ αίθουσες τακτικών χειρουργείων, αυτές που γεμίζουν τις λίστες είναι κλειστές. Οι κλινικές είναι όλες υποστελεχομένες, τα ΤΕΠ οι καρδιολογικές μονάδες, οι ΜΕΘ , η ψυχιατρική κλινική οι χειρουργικές κλινικές ακόμα και τα χειρουργεία στηρίζονται στην ύπαρξη των 100 ειδικευομένων νοσηλευτών».
Χανιά
Στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων οι ειδικευόμενοι γιατροί της κλινικής προαναγγέλλουν ομαδική παραίτηση, καθώς όπως επισημαίνουν εδώ και μήνες λειτουργούν σε συνθήκες εργασιακής και ανθρώπινης εξαθλίωσης με τον μόνο ειδικευμένο ψυχίατρο που βρίσκεται καθημερινά στην Κλινική να είναι ο Διευθυντής.
Μήλος
Με αυτό το έγγραφο στις 12/08 ο διευθυντή ΕΣΥ που εφημερεύει στο Κέντρο Υγείας Μήλου εκπέμπει κραυγή αγωνίας.
Όπως γνωστοποιεί, εφημέρευσε χωρίς παιδίατρο, καρδιολόγο, ακτινοδιαγνώστη αλλά και χωρίς οδηγό και πλήρωμα ΕΚΑΒ σε ένα νησί 80 ναυτικά μίλια μακριά από το νοσοκομείο εν μέσω τουριστικής περιόδου.