Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη φετινή ΔΕΘ η οποία ξεκινά το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και τα μέτρα που θα ανακοινώσει από το βήμα της Έκθεσης, τα οποία αναμένεται να είναι εστιασμένα στους ευάλωτους συμπολίτες μας.
«Στην αγοραστική δύναμη η Ελλάδα είναι πάνω από 9 χώρες της ΕΕ»
«Εμείς έχουμε εκλεγεί με βάση ένα προεκλογικό πρόγραμμα και αυτό υλοποιούμε. Στο προεκλογικό μας πρόγραμμα έχουμε πει ότι είναι στόχος 4ετιας η αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ. Αυτήν την στιγμή, τον πρώτο χρόνο, έχουμε φτάσει τον μέσο μισθό στα 1.250 ευρώ. Με βάση αυτό το προεκλογικό πρόγραμμα θα κριθούμε όχι με βάση την αξίωση κάποιου. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι μπορούμε να πάμε τον μέσο μισθό στα 2.500 ευρώ, είπαμε ότι θα τον πάμε στα 1.500. (…) Το επιτυγχάνουμε γιατί ασκούνται πολιτικές και αυτές οι πολιτικές θα συνεχίσουν», λέει στο MEGA, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.
«Η ακρίβεια ξέφυγε στον κόσμο, δεν ξέφυγε στην Ελλάδα. Στην αγοραστική δύναμη η Ελλάδα είναι πάνω από 9 χώρες της ΕΕ και οι χώρες της ΕΕ προφανώς είναι οι πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο. Εμείς είμαστε πάνω 9 σκάλες από αυτές τις χώρες, βγαίνοντας από μια πολυετή κρίση».
«Οι αριθμοί μάς δείχνουν τη μεγάλη εικόνα», λέει ο υπουργός ο οποίος αναφέρθηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες σημειώνοντας πως: «80% δηλώσεις ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνουν εισόδημα 216 ευρώ τον μήνα. Εγώ δεν είμαι εντάξει με αυτό», ενώ μίλησε και για την αύξηση του κατώτατου μισθού:
«Τα στοιχεία δείχνουν 30% αύξηση του κατώτατου μισθού. Τους 4 τελευταίους μήνες υπάρχει αποκλιμάκωση των τιμών η οποία φαίνεται στις τιμές των σουπερμάρκετ. Δε λέω ότι είναι θηριώδης αποκλιμάκωση. Ο κατώτατος μισθός δεν είναι μόνο ο κατώτατος μισθός, είναι και το επίδομα ανεργίας γιατί συμπαρασύρεται, είναι και οι 3τιες. Άρα αυξήθηκαν μισθοί. Όταν αυξάνεται 30% και ο συσσωρευμένος πληθωρισμός είναι 17%, δεν μπορεί να τον έφαγε η ακρίβεια, κάτι έμεινε. Κάτι έφαγε η ακρίβεια και κάτι έμεινε».
Για τους κυβερνητικούς στόχους έως την ολοκλήρωση της 4ετιας, ο κ. Βορίδης τόνισε:
«Εκείνο το οποίο είπαμε το ’19, δηλαδή σταθεροποίηση της οικονομίας, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, ανάπτυξη της οικονομίας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επομένως μέσω αυτού του τρόπου αύξηση του εισοδήματος, είναι η ιστορία της 5τιας και θα είναι η ιστορία της 8ετιας. Αυτό είναι που κάνουμε κάθε μέρα. Είχαμε 17.8% ανεργία όταν πήραμε τη διακυβέρνηση και σήμερα είναι στο 9.6%. Αυτό είναι 500.000 θέσεις εργασίας».
«Η ακρίβεια είναι ένα φαινόμενο το οποίο έρχεται στον δυτικό κόσμο αμέσως μετά τον κορωνοϊό γιατί έχει υπερθεμανθεί η οικονομία, έχει κυκλοφορήσει πάρα πολύ χρήμα και επομένως αυτό δημιουργεί πληθωριστικά φαινόμενα στη Δύση. Η Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο στον πληθωρισμό της ΕΕ. (…) Δε λέω ότι αυτά δεν είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και δε λέω ότι δεν είναι θέματα που μας ενδιαφέρουν, έχουμε κάνει πάρα πολλά για την ακρίβεια», συμπληρώνει.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ
«Όλο αυτό το φαρσικό το οποίο βλέπετε είναι το επιτίμιο μιας πολιτικής κατάρρευσης και ρευστοποίησης η οποία έχει γίνει μετά τις τελευταίες εκλογές. Αυτή συνέβη γιατί στην πραγματικότητα είπαν ψέματα, συκοφάντησαν, αποπειράθηκαν να χειραγωγήσουν τα ΜΜΕ, αποπειράθηκαν να ενοχοποιήσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους και αυτό οδήγησε στην εκλογική κατάρρευση. Το επιτίμιο της εκλογικής κατάρρευσης είναι η εκλογή Κασσελάκη. Ο Κασσελάκης και όλο αυτό το οποίο βλέπουμε τώρα δεν είναι η κρίση, είναι το αποτέλεσμα της κρίσης», είπε ο Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Για το λούνα παρκ στη Χαλκιδική
Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και στο τραγικό συμβάν στη Χαλκιδική:
«Καταλαβαίνω ότι οι αδειοδοτήσεις προβλέπονται, ότι υπάρχει μια διαδικασία. Αυτό το οποίο εντοπίζω εδώ ως κενό είναι ο έλεγχος ο οποίος έπρεπε να έχει γίνει από την τοπική αυτοδιοίκηση, άρα θεσμικό κενό δεν υπάρχει, απλώς πρέπει να πάνε να κάνουν τους ελέγχους που πρέπει να κάνουν».
«Δεν μπορώ να το γενικεύσω, να πω ότι δε γίνεται αυτό το οποίο πρέπει να γίνει και να είναι μια γενική στάση, αλλά προφανώς ότι υπάρχουν κενά και πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη επιμέλεια… πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη επιμέλεια. Εδώ, το άλλο ζήτημα το οποίο υπάρχει είναι το ζήτημα της αδειοδότησης των μηχανήματων. Θα μπορούσε να είναι αδειοδοτημένο κανονικά αλλά και πάλι να έχει προβλήματα γιατί δε συντηρείται», λέει ο υπουργός.
«Η εισαγγελία θα την κάνει την έρευνα. Η αλήθεια είναι ότι οι διάδικοι και εν προκειμένω εδώ ο πολιτικός ενάγων που είναι ο πατέρας του θύματος, βοηθάει σε αυτό. Αυτό, μέσα στο δικονομικό μας σύστημα, είναι κάτι που επίσης λειτουργεί».