Τον τρόμο βίωνε 15χρονος από την Ζάκυνθο.
Αποκαλυπτικά είναι τα όσα έζησε ο 15χρονος θύμα bullying στη Ζάκυνθο, από ομάδα ανηλίκων.
Τι συνέβη
Δύο 14χρονοι και ένας 13χρονος που είχαν συστήσει συμμορία τον ξυλοκοπούσαν, του έκλεβαν τα χρήματα και τον απειλούσαν ότι εάν μιλήσει θα τον σκοτώσουν.
Οι 3 ανήλικοι τον χτυπούσαν και τον απειλούσαν με μαχαίρια και ρόπαλα.
Του έστηναν καρτέρι και όταν τον έβλεπαν να κυκλοφορεί μόνος του στην περιοχή του επιτίθονταν για να τον ληστέψουν.
Γλύκας: «Το αρχικό bullying μπορεί στην πορεία να γίνει βαθιά εγκληματικότητα
Ο ποινικολόγος Γιάννης Γλύκας, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για το περιστατικό.
Το πιο σημαντικό από κοινωνιολογικής άποψης και νομικής, είναι το bullying στον 15δχρονο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, αυτό γινόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, καταλαβαίνετε τι βίωνε αυτό το παιδί, αν και εφόσον συμβαίνει. Αποτελεί μάστιγα της εποχής. Υπήρχε, εύχομαι να μην υπάρχει στο μέλλον», είπε αρχικά.
Για το γεγονός ότι ο νεαρός δεχόταν απειλές στο διάστημα έως την δίκη, ο κ. Γλύκας ανέφερε: «Δυστυχώς συμβαίνει, τα περισσότερα παιδιά φοβούνται τον κοινωνικό αποκλεισμό, είτε φοβούνται τις συνέπειες. Πρέπει να μιλάνε, εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τα πάντα ξεκινούν από την οικογένεια, σχολείο μετά ο δήμος. Εάν απειλείται ένα παιδί, θα πρέπει να υπάρχει μία εποπτεία συνολική, ακόμα και οι απειλές θα πρέπει να αναφέρονται. Η ΕΛ.ΑΣ. θα πρέπει να κάνει σωστά την δουλειά της. Το αρχικό bullying μπορεί στην πορεία να γίνει βαθιά εγκληματικότητα. Θα πρέπει να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα. υπάρχει το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων, και αν αυτό γίνεται επί μακρόν, φυσικά η ευθύνη βαραίνει τους γονείς. Μέχρι πρόσφατα ο νόμος προέβλεπε φυλάκιση για τους ανήλικους άνω των 15 – εγκλεισμό μόνο αν υπήρχε βία και αυτό τώρα έχει αλλάξει και σε πολλά ζητήματα. Και τώρα υπάρχει η δυνατότητα εγκλεισμού, εφόσον υπάρχει και επαναληπτική συμπεριφορά. Δεν υπάρχει αυτό ότι μέχρι να πάει 18, δεν πάει φυλακή».
Τι είπαν Μαρακάκης, Δημογλίδου και Ασκητής για το περιστατικό bullying στην Ζάκυνθο
Για το περιστατικό bullying στην Ζάκυνθο, μίλησε η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου, ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης, αλλά και ο Καθηγητής Ψυχιατρικής, Θάνος Ασκητής.
«Η οικογένεια πέφτει νοητικά. Η «μαγκιά» παλιά ήταν να είσαι καλός μαθητής, να ξεχωρίζεις, να διαβάζεις, σήμερα η «μαγκιά» είναι να δείξεις την βία, να καταστρέψεις. Δεν δημιουργείς θετικό κλίμα», τόνισε ο Θάνος Ασκητής.
«Είναι παράδειγμα για τα παιδιά ότι παρόλο που πέρασαν μήνες και κακοποιείτο το παιδί συστηματικά, ο νεαρός μίλησε. Συνελήφθησαν και οι γονείς και τα παιδιά αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι. Η ΕΛ.ΑΣ. είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας. Πρέπει να έχει γίνει ολόκληρη δουλειά από την οικογένεια, να υπάρχει εκπαίδευση των παιδιών και να καταλαβαίνουν πού σταματάει η ελευθερία των άλλων», υπογράμμισε η κ. Δημογλίδου.
«Έχουμε πει πως σε ό,τι αφορά στην ευθύνη των γονιών, στην εγκληματικότητα των εφήβων είναι πλημμεληματική. Που σημαίνει ότι σε επίπεδο επίπληξης, μία ποινή καταδικαστική ή μία συστηματική κακή συμπεριφορά, είναι απλό πλημμέλημα, έχουμε να κάνουμε πολλή δουλειά πάνω σε αυτό», είπε ο κ. Μαρακάκης.