Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.
Ο κ. Βορίδης αρχικά αναφέρθηκε στα μέτρα της ΔΕΘ, τα οποία εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και για μέτρα και αλλαγές που «στοίχισαν» το προηγούμενο διάστημα στην κυβέρνηση πχ για τα τεκμήρια των επαγγελματιών.
«Ακούσαμε για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Δεσμευτήκαμε για τα τεκμήρια και θα το κάνουμε μέσα στο 2025. Ακούσαμε την κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου και την αντικατάσταση του – δεν το ακούσαμε αυτό αλλά έτσι θα γίνει – με τέλος ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα έχει μεγάλη εξοικονόμηση στις επιβαρύνσεις διαφόρων συναλλαγών. Ακούσαμε για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%. Μείωση του ΕΝΦΙΑ 20% σε περίπτωση που ασφαλιστούν τα ακίνητα. Αυτή είναι μείωση που έρχεται πάνω σε έναν ήδη μειωμένο ΕΝΦΙΑ. Και για φοροαπαλλαγές ακούσαμε. Δεν υπάρχει πρόσθετο μέτρο για την ακρίβεια γιατί πρώτον έχουν ληφθεί πολλά μέτρα για την ακρίβεια, έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις, και δεύτερον γιατί είμαστε ήδη σε περίοδο αποκλιμάκωσης των τιμών. Εμείς δεν έχουμε κανονιστικό πλαίσιο για την τιμή της αγοράς, για να τις αποφασίζουμε. Άρα οι παρεμβάσεις που κάνουμε είναι έμμεσου χαρακτήρα. Το καλάθι, το πλαφόν, στα περιθώρια κέρδους, οι έλεγχοι στην αγορά, η απαγόρευση προωθητικών ενεργειών. Ως παρεμβάσεις εμένα με καλύπτουν απολύτως. Λέτε πως αυτά τα μέτρα δεν οδηγούν στην αποκλιμάκωση των τιμών που θα ήθελε κάποιος. Η διαμόρφωση των τιμών είναι πρωτίστως ζήτημα της αγοράς. Ο πρωθυπουργός μίλησε για την αισχροκέρδεια. Και το είπε σε σχέση με τη δημιουργία υπερκερδών όπου αυτά δημιουργούνται και είπε πως το προϊόν της φορολογίας των υπερκερδών κατευθύνεται προς τους ευάλωτους», τόνισε αρχικά.
Για τα υπερκέρδη πχ στα διυλιστήρια, μπορεί αυτό το «μοντέλο» να το δούμε και σε άλλα πεδία;
Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, «αν δούμε κάτι υπερβολικό, θα μπορούσαμε να το δούμε και σε άλλα πεδία, ανάλογα με την διαμόρφωση των υπερκερδών. Στα σούπερ μάρκετ ήδη υπάρχει το πλαφόν κέρδους».
Αναφορικά με το στεγαστικό:
«Η κ. Αναστασίου προηγουμένως είπε για «πλαφόν στα ενοίκια» για κοινωνικές κατοικίες. Άρα για παράδειγμα: έχω εγώ μία κατοικία και θέλω να την μισθώσω και κρίνω ότι θα μισθωθεί στα 1.000 ευρώ. έρχεται το ΠΑΣΟΚ και λέει ότι δεν θα την μισθώνεις 1.,000 ευρώ αλλά 800 ευρώ, αυτό είναι το πλαφόν. Αυτό θα με οδηγήσει στην μη μίσθωση της κατοικίας μου. αυτό θα οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών γιατί μειώνει τον αριθμό των προσφερόμενων προς μίσθωση κατοικιών. Κάποια μέτρα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, γιατί σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς, η αγορά θα βρει τον δικό της τρόπο να απαντήσει σε τέτοιου είδους περιοριστικά μέτρα», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.
Για την μείωση της φορολογίας των ενοικίων:
«Το κρίσιμο για τα μέτρα για τα ενοίκια ήταν να μπορέσουμε να αυξήσουμε, την προσφορά κυρίως των κλειστών κατοικιών. Η πολιτική για τα στεγαστικά είναι ότι δίνω εάν προσθετό φορολογικό κίνητρο, για κάποιον που δε μισθώνει, να ανοίξει το διαμέρισμά του. Αυτό που δεν πρέπει να «χαθεί» ως μέτρο είναι το πρόγραμμα 2 δισεκ. ευρώ για νέες κατοικίες. Τα 2 δισεκ. ευρώ είναι και σημαντικά χρήματα, και έχει διευρυνθεί το πεδίο. Και περισσότερος κόσμος μπορείς να βρει κατοικία», είπε χαρακτηριστικά.
Οι εξαγγελίες, για μισθωτούς, στρατιωτικούς, συνταξιούχους είναι προσπάθεια προσέγγισης «χαμένων» ψηφοφόρων;
Όπως υπογράμμισε ο κ. Μάκης Βορίδης: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει πολιτικός που δεν έχει το «βλέμμα» του στους πολίτες. Τα αιτήματα των πολιτών πάντα υπάρχουν και καλές υπάρχουν. Αυτό πρέπει να γίνεται μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια και μέσα σε συγκεκριμένες δυνατότητες. Η μονιμοποίηση της κατάργησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, για τους αγρότες, είναι πάγιο αίτημα».
Για τους συνεταιρισμούς και τα «κόκκινα δάνεια»:
Όπως σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, «Αυτό αφορά και τα φυσικά πρόσωπα. Άρα, αγρότες και συνεταιρισμοί που χρωστάνε, υπολογιζόμενη κατά κεφάλαιον οφειλή, 800 εκ. ευρώ, ονομαστική οφειλή 3 δισεκ. ευρώ, δεσμευμένη γη αγροτική και εγκαταστάσεις ως εμπράγματη εξασφάλιση, 1.600.000.000 ευρώ. τώρα υπάρχει ένα ευέλικτο πλαίσιο διαχείρισης προκειμένου να απαλλαγούν από αυτό το βάρος οι αγρότες μας και να αναχρηματοδοτήσουν. Για τα θερμοκήπια, τα κίνητρα για θερμοκηπιακή καλλιέργεια, και αυτά τα 600 εκ. ευρώ για να φτιαχτούν θερμοκήπια, που σημαίνει ότι αυξάνει θεαματικά η παραγωγικότητα, η ποιότητα και η δυνατότητα εξαγωγής, είναι τεράστιο μέτρο».
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες:
Μεταξύ άλλων ο κ. Βορίδης μίλησε για το τεκμαρτό εισόδημα των ελ. Επαγγελματιών για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης δεν εξήγγειλε κάποιο ουσιαστικό μέτρο.
«Για τους ελ. Επαγγελματίες είπαμε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Έχει καταργηθεί ήδη το 50%, δηλαδή 350 ευρώ και προστίθενται άλλα 325 ευρώ. Αυτό είναι ένα όφελος. Δεύτερον, αυξάνει ειδικά για τις μικρές περιοχές το 500 στα 1500, πάρα πολλές επιχείρησης και αυτοαπασχολούμενοι σε χωριά. Αυτοί ουσιαστικά βγαίνουν από το κατώτατο. Τρίτον, ο υπολογισμός της μισθωτής αξίας των εργαζομένων οι οποίοι οδηγούσαν σε φορολογική επιβάρυνση με αυτό το σύστημα. Επίσης θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις. Η οικονομική κατάσταση της χώρας και πολιτών θα βελτιώνεται καθημερινά», δήλωσε.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ:
Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Μιλώντας για την ποιότητα της αντιπολίτευσης, αυτό που περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το επιτίμιο του τρόπου με τον οποίο πολιτεύθηκε. Και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση. Αναρωτήθηκε κανείς τι είδους αντιπολίτευση είναι αυτή που έχασε με αυτόν τον τρόπο απ΄την ΝΔ; Λαϊκίστικη, μηδενιστική, ισοπεδωτική, πλήρως απαξιωτική, χωρίς σοβαρή και συγκροτημένη πρόταση. Δηλαδή, συνέχισαν σε επίπεδο αντιπολίτευσης ό,τι έκαναν όταν ήταν αρχικά αντιπολίτευση και βγήκαν στην κυβέρνηση και όταν ήταν κυβέρνηση. Δεν κατάλαβαν τίποτε. Κάνουν μια συζήτηση μόνο για τα πρόσωπα. Κάνουν πάλι το ίδιο είδος αντιπολίτευσης. Η κοινωνική πραγματικότητα έχει πολίτες που δυσκολεύονται, όπως πάντα, και σήμερα δυσκολεύονται λιγότερο από ότι παλαιότερα».
Για τις δημοσκοπήσεις: «Δεν έχει απασχολήσει το ζήτημα της μείωσης των ποσοστών. Έχουμε τοποθετηθεί με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο. Πάντοτε θέλουμε έναν εκλογικό νομό που θα διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα από την μίας, και από την άλλη να είναι αντιπροσωπευτικότερος. Γι΄αυτό είμαστε πάντοτε υπέρ ενισχυμένων πλειοψηφικών συστημάτων», κατέληξε.