Νέα επιβάρυνση περιμένει τους πολίτες με την ακρίβεια να «ροκανίζει» ήδη το εισόδημα χιλιάδων νοικοκυριών.
Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν στους καταναλωτές οι ανακοινώσεις για την τιμή του νερού, που θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμολογίων.
Τα αποθέματα των ταμιευτήρων της ΕΥΔΑΠ δεν ξεπερνούν σήμερα τα 700 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, όταν το 2023 έφταναν τα 990 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και τον Οκτώβριο του 2022 ξεπερνούσαν τα 1100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Μέτρα κατά της λειψυδρίας
Έτσι, τα πρώτα μέτρα κατά της λειψυδρίας φαίνονται αναπόφευκτα:
-Κατανάλωση με μέτρο,
-Κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση,
-Αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού,
-Αλλαγή στον τρόπο ελέγχου της τιμολόγησης.
Όμως οι αυξήσεις, έστω και στα όρια του πληθωρισμού, τρομάζουν, εκτός από τους οικιακούς καταναλωτές, και τους επιχειρηματίες που δεν έχουν άλλα περιθώρια.
Ο Γιώργος Λεχουρίτης, πρόεδρος Ινστιτούτου Καταναλωτή σημείωσε: «Εμείς δηλώνουμε ότι ακόμα και αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού είναι ακριβές. Δεν δικαιολογούνται να έχουμε αυξήσεις ούτε σε ρεύμα, ούτε στο νερό, ούτε σε κοινωνικά αγαθά».
Σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στις αυξήσεις των τιμολογίων, έκανε λόγο για αναπροσαρμογή:
«Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό. Το νερό στην Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει φθηνό για τις λογικές καταναλώσεις. Δεν θα πειράξουμε τα τιμολόγια. Το μάξιμουμ είναι η αναπροσαρμογή στο επίπεδο του πληθωρισμού. Κανείς δεν πρόκειται να το προσέξει στο λογαριασμό του».
Και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξή του, κάνει λόγο για μεταρρύθμιση των τιμολογίων: «Αυτό που γίνεται είναι μια μεταρρύθμιση, η οποία βάζει έλεγχο το πώς τιμολογείται το νερό».
Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δίνει χρονικό ορίζοντα ενός έτους, για να αναπροσαρμόσει τα μέτρα κατά της λειψυδρίας, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα που όλοι εύχονται να είναι πιο βροχερός.