Το νερό νεράκι θα πούμε σύντομα, αφού οι αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης του που φέρνει η κυβέρνηση θα επηρεάσουν άμεσα τον προϋπολογισμό της κάθε οικογένειας.
Αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης του νερού για τους καταναλωτές, νέες υποδομές και έργα αφαλάτωσης, αλλά και εναλλακτικές πηγές υδροδότησης είναι ορισμένα από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, τα οποία θα επηρεάσουν και την τσέπη μας.
Στις ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον πρώτο λόγο είχε η νέα, κλιμακωτή χρέωση των τιμολογίων, ανάλογα με την κατανάλωση του νερού.
Επίσης, δρομολογούνται: η δημιουργία περισσότερων μονάδων αφαλατώσεων, η επαναχρησιμοποίηση του νερού και η προσθήκη εφεδρικών ταμιευτήρων και γεωτρήσεων.
Μακροπρόθεσμη λύση για την Αθήνα αναζητά η ΕΥΔΑΠ και προχωρά σε παρεμβάσεις για την υδροδότηση του λεκανοπεδίου, με τον Εύηνο να παραμένει βασικός άξονας, υποβοηθούμενος από περιφερειακά έργα ασφαλείας.
Η Αττική, βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη μείωση των αποθεμάτων νερού από 1.100 εκατ. κυβικά μέτρα τον Οκτώβρη του 2022 σε λιγότερο από 700 εκατ. κυβικά μέτρα.
Έτσι, δρομολογούνται: ενεργοποίηση γεωτρήσεων Μαυροσουβάλας και προσθήκη εφεδρικών γεωτρήσεων μέσω του Βοιωτικού στον Κηφισό, η ενίσχυση του ταμιευτήρα του Ευήνου από ποταμούς που τροφοδοτούν τη λίμνη Κρεμαστών και η ένταξη της αφαλάτωσης ως εφεδρικό μέτρο.
Το πρόβλημα της ανομβρίας και της λειψυδρίας, σύμφωνα και με τους επιστήμονες, φαίνεται πως δεν είναι παροδικό και, για τα νησιά, θα προχωρήσουν μια σειρά έργων με αιχμή την αφαλάτωση.
Την ίδια ώρα, λύσεις αναζητούνται για το νερό που χάνεται στη διαδρομή. Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο χάνεται από διαρροές το ένα τρίτο του νερού που κατευθύνεται προς τα νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα και δρομολογούνται μια σειρά έργα για την αναβάθμιση του δικτύου υδροδότησης.