Στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Γιώργος Στεφανάκης, μέλος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 5ου δημοτικού σχολείου Αιγάλεω, για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και τις συγχωνεύσεις τμημάτων.
Κάθε πέρσι και καλύτερα στα σχολεία για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς την ώρα που οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι επιδιώκει την εμπορευματοποίηση της παιδείας.
Οι αγιασμοί σημαδεύτηκαν από κινητοποιήσεις εναντίον των συγχωνεύσεων τμημάτων με τους γονείς να ζητούν να καλυφθούν τα κενά και καταγγέλλουν το υπουργείο Παιδείας ότι αντιμετωπίζει τα παιδιά ως αριθμούς.
Στο 5ο δημοτικό σχολείο στο Αιγάλεω, στο ολοήμερο τμήμα του είναι 2 δάσκαλοι για 120 μαθητές.
Τα τμήματα έχουν μειωθεί σχεδόν σε όλες τις τάξεις του δημοτικού.
Στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Γιώργος Στεφανάκης, μέλος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 5ου δημοτικού σχολείου Αιγάλεω, για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και τις συγχωνεύσεις τμημάτων.
«Φέτος είμαστε μείον 6 δάσκαλοι, ένας ο δάσκαλος ειδικής αγωγής»
«Σε αυτό το σχολείο πέρσι, και η δευτέρα και η τρίτη και η τετάρτη και η πέμπτη και η έκτη ήταν 3 τμήματα μέχρι 17 παιδιά, και φέτος 270 παιδιά στο σύνολο είμαστε μείον 6 δάσκαλοι, η παράλληλη στήριξη δεν επαρκεί για τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Ένας δάσκαλος δεν μπορεί να είναι σε ένα 25αρι τμήμα με 2-3 παιδιά που είναι με διάγνωση. Είμαστε σε σχολείο με ολοήμερο που έχει μόνο 2 δασκάλους. Ο κ. Κάμπος, διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εδώ στην Γ’ Αθήνας μας είπε ότι είναι «εξορθολογισμός». Αυτό είναι παραλογισμός. Εδώ δεν έχει έρθει κανένας δάσκαλος και δεν υπάρχει καμία δέσμευση καμία ανακοίνωση ότι θα καλυφθούν τα κενά», είπε αρχικά.
Και συμπλήρωσε ο κ. Στεφανάκης: «Με βάση την χρηματοδότηση που έχει το σχολείο θα υπάρχουν και άλλα μεγάλα προβλήματα που αφορούν και στα βασικά υλικά για να μπορεί να λειτουργήσει, ακόμα και στα καθαριστικά. Παρακαλάμε κάθε φορά να δούμε αν επαρκούν τα χρήματα που δίνει ο δήμος για να αγοράσουμε χαρτί, καθαριστικά ή για επισκευές. Απαράδεκτα πράγματα».
Για τις συγχωνεύσεις τόνισε: «Εμάς συγχωνεύθηκαν και η δευτέρα, και η τετάρτη, πέμπτη και έκτη. Ήταν 3 τμήματα πέρσι και είναι 2 τμήματα φέτος με 25 και 26 παιδιά αντίστοιχα. Κάνουν προσπάθειες να διώξουν παιδιά για μεταγραφή για να πιάσουν τον στόχο των 25 παιδιών. Χθες είδαμε ένα έγγραφο από το υπουργείο που ζητά από τους διευθυντές να καταγράψουν τα αποτελέσματα. Παιδάκι που έρχεται από την ρόδο από γονείς μετανάστες, και κάνει σοβαρή προσπάθεια να μάθει γράμματα, δεν του επιτρέπουν να έρθει στο σχολείο μας για «δεν χωράει» και ψάχνει σχολείο. Εμείς οι γονείς δεν θα το αφήσουμε έτσι αυτό, και χθες κάναμε διαμαρτυρία».
Τι είπαν Βούλτεψη, Τεμπονέρας και Βλάχος επί του ζητήματος
Βούλτεψη: «Στην Ελλάδα έχουμε πρόβλημα στην ορθή κατανομή του προσωπικού των εκπαιδευτικών»
Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη τοποθετήθηκε επί του ζητήματος.
«Σίγουρα υπήρχε πάντοτε το θέμα των κενών των εκπαιδευτικών. Επειδή πάντα το πρόβλημά μας ήταν πάντα η σωστή κατανομή, εμείς είχαμε πάντα τους περισσότερους εκπαιδευτικούς, δηλαδή αναλογούν 8,2 μαθητές ανά εκπαιδευτικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 12,1, έχουμε πρόβλημα με την κατανομή, γιατί είμαστε μία μεγάλη χώρα νησιωτική, η οποί πρέπει σε όλα τα νησιά να έχει όλες τις ειδικότητες των καθηγητών και των δασκάλων και πιστεύω ότι είναι στην αρχή, και όπου υπάρχουν τέτοιες στρεβλώσεις θα διορθωθούν», υπογράμμισε.
«Προσελήφθησαν 10.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Στην αρχή σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έχω κάνει, δεν υπολογίζουν αυτούς που δεν πηγαίνουν για λόγους υγείας, κύησης κτλ., και πρέπει να γίνουν κατανομές. Θα διορθωθούν οι στρεβλώσεις. Για τις συγχωνεύσεις, είναι 61.000 τμήματα, συγχωνεύεται το 1,6%. Θέλει μια αξιοποίηση των πόρων και των ανθρώπων», συνέχισε η κ. Βούλτεψη.
Τεμπονέρας: «Να γίνουν και άλλες προσλήψεις εκπαιδευτικών – Όχι στο «τρυπάκι» των αναπληρωτών»
Ο κ. Διονύσης Τεμπονέρας από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο ίδιο πρόβλημα.
«Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Χθες είχαμε καταγγελίες ότι αρκετά σχολεία και στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη δεν είχαν καθόλου καθηγητές, άρα επισήμως για κάποιους γονείς και μαθητές δεν έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά. Ακούμε ότι οι συγχωνεύσεις τμημάτων είναι πάνω από 1.600 αυτή την στιγμή και εδώ κάτι δεν πάει καλά. Δεν μπορεί να λέει η κυβέρνηση ότι υπάρχουν 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών, και να έχουμε αυτή την εικόνα στα σχολεία και να μην υπάρχουν καθηγητές. Αναρωτιέμαι σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα να ξεκινά η σχολική χρονιά και να μην υπάρχει είτε η σωστή κατανομή, είτε να μην υπάρχει καθηγητής σε σχολείο. Λέω πως αυτό, δεν υπάρχει πουθενά αλλού στη Ευρώπη. Πολύ δε περισσότερο όταν από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ανακοινώνει ότι η οικονομία μας πάει καλά. Τα έσοδα αυτά που λέει πού πάνε; Να γίνουν και άλλες προσλήψεις προσωπικού και να μη μπαίνουμε στο τρυπάκι των αναπληρωτών. Είναι επιλογή της κυβέρνησης να μην στηρίξει το κοινωνικό κράτος και την δημόσια παιδεία, γιατί κάνει επιλογή απαξίωσης της δημόσιας παιδείας. Είναι πολύ λίγοι οι 10.000 εκπαιδευτικοί σε σχέση με τις ανάγκες», τόνισε ο κ. Τεμπονέρας.
Βλάχος: «Πού πήγε η ψηφιακή πλατφόρμα αποτύπωσης των σχολικών κενών που εξήγγειλε πέρσι ο κ Πιερρακάκης; Την ξέχασαν και αυτή»
Ο Πάνος Βλάχος, μέλος ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, μίλησε επίσης, για το θέμα των σχολείων και της εκπαίδευσης.
«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ελλάδα έχει δημογραφικό πρόβλημα και μειώνεται ο αριθμός των μαθητών. Αυτό δεν σημαίνει ότι στην προσπάθειά σου να επανασχεδιάσεις τον σχολικό χάρτη, το κάνεις τελευταία στιγμή ουσιαστικά αψηφώντας τον οικογενειακό προγραμματισμό. Όταν κάνουμε αλλαγές την παιδεία, υπάρχουν από πίσω οικογένειες και πρέπει να τις σεβόμαστε και να τις προετοιμάζουμε. Να συζητάμε με την εκπαιδευτικά κοινότητα και με τα υπόλοιπα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ έχει μια κληρονομιά συζήτησης και συναίνεσης στις πολιτικές για την παιδεία, αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με τον πολιτικό διάλογο και την παιδεία. Στα ακριτικά νησιά εγκαινιάζουν βρεφονηπιακούς σταθμούς και αν πάτε είναι κλειστοί. Γιατί δεν υπάρχουν κίνητρα. Δεν μπορεί ένας εκπαιδευτικός να πάει στην ακριτική Ελλάδα, και θα πρέπει να ξανασκεφτεί η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση με ποιους τρόπου θα στελεχώσουν αυτές τις περιοχές. Ναι στον επανασχεδιασμό αλλά με συζήτηση για την παιδεία».
Και συνέχισε ο κ. Βλάχος: «Ο κ. Πιερρακάκης μιλούσε πέρσι για μία ψηφιακή πλατφόρμα αποτύπωσης των σχολικών κενών, ούτως ώστε έγκαιρα να προλαμβάνουν αυτό που γίνεται σήμερα. Τι έγινε αυτή η πλατφόρμα έναν χρόνο μετά; Την ξέχασαν. Όταν εξαγγέλλονται μεταρρυθμίσεις και ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, και τελικά καταλήγουμε σε γονατογραφήματα είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν αυτά».