Η νευρολόγος, ψυχίατρος και και πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer, Παρασκευή Σακκά μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το Festival Alzheimer στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Σεπτεµβρίου, αλλά και για την εξάπλωση της νόσου.
Από το 2012 ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί να είναι ο παγκόσμιος μήνας Alzheimer με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη νόσο και την στήριξη ασθενών φροντιστών και των οικογενειών τους.
Έτσι και φέτος η Εταιρεία Alzheimer κατά της νόσου σε συνεργασία με το κέντρο πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος οργανώνουν για δεύτερη χρονιά το Festival Alzheimer στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Σεπτεµβρίου από τις 11 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.
Στη διάρκεια των δύο αυτών ημερών περιλαμβάνονται ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων για τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη όσον αφορά στην αντιμετώπιση της νόσου, δωρεάν τεστ µνήµης, συµβουλευτικές υπηρεσίες και παροχή πληροφοριών για δοµές και τρόπους υποστήριξης ασθενών και φροντιστών σε όλη την Ελλάδα και φυσικά πληροφορίες για την διατροφή και την άσκηση των ασθενών.
Η νευρολόγος, ψυχίατρος και και πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer, Παρασκευή Σακκά μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το Festival Alzheimer αλλά και για την εξάπλωση της νόσου.
Η κ. Σακκά, χαρακτήρισε την άνοια “σύγχρονη επιδημία” γιατί αυξάνεται αλματωδώς ο αριθμός γιατί αυξάνεται ο αριθμός των ηλικιωμένων.
«Μπορεί να το προλάβει κανείς το Alzheimer μέχρι και ποσοστό 45-50%, με τον κατάλληλο τρόπο ζωής. Ασκώ το μυαλό μου, το κορμί μου, αεροβική γυμναστική, συστηματική και όχι ιδιαίτερα έντονη, τρέφομαι υγιεινά, όχι πολλά κόκκινα κρέατα, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ξηροί καρποί, αποφυγή αλκοόλ, να μην έχουμε πίεση, ζάχαρο, χοληστερίνη. Σταματάω το κάπνισμα, έχω πολλά «κέφια», θεραπεύω την κατάθλιψη με οποιονδήποτε τρόπο και είμαι κοινωνικός άνθρωπος. Η κοινωνικοποίηση παίζει σημαντικό ρόλο», είπε αρχικά.
Καις συμπλήρωσε: «Το 98% των ασθενών είναι άνω των 65 ετών. Υπάρχει θεραπεία, υπάρχουν φάρμακα που βοηθούν αλλά όχι ριζικά. Τα πρώτα συμπτώματα είναι ότι ξεχνάω τόσο ώστε να δυσκολεύεται η ζωή μου. Όχι «ξεχνάω γιατί κουράστηκα». Υπάρχει μια προδιάθεση κληρονομική που δεν είναι όμως σημαντική».
Για τα φάρμακα: «τα τελευταία χρόνια μπήκαμε στην εποχή των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Είναι θεραπείες πλέον αποτελεσματικές, στοχεύουν στην πηγή του προβλήματος. Δεν είναι για όλους, είναι για τα πολύ αρχικά στάδια, πρέπει να εξεταστεί ο ασθενής πρώτα. Στην Ευρώπη δεν έχουν εγκριθεί. Έχουμε καταφέρει να είναι εφ όρου ζωής τα επιδόματα. Εκκρεμεί ένα σχέδιο νόμου για τους πάσχοντες από Alzheimer και των φροντιστών τους».