Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις επιπτώσεις που θα έχει για την Ελλάδα η απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα σύνορά της σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Για την απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα σύνορά της τοποθετήθηκε ο κ. Δεσποτόπουλος.
«Είναι μια πολύ σοβαρή παλινδρόμηση της Γερμανίας σε σχέση με ό,τι έχει συμφωνηθεί από τον Μάιο του 2024, και δείχνει ότι η ατζέντα στο εσωτερικό της Γερμανίας έχει παραδοθεί στον λαϊκισμό της άκρας δεξιάς με αποτέλεσμα να βραχυκυκλώνεται όλη η Ευρώπη. Τον Μάιο του ’24 αποφασίσαμε ότι θα ενισχύουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και ότι θα προσπαθήσουμε όταν ένας πρόσφυγας ή μετανάστης περνάει μέσα στην ευρωπαϊκή περιοχή, να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα ευρωπαϊκό και όχι ως πρόβλημα της Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας», ανέφερε αρχικά ο κ. Δεσποτόπουλος.
Και συνέχισε: «Η Γερμανία κλείνει τις εισροές στα σύνορά της και λέει στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της. Πρέπει οπωσδήποτε να συντονιστούμε με τις άλλες χώρες που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, και θα μπορούσαμε να βρούμε συμμάχους και στην ανατολική Ευρώπη που κατά καιρούς έχουν και αυτοί προβλήματα. Αλλά δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να πέτυχουμε πολλά πράγματα».
Για την ζώνη Σένγκεν: «Οι Γερμανοί αυτό το κάνουν στις χερσαίες συνδέσεις, άρα πιθανώς δεν θα το δούμε στις αεροπορικές συνδέσεις. Ήδη βλέπουμε ότι στα γερμανικά σύνορα έχουν αρχίσει και δημιουργούνται δυσκολίες. Αν έχεις καθυστερήσεις στην παράδοση ευπαθών προϊόντων, μπορεί να έχεις και αύξησης της τιμής. Άρα δημιουργείται ένα ντόμινο προβλημάτων.
«Οι Γερμανοί είπαν ουσιαστικά να δώσουμε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής στους μετανάστες για να μην θέλουν να πάνε στη Γερμανία. Και ορθώς τους απάντησε ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν μπορούμε να δώσουμε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής σε έναν πρόσφυγα που δεν δίνουμε στους Έλληνες. Η Γερμανία προσφέρει ένα πακέτο αυξημένων παρόχων στους ανθρώπους αυτούς, που καθιστά την ίδια την Γερμανία θελκτικό προορισμό. Όλοι όσοι έρχονται στην Ελλάδα δεν έρχονται κατά κανόνα για να μείνουν εδώ, είμαστε το πέρασμα. Θέλουν να πάνε στις χώρες αυτές. Όσο ξοδεύουμε πόρους στα εξωτερικά σύνορα τόσο τα εξωτερικά σύνορα τα παραμελούμε περισσότερο και εκεί πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη παρέμβαση της Ευρώπης», κατέληξε ο κ. Δεσποτόπουλος.