Είναι η γενιά Alpha. Τα παιδιά των Millennias που γεννήθηκαν από το 2010 και μετά και έπιασαν το κινητό και το τάμπλετ πριν μάθουν να μιλάνε.
-Μπορείς να μου δείξεις κάποια βίντεο που βλέπεις στο TikTok
-Αυτή είναι η αδελφή της, ηλικίας 10 ετών.
-Ακολουθώ αυτήν που δείχνει προϊόντα ομορφιάς.
-Άλλο ένα. Κι ένα ακόμη.
Τα παιδιά μιμούνται ό,τι βλέπουν. Περνώντας ατελείωτες ώρες στο TikTok, το μάτι τους εκπαιδεύτηκε στις αψεγάδιαστες επιδερμίδες και τα φιλτραρισμένα πρόσωπα.
Κάπως έτσι μπήκαν από μικρά στο κυνήγι του γήρατος.
«Αν δεν έχεις αυτή την κρέμα, τρέξε να την αγοράσεις. Αυτή η συσκευασία θα σου κοστίσει 49 δολάρια».
Και το ερώτημα που γεννάται είναι τι ανάγκη έχει αυτό το μικρό κορίτσι μια κρέμα που στοιχίζει 50, 60 ενίοτε και 70 ευρώ.
Καμία απαντάνε οι δερματολόγοι.
Αγοράζουν προϊόντα αλλά δεν ξέρουν τη χρήση τους
Τις περισσότερες φορές μάλιστα τα 10χρονα και 12χρονα κορίτσια που σαρώνουν τους διαδρόμους των καταστημάτων αναζητώντας τα viral προϊόντα του TikTok δεν ξέρουν καν τη χρήση τους.
-Είναι viral, το έχω δει!
-Αυτό είναι viral;
-Ναι!
-Και τι κάνει;
-Είναι σπρέι προσώπου.
-Και τι δουλειά κάνει στο δέρμα σου;
-Δεν ξέρω.
Πόσο αλήθεια! Τα περισσότερα παιδάκια δεν έχουν ιδέα τι κάνουν τα προϊόντα.
«Παρεμπιπτόντως μ’ αρέσει αυτό το προϊόν αν έχεις όμως έκζεμα ή ακμή».
Το κοριτσάκι αυτό πάντως ούτε ακμή έχει, ούτε έκζεμα. Ήθελε όμως να αγοράσει το viral προϊόν για να γίνει «Sephora girl», σαν και το 11χρονο κορίτσι από τη Γαλλία που μπήκε σε γνωστό πολυκατάστημα και με το χαρτζιλίκι της αγόρασε όλα όσα είδε στο TikTok.
Γυρνώντας στο σπίτι, βάφτηκε, άνοιξε την κάμερα και μίλησε στους χιλιάδες ακολούθους του. Όπως ακριβώς θα έκανε μια επαγγελματίας ενήλικη influencer.
«Γεια σας παιδιά! Ελάτε να ετοιμαστούμε μαζί. Σκέφτομαι να σας δείξω την κρέμα που αγαπώ!».
Εταιρείες ανακοίνωσαν πως τα προϊόντα τους δεν είναι για παιδιά
Και μετά τι… Αν στα 10 και τα 12 αγοράζουν κρέμες αντιγήρανσης στα 18 ποιο θα είναι το επόμενο βήμα αναρωτιούνται οι περισσότεροι, με τους πλαστικούς χειρουργούς πάντως να βλέπουν όλο και νεαρότερες κοπέλες να περνούν το κατώφλι του γραφείου τους.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το hashtag #tweenskincare έχει πάνω από 50 εκατομμύρια προβολές στο TikTok. Ο τζίρος στη βιομηχανία των καλλυντικών εκτοξεύθηκε από 7.8 στα 9.2 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια τριετία.
Ένα κύμα αγανάκτησης στις αρχές του έτους οδήγησε πολλές εταιρείες – κολοσσούς όπως την Shiseido, την Drunk Elephant, την Khiels και την Estee Lauder να βγάλουν ανακοινώσεις εξηγώντας πως τα προϊόντα τους δεν προορίζονται για παιδιά.
Σε ανακοίνωση της, η Loreal Paris υπενθύμισε στους γονείς μάλιστα πως υπάρχουν παιδικές σειρές καλλυντικών, καταλήγοντας πως τα παιδιά πρέπει να παραμείνουν παιδιά.
Η δερματολόγος, Βασιλική Μουσάτου, μίλησε στο LIVE NEWS για τη νέα τάση που θέλει κορίτσια 10 ετών να χρησιμοποιούν σωρεία καλλυντικών.
«Από τα πιο δημοφιλή δώρα είναι οι σακούλες με καλλυντικά., Είναι μία μόδας που θεωρώ πως είναι επικίνδυνη και επιβαρύνει και τον οικογενειακό προϋπολογισμό γιατί αυτά τα προϊόντα δεν είναι φθηνά. Πέρα από το ότι συμπεριφέρονται σαν μεγάλα τα παιδιά, υπάρχουν κίνδυνοι καθώς τα προϊόντα δεν προορίζονται για παιδιά. Οι γονείς έχουν μερίδιο ευθύνης».