Για έκτη φορά μέσα σε 1,5 χρόνο, αναμένεται να συναντηθούν αύριο στην Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν.
Είναι η έκτη φορά μέσα σε ενάμισι χρόνο που οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας θα βρεθούν τετ α τετ συνεχίζοντας το διάλογο παρά τις δεδομένες διαφωνίες τους.
Η ατζέντα αναμένεται σφιχτή αλλά σίγουρα θα συζητήσουν για τα επόμενα βήματα του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα, τον Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί το αργότερο αρχές του 2025 στην Άγκυρα, το μεταναστευτικό και το Κυπριακό.
Ανώτατη κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε ότι με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού θα μπει το Kυπριακό στο τραπέζι ενόψει και των εξελίξεων που αναμένονται ενώ αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει και τριμερή συνάντηση με τον Γάλλο και το Κύπριο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και Νίκο Χριστοδουλίδη.
Η Άγκυρα πάντως δείχνει αμετακίνητη στη σκληρή στάση καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν αναχωρώντας για τις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε ότι θα ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.
Όσο για τη μόνη μας διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, από την κυβέρνηση λένε πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ενώ ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας επανέλαβε την αναθεωρητική θέση περί «γαλάζιας πατρίδας».
Στη Νέα Υόρκη ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση και με τον Πρίγκηπα Διάδοχο του Κουβέιτ και αντάλλαξαν απόψεις για Μέση Ανατολή και Ερυθρά Θάλασσα με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει την θέση της Ελλάδας υπέρ της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.
Οι δύο ηγέτες θα συνοδεύονται από τους υπουργούς Εξωτερικών, τον κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και τον κ. Χακάν Φιντάν, καθώς και τους δύο διπλωματικούς συμβούλους, την κα ;Aννα Μαρία Μπούρα και τον κ. Τσαχατάι Κιλίτς.
Όπως αναφέρει από τη Νέα Υόρκη ο Γιάννης Χρηστάκος, κυρίαρχο θέμα στη συζήτηση θα είναι, εκτός του Κυπριακού, το μεταναστευτικό. Οι εκτιμήσεις που έχει κάνει η ελληνική πλευρά για την επόμενη περίοδο είναι δυσοίωνες. Εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές και έτσι θα αναζητηθεί ένας κοινός τόπος για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.