Ανάμεσα σε μία πιθανολογούμενη εκεχειρία Ισραήλ-Χεσμπολάχ στο Λίβανο και το συνεχιζόμενο σφυροκόπημα των Ισραηλινών δυνάμεων στο Νότιο Λίβανο ακροβατούν οι ελπίδες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.
Την ώρα που διαρροές από το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου υποστήριζαν πως έδωσε το «πράσινο φως» για ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός εκείνος μιλούσε για πρωτόγνωρη δύναμη ισχύος κατά της Χεσμπολάχ.
«Είμαστε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε τους κατοίκους του Βορρά, με ασφάλεια, στα σπίτια τους. Καταφέρνουμε χτυπήματα στην Χεσμπολάχ που δεν φαντάζονταν», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Λίγες ώρες νωρίτερα ο αρχηγός των ισραηλινών στρατευμάτων στα σύνορα με τον Λίβανο κατέστρωνε σχέδια εισβολής.
Η Χεσμπολάχ δεν είναι Χαμάς
Η Χεσμπολάχ διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων, ένα εκτεταμένο δίκτυο από σήραγγες και παρά τα πλήγματα που υπέστη τις τελευταίες μέρες είναι ικανή να αντέξει στα άνευ προηγουμένου ισραηλινά πλήγματα.
Αυτά υποστηρίζουν αναλυτές σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στο ίδιο το Ισραήλ.
Η οργάνωση ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου του Λιβάνου, στα πρότυπα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Αμέσως μετά, το 1983 εξαπέλυσε βομβιστική επίθεση στην Αμερικανική Πρεσβεία στη Βηρυτό, με εκατοντάδες νεκρούς.
Αν και στον κατάλογο των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων, από το 1992 είναι κοινοβουλευτική δύναμη στο Λίβανο, ένα κράτος μέσα στο κράτος.
Η Χεσμπολάχ διαθέτει 150.000 πυραύλους και 100.000 μαχητές
Ο στρατός της Χεσμπολάχ υπολογίζεται ότι διαθέτει 150.000 πυραύλους και από 60 έως 100.000 άντρες. Το Ισραήλ βέβαια έχει 160.000 αξιωματικούς και στρατιώτες και μισό εκατομμύριο εφέδρους.
Ένας γενικευμένος πόλεμος επί του εδάφους θα καταστρέψει την περιοχή.
Διεθνείς πιέσεις
Το πιθανότερο είναι ότι ακόμη και αν δεν επιτευχθεί εκεχειρία δεν πρόκειται να γίνει χερσαία εισβολή όσο ο Νετανιάχου βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Γιατί θα μπορεί να απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και να επικαλεστεί αυτοάμυνα εναντίον της Χεσμπολάχ.
ΗΠΑ, Γαλλία και σύμμαχοι εκπόνησαν ένα σχέδιο εκεχειρίας για 21 μέρες για την προστασία των αμάχων.
Η Χεσμπολάχ φέρεται να είναι διαλλακτική σε μία κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ γνωρίζει πως παρά την υπεροπλία του, μία χερσαία εισβολή θα ήταν μία πολύνεκρη επιχείρηση για τον στρατό του.
Οι δύο πλευρές ζυγίζουν τις βραχυπρόθεσμες επιλογές τους, στο μέλλον ωστόσο η ειρήνη παραμένει το ίδιο εύθραυστη και αβέβαιη.