Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με τα περιστατικά παραβατικότητας των ανηλίκων.
Μετά την έξαρση της βίας στα σχολεία, η κυβέρνηση αποφάσισε υπουργικό συμβούλιο με θέμα μέτρα για την αντιμετώπισή της.
«Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει το θέμα»
«Είναι ένα πολύ ανησυχητικό κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο έχει πολλαπλούς λόγους που υπάρχει», λέει, μιλώντας στο MEGA ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης.
«Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει το θέμα, έχουμε ψηφίσει τον νόμο για το bullying, η Αστυνομία, είναι δυσάρεστο αυτό, έχει προχωρήσει σε χιλιάδες συλλήψεις ανηλίκων, το οποίο δείχνει ότι η Αστυνομία ναι μεν είναι παρούσα αλλά το μέγεθος του προβλήματος είναι πάρα πολύ μεγάλο».
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη:
«Η αντιμετώπιση ενός τόσο μεγάλου ζητήματος δεν είναι θέμα αστυνομικής καταστολής και μόνο. Ξεκινάει από την οικογένεια σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν γονείς που υπερασπίζονται τη βία των παιδιών τους, υπάρχουν γονείς που δεν επιτρέπουν στο σχολείο να μπορέσει να βοηθήσει στην οριοθέτηση των παιδιών. (…) Όταν η νέα γενιά δεν έχει αίσθηση των ορίων, δυστυχώς θα εξελιχθεί σε βία».
«Προφανώς η ισορροπία εργασιακού βίου – οικογένειας είναι πάρα πολύ κρίσιμη και είναι κάτι που οι δυτικές κοινωνίες το έχουν προτεραιοποιήσει», καταλήγει.
«Είναι ψευδοδίλλημα τον συλλαμβάνεις ή τον αφήνεις ελεύθερο»
Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης, σημειώνει:
«Υπάρχουν πράγματα που χρειάζονται διακομματική συναίνεση και εμείς ουδέποτε την αρνηθήκαμε ούτε θα την αρνηθούμε ούτε πρέπει να αρνηθούμε σε ζητήματα κοινωνικά. Μου φαίνεται ότι η συνταγή που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια είναι ανεπιτυχής και αυτό δείχνει η συνεχής αποτυχία να παταχθεί η βία και συνεχώς διολισθαίνουμε σε περισσότερη»
«Όταν η έμφαση είναι αποκλειστικά στη σύλληψη και μάλιστα του ανηλίκου, αυτό μαρτυρά αποτυχία πρόληψης. Είναι ψευδοδίλλημα τον συλλαμβάνεις ή τον αφήνεις ελεύθερο. Προλαμβάνεις προσπαθώντας να λύσεις το πρόβλημα», λέει ο ίδιος.
«Όταν αποδεχόμαστε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, τότε αποδεχόμαστε ότι είμαστε ανίκανοι να διαχειριστούμε το πρόβλημα. Ειδικά για την ανήλικη παραβατικότητα, το πρόβλημα έγκειται κυρίως στην οικογένεια και τους γονείς».
Για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχόμενη δική του υποψηφιότητα λέει:
«Ό,τι έχω πει ισχύει στο ακέραιο και όποιες ανακοινώσεις ή συζητήσεις θα ακολουθήσουν, θα είναι στην ώρα τους και όπως πρέπει. Είμαι εγκρατής στον τρόπο και στον λόγο, με σεβασμό στη διαδικασία και την κρισιμότητα των στιγμών. Δε συνηθίζω να σχολιάζω απόψεις τρίτων. Η άποψη η δική μου είναι ότι ο καθένας από εμάς αναμετριέται με τη συγκυρία, τον εαυτό του, την ιστορικότητα της στιγμής, με μια παράταξη λαβωμένη αλλά ιστορική, που έχει προσφέρει θυσίες στον κόσμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει, πρέπει και θα είναι ο μπροστάρης των εξελίξεων στην προοδευτική δημοκρατική παράταξη».
«Μας απασχολεί όλους»
Για το ζήτημα της παραβατικότητας των ανηλίκων, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, αναφέρει:
«Μιλάμε για ένα ζήτημα το οποίο μας απασχολεί όλους. Ας φέρει η κυβέρνηση τις προτάσεις της γιατί 6 χρόνια κυβερνάει και όλο λέει, λέει και η παραβατική συμπεριφορά διάφορων μέσα και έξω από το σχολείο είναι γνωστό παντού και δε θα ανακαλύψουμε την Αμερική τώρα για τον τρόπο που κινούνται μέσα στα σχολεία οι άνθρωποι. Η κυβέρνηση είχε τους ρόλους, τους ανθρώπους, τις δομές να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Το γεγονός ότι συμβαίνει τώρα, πρέπει να το αναλύσει το υπουργικό συμβούλιο όχι με όρους μόνο της διαδικασίας η οποία έχει να κάνει με την καταστολή, που προφανώς πρέπει να υπάρχουν μέτρα καταστολής… Πρώτα από όλα να εφαρμόζονται με ενιαίους κανόνες και όρους για όλους οι οποίοι είναι οι παραβάτες».
«Πρέπει να δούμε τι είναι αυτό το οποίο μας οδηγεί εκεί. Η απαγόρευση του κινητού, δε σημαίνει ότι μόλις βγει το παιδί από το σχολείο και θα το ξαναπάρει το κινητό δε θα έχει περίεργες προσλαμβάνουσες. Σήμερα οι προσλαμβάνουσες των παιδιών, δεν είναι οι κατάλληλες. Πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση συνολικά για το εκπαιδευτικό σύστημα. Καταλήγει ή ξεκινάει από το σπίτι», λέει ο ίδιος.
Για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ σημειώνει:
«Δε νιώθω ότι έχουμε να φοβόμαστε κάτι, δε νιώθω ότι γίνεται ρεσάλτο στην παράταξη. Τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει αντισώματα. Γνωρίζουμε καλά τι συμβαίνει γύρω μας. Θέλουμε, με όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας, να συμπορευτούμε».
«Η ενότητα δεν είναι μια νερόβραστη σούπα, είναι ένα πολιτικό σχέδιο το οποίο υλοποιείται πάνω στο τρίπτυχο το οποίο έχει η παράταξη και σχετίζεται και με την πολιτική της αυτονομία. Το πολιτικό σχέδιο που θα καταστήσει το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή των εξελίξεων πρέπει να το αποφασίσουν χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι θα έρθουν να ψηφίσουν και μετά να απευθύνουμε ένα πολύ μεγάλο προσκλητήριο προς όλες τις κοινωνικές δυνάμεις οι οποίες θέλουν να συμβάλουν σε αυτό», καταλήγει.