To χτύπημα του Ιράν εναντίον του Ισραήλ ήταν σύμφωνα με αναλυτές σαφώς αναβαθμισμένο σε σχέση με εκείνο της 13ης Απριλίου και ως προς τον αριθμό των πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν αλλά και ως προς τον τύπο τους, καθώς το Ιράν διαθέτει μεγάλο αριθμό υπερηχητικών πυραύλων τελευταίας γενιάς με βεληνεκές 1.400 χλμ.
Το Ιράν μετά τις επιθέσεις του Απριλίου έκανε ένα ακόμα βήμα προς το άνοιγμα της πύλης της κολάσεως στη Μέση Ανατολή.
Ανάμεσα στους βαλλιστικούς πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν, ο πλέον σύγχρονος του Ιρανικού οπλοστασίου, ο Fattah 1 που έχει βεληνεκές 1400 χιλιόμετρα και είναι υπερηχητικός τελευταίας γενιάς. Η ευχέρεια ελιγμών κατά την τελευταία φάση της πτήσης δυσκολεύει την αεράμυνα.
Ο Shahab 3, με βεληνεκές έως και 2000 χιλιόμετρα, ανησυχεί όλες τις χώρες της περιοχής καθώς θεωρητικά μπορεί να φτάσει μέχρι και την Σούδα.
Το μεγάλο ερώτημα στην διεθνή κοινότητα είναι το πόσους πυραύλους έχει ακόμα το Ιράν.
«Στην επίθεση της 14ης Απριλίου χρησιμοποίησαν περίπου το 10% του οπλοστασίου τους, αυτή η επίθεση είναι τουλάχιστον ένα 10 ίσως μέχρι και 30% του οπλοστασίου τους», εξηγεί ο David Des Roses, καθηγητής Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας.
Ενεργοποίησε το σύστημα αναχαίτισης πυραύλων το Τελ Αβίβ
Η ισραηλινή αεράμυνα ενεργοποίησε κυρίως τα συστήματα Arrow 3 -αναχαιτίζει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, ενώ έχει την δυνατότητα κατάρριψης και δορυφόρων- και Arrow 2 που αναχαιτίζει πυραύλους μεσαίου έως μεγάλου βεληνεκούς σε αποστάσεις μέχρι και 150 km.
Στην τελική φάση της πτήσης των ιρανικών πυραύλων ενεργοποιήθηκε το τρίτο στρώμα της ισραηλινής αεράμυνας η περίφημη «Σφεντόνα του Δαβίδ» που αναχαιτίζει πυραύλους μικρού έως μεσαίου και μεσαίου έως μεγάλου βεληνεκούς στο μεσαίο στρώμα της ατμόσφαιρας
Ο περίφημος Σιδερένιος θόλος έπαιξε μικρό ρόλο καθώς είναι σχεδιασμένος για να αναχαιτίζει πυραύλους και ρουκέτες μικρού βεληνεκούς και όλμους σε μικρά ύψη.
Στο MEGA και στην εκπομπή Εξελίξεις Τώρα, μίλησε ο Νόαμ Κατς, Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα για τη σφοδρή, ιρανική επίθεση: «Το Ιράν που είναι η κινητήρια δύναμη όλης της τρομοκρατικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή, αποφάσισε χθες για δεύτερη φορά να εξαπολύσει επίθεση στο Ισραήλ. Ήταν μια στρατηγική επίθεση, η δεύτερη στρατηγική επίθεση στο Ισραήλ. Δεν κρίνουμε από την αποτυχία του, απέτυχε. Κρίνουμε από την πρόθεση του. Θα πρέπει να απαντήσουμε σε μια τέτοια επίθεση».
Ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή οι ΗΠΑ
Με την ανησυχία για γενίκευση του πολέμου να εντείνεται, αυξάνεται και η στρατιωτική παρουσία τρίτων χωρών στην περιοχή.
Οι Αμερικανοί έχουν στείλει στην Ανατολική Μεσόγειο ένα ελικοπτεροφόρο και τρια πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά, ενώ καταφτάνει και το αεροπλανοφόρο Τρούμαν.
«Είναι μια επικίνδυνη στιγμή καθώς είμαστε στα πρόθυρα ενός μεγαλύτερου πολέμου», σχολιάζει ο Michael Clark, Αμυντικός Αναλυτής.
Στον Περσικό βρίσκεται το αεροπλανοφόρο Λίνκολν και στην Ερυθρά άλλα τέσσερα πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά. Από αεροπορικές δυνάμεις υπάρχουν τρεις πτέρυγες μαχητικών, στελθ και βομβαρδιστικών. Μία στο Κατάρ, μια στο Κουβέιτ και άλλη μία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.