Ποια είναι η επόμενη μέρα για τις εφημερίδες και την έγκυρη ενημέρωση στην ψηφιακή εποχή;
Το μέλλον αλλά και το παρόν της έντυπης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα εξετάσθηκαν στο δεύτερο συνέδριο των ιδιοκτήτων ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών με τίτλο «Εφημερίδες 2025».
«Είναι πολύ σημαντική αυτή η πρωτοβουλία όλα αυτά γίνονται όχι για να εκπέμψουμε το ρέκβιεμ των εφημερίδων αλλά για να εκπέμψουμε το απαραίτητο εφαλτήριο της νέας τους εκκίνησης», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας.
Η έντυπη ενημέρωση μπορεί να αναγεννηθεί μέσα από συνδυασμό δράσεων και μέσων με τις πιο σύγχρονες στρατηγικές που ακολουθούν διεθνώς οι σημαντικότεροι εκδοτικοί οργανισμοί.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ALTER EGO MEDIA, Γιάννης Βρέντζος, αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα του ομίλου και τόνισε πως θα πρέπει να τεθούν κανόνες από τις αρχές στη λειτουργία του διαδικτύου για την προστασία των πολιτών από πλατφόρμες που διακινούν fake news και διαφημιστικές απάτες.
«Έχουμε θέσει εσωτερικά ένα στόχο ότι από ένας παραδοσιακός όμιλος μέσων θέλουμε να γίνουμε ένα Media Tech Group που θα επικεντρωθεί στην παραγωγή διανομή και διαχείριση περιεχομένου χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής. Επέκταση των δραστηριοτήτων δεύτερον η τεχνολογία, τρίτον και σημαντικότερο είναι στους ανθρώπους μας. Περιεχόμενο παράγεται από ικανούς ανθρώπους από ικανούς δημοσιογράφους», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ALTER EGO MEDIΑ, Γιάννης Βρέντζος.
Στο συνέδριο εξετάσθηκαν όλα τα κρίσιμα ζητήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο έντυπος τύπος και αναζητήθηκαν λύσεις που μπορούν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του.
«Η έμφαση θα δοθεί στην ψηφιοποίηση των εφημερίδων, στο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα, στη στήριξη και όσο το δυνατόν στις προσλήψεις νέων δημοσιογράφων, στον σεβασμό σε πιο ευάλωτες κατηγορίες εργαζομένων, όπως είναι μια νέα μητέρα, η οποία θέλουμε να συνεχίσει να γραφεί, να κάνει ρεπορτάζ», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
«Η έγκυρη, ενυπόγραφη και ποιοτική ενημέρωση, συνιστά ολοένα και επιτακτικότερη ανάγκη για τις ελεύθερες κοινωνίες και τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ, Νίκος Χατζηνικολάου.
«Είναι δυνατόν να μιλάμε για κρίση στον Τύπο και να μην υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τον Τύπο; Είναι προφανές ότι δεν έχει αξιολογηθεί συγκροτημένα συνολικά», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΙΗΕΑ, Γιώργος Δήμας.
«Με υπογραφές θα αποκτήσουμε αξιοπιστία εμείς στο in.gr το κάνουμε, έχουμε δημοσιογράφους που κάνουν συγκεκριμένα ρεπορτάζ που ενδιαφέρουν, πάμε και βρίσκουμε το κοινό μας εκεί που είναι», υπογράμμισε ο δημοσιογράφος του in.gr, Ανδρέας Παναγόπουλος.
«Η οικονομία μας και οι οικονομικές ειδήσεις κυρίως διαχέονται μέσα από τις εφημερίδες. Οι εφημερίδες για μένα είναι μια από τις άγκυρες σταθερότητας της δημοκρατίας και τελικά της ίδιας της ζωής μας», ανέφερε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ.
Προσκεκλημένοι στο Συνέδριο ήταν εκπρόσωποι κορυφαίων διεθνών ομίλων ενημέρωσης, οι οποίοι παρουσίασαν νέες πρακτικές και καινοτομίες στη δημοσιογραφία.