Όσο ο πόλεμος και η σφαγή στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται τόσο πιο σίγουρο είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι θα επιχειρήσουν να φύγουν από εκεί για να σωθούν.
Το μεταναστευτικό-προσφυγικό βρίσκεται στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες καθώς λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή αυξάνονται οι φόβοι για έκρηξη των ροών, με σειρά χωρών, μεταξύ αυτών η Γερμανία και η Ισπανία, να πρωτοστατούν σε νέα σκληρά μέτρα που κλείνουν τη «στρόφιγγα» της μετανάστευσης.
Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην αυστηροποίηση της πολιτικής επιστροφών για τα άτομα των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί και σε πιθανά μέτρα, όπως η επιστροφή των ατόμων αυτών σε τρίτες χώρες.
Τι ζητά η Αθήνα
Οι θέσεις της Αθήνα αναμένονται να κινηθούν σε 3 άξoνες:
-Στη σημασία της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Στην ανάγκη ενίσχυσης των χωρών της πρώτης γραμμής.
-Στην άμεση εφαρμογή του Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο.
Στο μεταναστευτικό, όπως λένε από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα τονίσει ότι προτεραιότητα τώρα είναι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και η στήριξη και ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής για την προστασία και φύλαξη των συνόρων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται σήμερα στη Σύνοδο να αναφερθεί στη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε, η οποία αποτελεί βασικό και πρώτο πυλώνα του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής με όλα τα μέσα – και με περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση.
Αναμένεται ακόμη να υπογραμμίσει τη σημασία επιτάχυνσης των επιστροφών και συνεργασίας με τρίτες χώρες γι΄ αυτό τον σκοπό.
Μιλώντας σε δημοσιογράφο των Financial Times ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος τη συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας, εξέφρασε προβληματισμό, τόνισε πως πρόκειται για διμερή συμφωνία και πως δεν γνωρίζει εάν μπορεί να εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αναρωτιέται σε μία τέτοια περίπτωση πού θα πάνε οι μετανάστες.
Χωρισμένη στα δύο η Ευρώπη
Την ίδια ώρα, για άλλη μια φορά η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη, αφού όλοι διαφωνούν με όλους και Ευρωπαίοι διπλωμάτες επισημάνουν ότι δύσκολα θα βρεθεί κοινός τόπος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες σήμερα δεν θα πρέπει να περιμένουμε αποτελέσματα καθώς το χάσμα μεταξύ των Ευρωπαίων είναι αγεφύρωτο.
Από τη μια πλευρά βρίσκεται το στρατόπεδο Γερμανία – Ολλανδία που πιέζουν τις χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και Ιταλία, να εφαρμόσουν να τηρήσουν τον κανονισμό του Δουβλίνου.
Από την άλλη, ο ευρωπαϊκός Νότος επιμένει πως χρειάζεται μία συνολική ευρωπαϊκή λύση. Από την άλλη, υπάρχουν τα άκρα, όπως Πολωνία και Ουγγαρία, που αρνούνται να εφαρμόσουν οποιαδήποτε συμφωνία για το μεταναστευτικό.
Σχετικά με την ιδέα τη Μελόνι για τη δημιουργία Κέντρου Επεξεργασίας Αιτημάτων εκτός ΕΕ θα συζητηθεί αλλά δεν θα υπάρξουν αποφάσεις.