Σήμερα Σάββατο η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας Vita» εξετάζει ένα θέμα που απασχολεί τους γονείς.
Η εφηβεία είναι μία αναπτυξιακή διαδικασία κατά την οποία ανακαλύπτουμε την ταυτότητά μας, το πώς αισθανόμαστε, τις σεξουαλικές μας προτιμήσεις, αλλά και πώς παρουσιάζουμε και διαθέτουμε το σώμα μας.
Η εκπομπή ασχολείται με την αναζήτηση της σεξουαλικής ταυτότητας στα παιδιά. Ειδικοί προσεγγίζουν το θέμα από την σκοπιά της επιστήμης και επιχειρούν να παρουσιάσουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Καλεσμένος του Μιχάλη Κεφαλογιάννη είναι ο δημοσιογράφος Νίκος Συρίγος, ο οποίος καταθέτει την οπτική και τους προβληματισμούς του επί του θέματος.
«Όλη αυτή η αναζήτηση των παιδιών και όλη η συζήτηση που γίνεται τελευταία ολοένα και περισσότερο, νομίζω ότι θα μας οδηγήσει στο να ξεριζώσουμε τον φόβο από τις καρδιές των παιδιών μας για τις όποιες επιλογές τους και αυτό για εμένα είναι το πιο σημαντικό. Είναι θέματα τα οποία απασχολούν τα παιδιά μας άρα πρέπει να απασχολήσουν και εμάς».
Αναφερόμενος στις κόρες του, ο Νίκος Συρίγος λέει:
«Τις αφήνω πάντα να έρθουν εκείνες σε εμένα όποτε και όταν κρίνουν ότι χρειάζεται κάτι να συζητήσουν. Θέλω να είναι ελεύθερες, θέλω να νιώθουν άνετα, θέλω να νιώθουν ασφαλείς στο να έρθουν και να συζητήσουν τον όποιον προβληματισμό τους. Για μένα όλα αυτά που ακούω μου φαίνονται πάρα πολύ καινούργια, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει να είμαι έτοιμος να τα αποδεχτώ ή άνετος στο να τα συζητήσω».
«Έχουμε μπερδέψει τη σεξουαλικότητα με το φύλο»
Από την πλευρά της η Άσπα Πασπάλη, παιδοψυχολόγος, σημειώνει:
«Γνωρίζοντας το παιδί και όσο περισσότερο ώριμος είσαι ψυχικά, τόσο αρχίζεις να αφήνεις τις φαντασιώσεις σου και να δημιουργείς σχέση με το πραγματικό παιδί το οποίο γίνεται σταδιακά και μάλιστα όταν είναι πολύ μεγάλες οι αλλαγές από αυτό που είχες φανταστεί, θα χρειαστεί να πενθήσεις. Η πραγματική σχέση γίνεται περνώντας χρόνο με το παιδί, γνωρίζοντάς το και αφήνοντας πίσω όλα αυτά τα οποία περίμενες».
Όπως λέει η ίδια:
«Είναι πολύ πιο θετικό να είμαστε κοντά στον πραγματικό μας εαυτό και όχι να έχουμε χτίσει έναν εξωσκελετό τι θέλει η κοινωνία, τι θέλει ο μπαμπάς, τι θέλει η μαμά. Η ασπίδα για να έχουμε πολύ καλές αυθεντικές σχέσεις με τους άλλους και με τον εαυτό μας είναι να μπορέσουμε να καταλάβουμε ποιοι πραγματικά είμαστε, να σκεφτούμε πάνω σε αυτό, να το αποδεχτούμε και να το αποδεχτούν και οι γύρω μας».
«Από τα 3 του ένα παιδί στο μεγαλύτερο ποσοστό ξέρει ποιο είναι το φύλο του. Έχουμε μπερδέψει τη σεξουαλικότητα με το φύλο, είναι διαφορετικά πράγματα. Το φύλο είναι πώς αναγνωρίζω τον εαυτό μου, όχι με ποιο φύλο μου δόθηκε από τη φύση. Η σεξουαλικότητα, που σημαίνει ότι ελκύομαι από άντρα ή γυναίκα ή από κάτι άλλο ή από τίποτα, άρα ουσιαστικά ποιος με ελκύει ερωτικά, αυτό ψυχαναλυτικά δημιουργείται γύρω στα 6, μετά μπαίνουμε σε μια λανθάνουσα περίοδο και στην εφηβεία, γύρω στα 11, ξαναέρχεται η σεξουαλικότητα και δείχνει το παιδί προς τα πού πηγαίνει. Η σεξουαλικότητά μας είναι σαν τραμπάλα. Στη μία άκρη είναι οι straight άνθρωποι, στο άλλο άκρο είναι οι gay άνθρωποι και οι υπόλοιποι κάπου υπάρχουμε, παλαντζάρουμε, καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας προς τα κάπου και έχουμε χαρακτηριστικά από όλες τις πλευρές. Δεν είναι ποτέ απόλυτα σταθερό», λέει η ίδια.
Πόσο επηρεάζουν η οικογένεια, το σχολείο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα εξωτερικά ερεθίσματα;
Οι απαντήσεις στο βίντεο.