Νέα δεδομένα δημιουργούνται μετά την εξόντωση του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ σε στρατιωτική επιχείρηση των Ισραηλινών στη Γάζα.
Πύραυλοι της Χεζμπολάχ εκτοξεύονται προς το Ισραήλ σε μια επίθεση που η φιλοϊρανική οργάνωση αποκαλεί «νέα φάση κλιμάκωσης της σύρραξης με το Ισραήλ».
Ο ήχος των συγκρούσεων σπάει την ησυχία της νύχτας στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός δηλώνει πως η Χεζμπολάχ σιγά σιγά εξουδετερώνεται.
«Υπολογίζουμε ότι έχουμε σκοτωθεί περίπου 1.500 στελέχη της Χεζμπολάχ. Και οι εκτιμήσεις μας είναι συντηρητικές. Υποθέτω ότι υπάρχουν περισσότεροι που δεν γνωρίζουμε, και σκοτώθηκαν σε πολλές αεροπορικές επιδρομές», δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ισραήλ, Χέτζι Χαλέβι.
Θρίλερ με τον θάνατο του Σινουάρ
Οι New York Times κάνουν λόγο για πολλά αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ.
Κυρίως γύρω από την ακριβή στιγμή του θανάτου του ηγέτη της Χαμάς.
Ο Ισραηλινός στρατός δίνει στην δημοσιότητα αυτό το βίντεο. Και λέει πως οι ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε από πλήγμα με οβίδα που ισοπέδωσε το κτίριο στο οποίο έχει ταμπουρωθεί τραυματισμένος, έπειτα από συμπλοκή με τους ισραηλινούς στρατιώτες στη Ράφα.
Όμως, κορυφαίος ισραηλινός ιατροδικαστής στο Τελ Αβίβ που εξέτασε τη σορό του Σινουάρ, αναφέρει πως ο ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι.
«Η αιτία θανάτου είναι το τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι. Είχε μια σφαίρα στο κεφάλι του και υπάρχει ένα πολύ σοβαρό κρανιοεγκεφαλικό τραύμα. Έχει τραύματα και από άλλες πηγές όπως από πύραυλο στον δεξιό αγκώνα του, ένα τραύμα στο αριστερό του πόδι… στον μηρό. Και πολλά θραύσματα που μπήκαν στο σώμα του. Αλλά προκάλεσαν σοβαρές βλάβες μόνο στον θώρακα του. Αλλά η αιτία θανάτου είναι το τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι», ανέφερε ο ιατροδικαστής Τσεν Κούγκελ.
Σε αυτές τις φωτογραφίες διακρίνεται και οπλισμός που φέρεται να είχε πάνω του ο Σινουάρ όταν σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις. Σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο «Channel 12» κοντά στο σημείο που σκοτώθηκε ο ηγέτη της Χαμάς, βρέθηκε και η αλληλογραφία του. Μεταξύ των επιστολών ήταν γράμματα που αντάλλασσε με τον 10χρονο γιο του.
Οι πιθανοί διάδοχοι του Σινουάρ
Ένας από τους πιθανότερους διαδόχους του Σινουάρ στην ηγεσία της Χαμάς είναι ο 49χρονος αδελφός του Μοχάμεντ. Είναι το ίδιο σκληροπυρηνικός με τον αδελφό του. Είναι καταζητούμενος από το Ισραήλ και έχει επιβιώσει από πολλές απόπειρες δολοφονίας εναντίον του.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε πως η σορός του Σινουάρ μπορεί να λειτουργήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί για την επιστροφή των ομήρων της Χαμάς. Η ισλαμική οργάνωση όμως έχει ήδη δώσει την απάντηση της, δια στόματος του πιθανότερου ίσως διαδόχου του Σινουάρ.
«Οι όμηροι δεν θα επιστρέψουν κοντά σας μέχρι να σταματήσει η επίθεση στον λαό μας στη Γάζα, να αποσυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις πλήρως από αυτήν και να απελευθερωθούν οι ήρωές μας, οι κρατούμενοι, από τις κατοχικές φυλακές. Συνεχίζουμε με το μονοπάτι της Χαμάς», τόνισε ο διοικητής της Χαμάς στην Γάζα, Χαλίλ αλ Χαΐγια
Οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται στην Λωρίδα της Γάζας με επίκεντρο την Τζαμπάλια.
Εκεί άλλοι 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ώρες από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων. Οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά.
Drone από τον Λίβανο είχε στόχο το σπίτι του Νετανιάχου – Το MEGA στο βόρειο Ισραήλ
Για λίγα μόλις μέτρα, όπως ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αρχές, δεν κατάφερε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος να πέσει στο σπίτι του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου. Τόσο ο ίδιος όσο και η γυναίκα του έλειπαν από το σπίτι.
Το σπίτι του βρίσκεται στην Καισάρεια, μία κωμόπολη στο βορειοκεντρικό Ισραήλ ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και στην Χάιφα. Το ότι το drone κατάφερε να διαπεράσει την αεράμυνα του Ισραήλ καταδεικνύει το μεγάλο κενό που υπάρχει πια στην αεράμυνα του Ισραήλ μετά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις από την Χεζμπολάχ.
Αξιωματούχοι της Χαμάς στην Τουρκία και συνάντησαν τον Φιντάν
Αξιωματούχοι της Χαμάς επισκέπτονται την Τουρκία πολύ συχνά. Σε αυτή την περίπτωση έγινε μία συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου αναφέρει πως στην συζήτηση εστίασαν στην ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή, μία κατάπαυση του πυρός, ώστε να γίνει ανταλλαγή των ομήρων με αιχμαλώτους.
Ο Φιντάν έδωσε τα συλληπητήριά του για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει την Χαμάς ως “απελευθερωτικό κίνημα” και έτσι αναφέρεται και στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.