Σε δρόμο καθημερινού βασανιστηρίου από την κίνηση για εκατομμύρια Αθηναίους οδηγούς, έχει μετατραπεί ο Κηφισός καθώς πλέον οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, τα πάντα είναι μπλοκαρισμένα.
Ένας δρόμος ταχείας κυκλοφορίας που τις ώρες αιχμής θυμίζει απέραντο πάρκινγκ. Η διέλευση από τον Κηφισό, καθημερινή περιπέτεια.
Τροχαία ατυχήματα, βλάβες σε οχήματα, άναρχη διαγράμμιση και κυκλοφορία υπερβολικά πολλών οχημάτων, σε ένα δίκτυο που δεν αντέχει τόσα. Μέτρα που λήφθηκαν, όπως η παρουσία γερανού και Τροχαίας τις ώρες αιχμής στον Κηφισό, γρήγορα εγκαταλείφθηκαν.
Κάθε λωρίδα του Κηφισού έχει κυκλοφοριακή ικανότητα 2.000 οχημάτων την ώρα, όμως σε κάποια σημεία οι 4 λωρίδες γίνονται 3, επομένως τα 8.000 οχήματα προσπαθούν να μπούνε σε χώρο για 6.000 οχήματα
«Η Αθήνα και η Αττική αποτελεί συγκοινωνιακά μια ξεχασμένη πόλη. Το κυκλοφοριακό δεν έχει λύση. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Και στον Κηφισό και σε όλη την Αθήνα. Όσο υπάρχει δρόμος θα υπάρχει συμφόρηση», είπε ο Γιώργος Γιάννης, Καθηγητής και Διευθυντής Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Η κατάσταση, μάλιστα, επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο, με την εφαρμογή του δακτυλίου. Ο Κηφισός, από όπου υπολογίζεται ότι διέρχονται ημερησίως 200.000 οχήματα, φρακάρει. Και αντίστοιχα προβλήματα να δημιουργούνται και σε οδούς γύρω από το κέντρο της πόλης.
«Οι δρόμοι της Αττικής έχουν ξεπεράσει την κυκλοφοριακή τους ικανότητα. Είναι σαν σ’ ένα δωμάτιο 10 ατόμων έχουμε βάλει μέσα 30 άτομα και να προσπαθούμε να διαχειριστούμε το χώρο και να υπάρχει άνεση», είπε ο σύμβουλος διαχείρισης κυκλοφορίας Κίμων Λογοθέτης.
Σύμφωνα με τους συγκοινωνιολόγους, ο εκσυγχρονισμός του Κηφισού, με νέες διαγραμμίσεις, αλλά κυρίως η εκσυγχρόνιση των μέσων μαζικής μεταφοράς, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσυμφόρηση.