Ο κλινικός ψυχολόγος Γιάννης Αθανασόπουλος και η Νάνσυ Νικολαΐδου μίλησαν στην εκμπομπή «Όλα για τη Ζωή μας Vita» για το άγχος.
Είναι πολύ φυσιολογικό να νιώθουμε άγχος και στρες στη ζωή μας ειδικά όταν οι καθημερινοί ρυθμοί το δικαιολογούν.
Ωστόσο, όταν υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια και παρεμβαίνει στην ποιότητα ζωής μας, τότε πρέπει να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε και να το ελέγχουμε.
Ο όρος άγχος (ή στρες) προέρχεται από το ρήμα ἄγχω, που στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει σφίγγω ή πνίγω. Το άγχος είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή ή σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων. Όταν κάποιος άνθρωπος νιώθει στρες το σώμα του είναι σε ένταση και ο εγκέφαλος του πυροδοτείται από πολλαπλές σκέψεις. Όσο πιο συχνό και έντονο είναι το στρες, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστούν οι καθημερινές υποχρεώσεις.
Ο κλινικός ψυχολόγος Γιάννης Αθανασόπουλος μίλησε στο «Όλα για την Ζωή μας» για το άγχος.
Πρόγραμμα και ρουτίνα
«Όταν είμαστε τελειοθηρικοί αναρωτιόμαστε εάν είμαστε ικανοί να τα προλάβουμε όλα. Το πρόγραμμα και η ρουτίνα εάν το μεταφράσουμε σαν σεβασμό στην ύπαρξη και στην καθημερινότητά μου, σε πράγματα που έχουν σημασία, εκεί είναι το πραγματικό πρόγραμμα. Η ρουτίνα είναι μια γλυκιά τελετουργία προς τον εαυτό δεν είναι ένα βαρετό πράγμα», σχολίασε.
Άσκηση με βάρη και αντιστάσεις
Όλοι μας έχουμε κάνει πράγματα που τα θεωρούμε βαρετά και μας έχουν δείξει αυτό-αξία. Ό,τι εσωτερικεύει θέλει εκτόνωση. Ό, τι εσωτερικεύει πρέπει να εξωτερικεύει. Κάνουμε γυμναστική για να εξωτερικεύσουμε τα συναισθήματά μας. αν το κάνουμε για ωραιοπάθεια, εκεί «μπλέξαμε».
Επαφή με την φύση
Επιστημονικά θεωρείται ένα από τα ζητούμενα η επαφή με την ανώτερη εκδοχή σου, το συλλογικό ασυνείδητο.
Αγκαλιά και κατοικίδια
Η αγκαλιά έχει μεγάλη δύναμη και ενέργεια, που μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς επιστημονικούς τρόπους. Υπάρχει η εκδοχή της αγάπης και ψυχαναλυτικά είμαστε «ένα».
Διαλογισμός και προσευχή, αλλά και αυτοφροντίδα είναι κάποιοι ακόμη τρόποι για να διαχειριστούμε το άγχος μας.