Ο Οκτώβριος είναι μήνας πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Οκτώβριος έρχεται να μας υπενθυμίσει την ανάγκη για πρόληψη και ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού. Πρόκειται ένα ζήτημα που μας αφορά όλες.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 2.300.000 γυναίκες τον χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, γεγονός που τον καθιστά τη συχνότερη μορφή καρκίνου στον ενήλικο πληθυσμό.
Στην Ελλάδα o καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι η πρόληψη είναι το κλειδί, ώστε η νόσος να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.
Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της αυτοεξέτασης.
Οι «Εξελίξεις Τώρα» επισκέφθηκε τον σύλλογο καρκινοπαθών ΚΕΦΙ, και συνάντησε την Βικτωρία Ανθοπούλου, μια από τις γυναίκες μαχήτριες που κατάφεραν να ξεπεράσουν τη νόσο.
«Αναγκάστηκα να ακολουθήσω όλη τη διαδικασία. Χειρουργείο, μετά χημειοθεραπεία – γιατί ο καρκίνος μου ήταν μη ορμονοεξαρτώμενος – και μετά ακτινοβολίες», είπε.
Η ίδια περιγράφει ότι το πιο επώδυνο κομμάτι αυτής της μάχης ήταν το ψυχολογικό.
«Και μόνο η απώλεια των μαλλιών, που ήταν αναμενόμενη, ήταν ένα πολύ μεγάλο σοκ».
Η κρίσιμη ψυχολογική υποστήριξη
Όπως εξηγούν από τον σύλλογο η ψυχολογική υποστήριξη είναι απαραίτητη.
Οι γυναίκες αυτό που τονίζουν είναι η ανάγκη τους να τις ακούσουν, να μοιραστούν το βίωμα τους με άλλους ασθενείς και έτσι να πάρουν δύναμη να συνεχίσουν.
Ιστορίες θάρρους και έμπνευσης
Το δικό της προσωπικό ταξίδι, αλλά πολλά μηνύματα ελπίδας και δύναμης μοιράστηκε μαζί μας και η Ελισσάβετ Ψιλοπούλου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου καρκινοπαθών Κ.Ε.Φ.Ι.
«Χρειάστηκε να κάνω για 6 μήνες έντονη χημειοθεραπεία, με ότι αυτό συνεπάγεται, απώλεια μαλλιών, φρυδιών κλπ. Όλοι οι καρκίνοι σήμερα εάν διαγνωστούν έγκαιρα, θεραπεύονται», είπε.
Σε κάθε περίπτωση οι γυναίκες πρέπει να ξέρουν ότι μπορούν να νικήσουν τον καρκίνο του μαστού και να βγουν πιο δυνατές και όλες μας ανεξαρτήτου ηλικίας να αυτοεξεταζόμαστε, καθώς τα κρούσματα που αφορούν τον καρκίνο του μαστού αυξάνονται σταθερά και μάλιστα ανάμεσα σε νεότερες γυναίκες.
Τα κενά και οι υπολειτουργίες του συστήματος πρόληψης
Για τα κενά και τις ελλείψεις στο σύστημα πρόληψης του καρκίνου του μαστού μίλησε η γιατρός ακτινολόγος Δέσποινα Τοσουνίδου.
«Το SMS είναι καλό, έχει βοηθήσει πολλές γυναίκες να φτάσουν να εξεταστούν. Έχει πρόβλημα όμως. Δεν αφορά όλες τις γυναίκες από 40 ετών και μετά, αν είσαι φτωχή, ένα ερώτημα είναι εάν έχεις άυλη συνταγογράφηση».
«Σε μία χώρα που η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι διαλυμένη, το πιθανότερο είναι εάν είσαι φτωχή και αμόρφωτη, δεν θα έρθει ποτέ το το SMS γιατί δεν θα έχεις άυλη συνταγογράφηση κι αν σου έρθει, υπάρχει το ερώτημα εάν θα μπορέσεις να φτάσεις σε μία δημόσια δομή να εξεταστείς».
Όπως ανέφερε η κα Τοσουνίδου, πανελλαδικά υπάρχουν μόνο 16 δημόσιοι μαστογράφοι.