Ξεχειλίζει η οργή και οι απογοήτευση των κατοίκων της Μάνδρας μετά την απόφαση του δικαστηρίου που αποφάνθηκε ότι οι βασικοί κατηγορούμενοι είναι ένοχοι μόνο για τις φονικές πλημμύρες και αθώοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
«Κολυμπούσα από τις 7 η ώρα μέχρι τις 11 για να σωθώ. Μ’ έπαιρνε τηλέφωνο ο γιος μου και λέω Λευτέρη μη με ξαναπάρεις τηλέφωνο πνίγομαι».
Εκείνοι που έζησαν τον εφιάλτη δεν ξεχνούν και εκείνοι που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, ακόμη ζητούν δικαίωση, αλλά δεν την βρίσκουν όπως λένε.
Ξεσπούν μετά το άκουσμα των ποινών για την φονική πλημμύρα στην Μάνδρα.
«Έχασα το παιδάκι μου 36 χρονών. Το ξέρανε αυτό το πράγμα, να κλείνανε το δρόμο. Το δρόμο. Δεν μπορώ. Από χθες, δεν μπορώ είμαι με φάρμακα. Και δεν ντρέπονται. Δεν μας κοιτάνε όμως στα μάτια να δουν τον πόνο μας και τι έχω βιώσει εγώ 7 χρόνια μετά. Κι έρχονται και μου λένε ότι φταίει το παιδί μου που πήγε στη δουλειά για 25€», αναφέρει η Χαρά Μακαρούνα, μητέρα θύματος.
«Βιώναμε τον εμπαιγμό των συγγενών των θυμάτων μέσα στις δικαστικές αίθουσες και περιμέναμε ότι έτσι θα βγουν ‘λάδι’ όλοι οι κατηγορούμενοι. Πού έγκειται η ατομική ευθύνη του Γιώργου Μακαρούνα, που ξεκίνησε το παιδί το πρωί να πάει στη δουλειά του, δεν τον εμπόδισε κανείς, δεν τον ειδοποίησε κανείς, δεν βρήκε το παραμικρό εμπόδιο μπροστά του και πνίγηκε την ώρα που μιλούσε με τη μητέρα του;», λέει κάτοικος Μάνδρας.
Οι συγγενείς θυμάτων μιλώντας στο MEGA ζητούν δικαίωση, μια δικαίωση που δεν ήρθε ούτε με την απόφαση του δικαστηρίου.
«H ελληνική δικαιοσύνη απεφάνθη ότι δεν ήταν υπεύθυνος κανείς άλλος πέρα από την κακιά τους τύχη. Οι συγγενείς των θυμάτων λυπημένοι και εξοργισμένοι με την έκβαση της υπόθεσης μέχρι στιγμής είναι αποφασισμένοι να εξαντλήσουν τα περιθώρια που δίνει ο νόμος», λέει ο δικηγόρος οικογένειας θυμάτων Μάνδρας, Δημήτρης Σκυφτάς.
Φόβος και ανησυχία
Με τον φόβο και έκδηλη την ανησυχία τους ζουν οι κάτοικοι στη Μάνδρα για τον χειμώνα που έρχεται αλλά και για κάθε χειμώνα.
«Η Μάνδρα το 2017 πλημμύρισε με 250 χιλιοστά βροχής, όντας τότε τα βουνά τριγύρω πράσινα. Πλέον αυτά τα βουνά μετά το 2023 έχουν καεί. Το ερώτημα είναι ότι τα αντιπλημμυρικά έργα γίνανε για θωράκιση 300 χιλιοστών βροχής, αυτό δίνουν οι μελέτες, όμως είδαμε φαινόμενα, όπως στη Θεσσαλία και στο Βόλο, που έπεσαν 600 και 900 χιλιοστά βροχής και το ερώτημα και εμού και των κατοίκων είναι αν είναι θωρακισμένη η Μάνδρα με τα έργα αυτά», λέει ο δήμαρχος Μάνδρας.
Ο καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου που το 2017 είχε εκπονήσει την μελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Μάνδρα, μιλά στο MEGA και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
«Ήδη τα έργα έγιναν κάποια στιγμή, τέλειωσαν το ’19 με ΄20, αλλά είναι βέβαιο ότι αν περάσουμε τα 100 χιλιοστά (βροχής) αυτά δε θα φτάσουν. Θα έχουμε επανάληψη φαινομένων, δε μπορώ να κρίνω σε τι βαθμό. Διότι τα έργα αυτά δεν είναι επίκαιρα πλέον. Τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν είχαν γίνει τότε και χάσαμε τους ανθρώπους, αλλά το πρόβλημά τους είναι ότι είχαν σχεδιαστεί τη δεκαετία του ’90, δηλαδή όταν ξεκίναγε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Σ’ αυτά τα τελευταία τριάντα χρόνια η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ».
Την άμεση καθαρογραφή της απόφασης θα ζητήσουν οι δικηγόροι των οικογενειών αύριο την οποία θα αποστείλουν στον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να υποβάλουν αίτηση αναίρεσης στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ώστε να επιστρέψει για εκδίκαση στο εφετείο καθώς ο κίνδυνος παραγραφής είναι άμεσος.