Tο self-test για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου φαίνεται πως έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε πολίτες και φαρμακοποιούς, καθώς η θετικότητα έχει χτυπήσει «κόκκινο».
«Τα δύο βασικά ερωτήματα είναι γιατί βγαίνουν ψευδώς θετικά και αν τελικά επαρκούν τα ραντεβού για κολονοσκόπηση», λέει στο MEGA η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
«Να το κάνουμε»
«Γενικά είναι πολύ καλό που υπάρχει το self-test και καλύτερα να το κάνουμε. Ένα θετικό τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου δεν σημαίνει ότι είναι καρκίνος. Σημαίνει ότι πρέπει να πάμε στον γαστρεντερολόγο. Ένα ποσοστό αυτών μπορεί να τελικά να βγει ότι έχουμε καρκίνο».
Όπως λέει η ίδια:
«Σε όλα αυτά τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, τα οποία στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν γίνει πριν 15 χρόνια, το πρώτο που μετράμε είναι από αυτούς που ήρθαν τα μηνύματα, τελικά πόσοι έρχονται να κάνουν self-test. Το δεύτερο ερώτημα είναι από αυτούς που βγήκε θετικό, πόσοι τελικά πάνε και κάνουν κολονοσκόπηση ή πόσες είναι οι δυνατότητες σε μια χώρα να κάνουν κολονοσκόπηση ανάλογα με τα θετικά».
Σύμφωνα με τα στοιχεία:
«Οι γυναίκες κάνουν περισσότερες εξετάσεις, οι άντρες βγαίνουν περισσότερα θετικά και όσο μεγαλύτερη ηλικία περισσότερα θετικά».