Με την καθημερινότητα να μας κατακλύζει σε μια εποχή που τα πάντα μεταβάλλονται, κρίσιμο ρόλο για την υγεία μας παίζει το στρες.
«Το δημιουργικό στρες είναι ευχάριστο, το καταστροφικό είναι δυσάρεστο», λέει στο MEGA ο Γιώργος Χρούσος, ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής και ενδοκρινολογίας.
«Εκτός από την παιδιατρική έχω ασχοληθεί και με την ενδοκρινολογία και σχεδόν όλη μου η ερευνητική δουλειά είναι στην ενδοκρινολογία. Όλα είναι ορμόνες, και το στρες είναι ορμόνες».
Σύμφωνα με τον γιατρό:
«Το δημιουργικό στρες είναι καλό για τον οργανισμό, σε αντίθεση με το καταστροφικό. Όταν είμαστε χρόνια στρεσαρισμένοι, ταυτόχρονα αισθανόμαστε και δυσφορία. Αυτό μετατρέπεται σε άγχος. Το άγχος είναι μια παθολογική κατάσταση η οποία γενικά οφείλεται στο χρόνιο στρες. Υπάρχουν και χειρότερα, κατάθλιψη, παχυσαρκία, αρχίζουν τα διάφορα συστήματα και επηρεάζονται αρνητικά. Μου πήρε αρκετά χρόνια να καταλάβω ότι όλες οι λεγόμενες χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες οφείλονται στο χρόνιο στρες: άγχος, κατάθλιψη, παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα, υπογονιμότητα».
«Οι φοβίες είναι στρες, είναι μια μορφή άγχους», λέει ο κ. Χρούσος, τονίζοντας ότι «ο τρόπος ζωής είναι το νούμερο ένα» για να αποβάλουμε το άγχος από τη ζωή μας.
Πως το στρες επηρεάζει την εγκυμοσύνη; Πώς θα το καταπολεμήσουμε πιο λειτουργικά; Ο ίδιος δίνει απαντήσεις.