Σε καλό κλίμα, αλλά με διακριτές τις κόκκινες γραμμές διεξήχθη η 2ωρη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών. Θερμά ήταν τα λόγια που αντήλλαξαν κατά τις κοινές τους δηλώσεις, υπογραμμίζοντας τις πάγιες θέσεις των δύο χωρών.
Την δέσμευσή τους για «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά Αθήνα και Άγκυρα, καθώς η συνάρτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν έγινε σε καλό κλίμα και με διάθεση να συνεχιστεί ο ειλικρινής διάλογος ανάμεσα στις δυο πλευρές.
Αν και δεν υπήρξε κάποια πρόοδος στο δύσκολο θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο για άλλη μια φορά η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε την θέση της ότι είναι και η μοναδική διαφορά ανάμεσα στις 2 χώρες.
«Πρόκειται για μία αρχική, ειλικρινή προσέγγιση ενός δύσκολου, αλλά και κρίσιμου ζητήματος. Oι θέσεις μας όσον αφορά στο εύρος της συζήτησης αφίστανται με τη θέση μας να αφορά στη μία και μόνη διαφορά», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ακολουθώντας πιστά την γραμμή Ερντογάν επανέλαβε πως για την Άγκυρα υπάρχουν και άλλα προβλήματα που πρέπει να βρουν λύση στο Αιγαίο.
«Υπάρχουν διάφορα ζητήματα στο Αιγαίο που είναι αλληλένδετα για τα οποία πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις. Δεν μπορούμε να τα περιορίσουμε σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Όλα τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν ένταση και κρίσεις πρέπει να τα συζητήσουμε με βάση τον αλληλοσεβασμό και την συνεργασία», υπογράμμισε ο Χακάν Φιντάν.
Κοινή η θέση Αθήνας – Λευκωσίας για διζωνική – δικοινοτική Ομοσπονδία στην Κρήτη
Οι δυο υπουργοί εξωτερικών συζήτησαν και για το Κυπριακό στον απόηχο της αναπάντεχης συνάντησης του Τούρκου προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Κύπρου και τον Αλβανό πρωθυπουργό στο περιθώριο της Συνόδου της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας στην Βουδαπέστη.
Για άλλη μια φορά Αθήνα και Λευκωσία επανέλαβαν την σταθερή τους θέση για μια λύση βασισμένη στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
«Όσο η Τουρκία επιμένει στη διχοτόμηση της Κύπρου, στην ανιστόρητη και επικίνδυνη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», δεν βλέπω περιθώριο πραγματικών συγκλίσεων», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Ο οδυνηρός συμβιβασμός και οι εντάσεις είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος. Ο λαός απαιτείται να επαγρυπνεί», σημειώνει το ΚΚΕ.
Στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν εκ νέου αρχές Ιανουάριου στην Τουρκία.
Πώς «βλέπει» η Αθήνα την συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν
Λίγες ώρες έχουν περάσει με την συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν και η Αθήνα μιλά για «κανονικότητα», η οποία θα συνεχιστεί μέσα από τον διάλογο. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως «θα μιλάμε και θα συζητάμε όσο χρειαστεί», υποστηρίζοντας ότι αυτές οι διαφορές είναι υπαρκτές εδώ και 40 χρόνια.
Υπάρχουν διάφορες και κόκκινες γραμμές οι οποίες έχουν γίνει αντιληπτές για μία ακόμη φορά και απ΄τις δυο πλευρές ωστόσο δεν σημαίνει πως θα σταματήσει ο διάλογος.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ παρόλο που ανέφερε για «αλληλένδετα θέματα θαλάσσιων ζωνών», δεν τα ονομάτισε και δεν μίλησε για ένα ένα από αυτά.
Δεν έχει επικοινωνήσει η Αθήνα με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
Αναφορικά με την εκλογή Τραμπ από την πλευρά της Αθήνας δεν έχει υπάρξει επικοινωνία με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο αναμένεται να γινεί τις επόμενες μέρες.
Πώς αποτιμά η τουρκική πλευρά την συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν
Και η τουρκική πλευρά στέκεται στο ιδιαίτερα καλό κλίμα, μάλιστα διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως το κλίμα στην συνάντηση ήταν ακόμη πιο θερμό από αυτό που υπήρχε στην συνεντ. Τύπου.
Τον τελευταίο καιρό οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν ονοματίζουν τις γκρίζες ζώνες και τις κόκκινες γραμμές. Μάλιστα δεν αναφέρθηκε η μειονότητα της Θράκης ως «τουρκική» από τους τούρκους αξιωματούχους.